Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt APS55 pracownia ARCHI-PROJEKT

Recommended Posts

• 2 weeks później...

buduję aps 60 z archiprojketu autorstwa sobusia, w porównaniu do innych biur projkety są małoszczegółowe, brak zestawień materiałów zbrojenia, betonu i innych. rozwiązania papy lepiku w piwnicy nie stosuje się już dobrych parę lat, w prjekcie który kupiłem dwa lata temu takie rozwiązania są. Sprawdź pod tym kątem dokładnie projket, może uda ci się wymusić na nich uzupełnienie danych.

powodzenia

• 1 month później...
My jesteśmy entuzjastami AP55. Zgadzamy się z Markiem, że powiększenie salonu polegające na przesunięciu ściany w kierunku tarasu odbiera temu domkowi cały urok. Widzieliśmy kiedyś na forum stan surowy tak przeprojektowanego domku, że cała tylna ściana stanowiła jedną powierzchnię, nie było balkonu; nie byliśmy zauroczeni tym rozwiązaniem, ale o gustach się nie dyskutuje. My mamy salon 24m2 plus otwarta kuchnia 15m2 i na nasze potrzeby starcza. Każdy buduje na miarę swoich możliwości, przede wszystkim, finansowch i wedle swoich upodobań. Nasze były akurat takie, że wybraliśmy ten projekt, a nie inny i nie żałujemy.

• 2 months później...

Witam :)

Bardzo się cieszę, że tu ,,wstąpiłam".

Fotki Pana Marka zapieraja mi dech w piersiach i ...wkleiłam je do ulubionych :oops:

Powinnam juz zamówić projekt i powiedzieć: klamka zapadła. ale im blizej tej decyzji tym bardziej drżę i szukam jeszcze, aby potem nie żałować.

Mój typ to:

1. Sopran http://www.domywstylu.pl/projekty/jednorodzinne_z_uzytkowym_poddaszem/sopran/default.asp?id=159

2.APS75

3. APS55.

Wszystkie są ,,wpodobie". Spełniają moje oczekiwania, choć planowałabym pojedyńcze poprawki. Zatem zanim dokonamy z mężem wyboru musimy się jeszcze nagłowić.

Dobrze, ze tacy ludzie jak Wy, nie żałują i dzielą się opiniami. Super! :D

Witam,

raz jeszcze :)

Mam zapytanie do właścicieli APS55 lub APS75:

Dopatrzyłam się, że łazienka na dole nie ma komina, czyli wywiewki również?

Czy to dobrze funkcjonuje? Czy trzeba coś porawić?

W kominie przy kuchni zrobiony został dodatkowy kanał wentylacyjny, a w holu pdwiesznany sufit pod którym poprowadzono kanał wentylacyjny do łazienki dolnej.

Witam :)

Dziękuję serdecznie za odpowiedź!

Poszukiwanie projektu wymarzonego domku potrafi jednak ,,podnieść ciśnienie". Co za emocje- a w dodatku wiele osób potwierdza moje odczucia.

Myślę, że moment wprowadzenia się do domku to jeszcze większy ,,odlot" :D

Ale dopiero po ciężkiej pracy, dlatego gratuluje tym co już mieszkają i dzielą się swoim doświadczeniem z innymi.

Jakby co, to ja ten tema jeszcze podrąże...

Pozdrawiam!

Witam...[kwiatek]

kwietniowo, ale nie ...prima-apryllisowo :wink:

Pozdrawiam APS-owców i bardzo proszę o wpisy i zdjęcia, jeśli macie.

znalazłam już ,,koleżankę" z Aps 55, więc pewnie jest więcej osób z tym projektem.

Dodam, że wywiewka-podciąg z dolnej łazienki może iść do garazu i do komina. Ponoć!

Zdjęcia Pana Marka są super!

Liczę na więcej- innych Apsów i od Pana Marka też!

Nadal nie wybrałam projektu. Ale kwiecień to już ostateczny termin. Jak klamka zapadanie to oczywiście podam tu jaki jest mój wybór :)

Nie spoczniemy...

nim znajdziemy...

dobry projekt :oops:

Prośba do pana Marka, aby coś nam zdradziło tych schodach. Co to za feler? :o

Dokładnie nie powiem ale chodzi o chyba o źle wyliczone stopnie. Mój kirerownik budowy sam do wykrył a ja wcześniej miałem informację o tym błędzie od osoby, która budowala APS 55. Niewykluczone, że w projektant dokonał już poprawki w projekcie.

Garaz jest duzo za waski i brak w nim okna, kotlownia za mala i pasowaly by w niej drzwi jesli kociol na pal stale bedzie.

Schody faktycznie nie wychodza robiac wedlug projektu jak powinny, tutaj nam maly schodek wyszedl przed drzwiami na suszarnio strycharnie,

http://www.republika.pl/aps55/foto/schody_m100_7325.jpg

http://www.republika.pl/aps55/foto/schody_m100_7326.jpg

http://www.republika.pl/aps55/foto/schody_m100_7327.jpg

Witam

W maju zeszłego roku rozpoczęliśmy budowę APS55L gdyż ten układ nam najlepiej odpowiadał (garaż po lewej).oczywiście musiały nastąpić duże zmiany a niektóre wyszły w trakcie budowy.zgadzam sie ze garaż jest za mały poszerzyć nie mogliśmy bo nas działka nie puszczała wiec zrezygnowaliśmy z kotłowni , kotłownia jest w piwnicach ,które architekt nam dorysował w adaptacji (80% jest w ziemi pod całym domem)chociaż nas to kosztowało ale sie opłaciło mam 4 duże pomieszczenia i pod garażem skład opałowy (będziemy opalać EKO groszkiem) na schody z projektu mój murarz tez narzekał ale był dobry fachowiec i sobie z tym poradził, następne zmiany ,też zrezygnowaliśmy z spiżarki w kuchni, zmniejszyliśmy okno w salonie na dwu kwaterowe szr180cm (jest 270cm) drzwi tarasowe zmniejszone na dwa skrzydła takie jak na poddaszu w jednej linii , podnieśliśmy nad garażem o jeden bloczek (a wybudowane mamy z bloczków gazobetonowych Solbet - Kolbuszowa) powiększyliśmy taras a zwęziliśmy schody z niego (bo wyszedł wyżej niż w projekcie przez piwnice),Za miesiąc będzie rok od rozpoczęcia budowy .jeżeli znajdę gdzieś fotki po pokaże Pozdrowienia

• 3 months później...
  • 5 weeks później...

schody w aps55 cd.

Przy schodach nalezy zwrócić uwage na poziom podestu do wejscia do pokoju nad garażem - najlepiej jakby był na tym samym poziomie co podłoga w tymże pokoju (juz na gotowo), dodatkowo aby schodek nie wychodził w swietle futryny. Potrzebne wiec jest wygospodarownie dodatkowo 2 stopni wiecej. 1 stopień mozna dorzucić na tzw "zabiegu" drugi na samym początku schodów ale tak aby nie wyszedł w swietle futryny do pokoju na dole. i tutaj uwaga na grubość komina!.

PS. A niech się przyda przyszłym budowniczym aps55. Projektanci z Lublina nie poprawili do tej pory byka w schodach. Ich pracę oceniam na 3+

• 1 year później...