Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szczecin - stan surowy otwarty

petrosz

Recommended Posts

• 2 weeks później...
hej!

ile placiliscie firmom/ekipom za stan surowy otwarty (fundament, mury, wiezba, pokrycie dachowe)?

dom 120 m.kw., bez piwnicy, beton komorkowy, prosta bryla, prosta wiezba.

mam kilka wycen ale nie mam zadnego punktu odniesienia.

wielkie dzieki!

piotr

powinienes chyba jeszcze zapytac kiedy placili - bo wiesz ceny robocizny przez ostatni rok mocno poszly w gore - nawet dwukrotnie :-?

Ja umówiłem się na 28000zł (wszytko bez dachu). Dom z poddaszem użytkowym, podpiwniczony, 140m2. Obowiązki wykonawcy: załatwienie matriałów, własne narzędzia no i cała praca - ja mam tylko płacić (zobaczymy jak będzie - budowa się dzisiaj rozpoczęła :)

Dodam tylko, że tą samą pracę dwie inne firmy (świętokrzyskie)zaaoferowały się wykonać za 42 i 50 !!! tysięcy zł.

halo atena,

nie masz obaw jesli zaplacisz za robicizne 28 tys., a firma zaltwia material to wygola cie za material.

np. kupia 1 worek zementu za 10 zl, a tobie sprzedaja za 15 zl.

albo wykorzystaj 1,5 tony piasku a daja sobie zaplacic za 3 tony (reszta na inna budowe)? itd.

jesli ty bedziesz do tych. 28 tys. za prace, kupowal material sam, to chyba bezpieczniej nie twierdzisz? albo juz i ile wyliczyli ci za

material - stan surowy?

czy w tych 28 tys. jest tez wynagrodzenie pracy za fundament?

pozdrawiam

http://www.wyciagi-budowlne.com

hej!

ile placiliscie firmom/ekipom za stan surowy otwarty (fundament, mury, wiezba, pokrycie dachowe)?

dom 120 m.kw., bez piwnicy, beton komorkowy, prosta bryla, prosta wiezba.

mam kilka wycen ale nie mam zadnego punktu odniesienia.

wielkie dzieki!

piotr

powinienes chyba jeszcze zapytac kiedy placili - bo wiesz ceny robocizny przez ostatni rok mocno poszly w gore - nawet dwukrotnie :-?

Dokładnie tak. W Szczecinie trudno będzie znaleźć firmę, która podobny dom zbuduje za mniej niż 40tysięcy.

Za podobny metraż plus 30m2 garażu (bryła i dach średnio skomplikowane) płacę 55tys.

Aha, przy negocjacjach trzeba ustalić po czyjej stronie jest geodeta, szalunki, koparka, pompa i socjal. Bo może się okazać, że ta tańsza oferta wcale nie jest najkorzystniejsza.

halo atena,

nie masz obaw jesli zaplacisz za robicizne 28 tys., a firma zaltwia material to wygola cie za material.

np. kupia 1 worek zementu za 10 zl, a tobie sprzedaja za 15 zl.

albo wykorzystaj 1,5 tony piasku a daja sobie zaplacic za 3 tony (reszta na inna budowe)? itd.

jesli ty bedziesz do tych. 28 tys. za prace, kupowal material sam, to chyba bezpieczniej nie twierdzisz? albo juz i ile wyliczyli ci za

material - stan surowy?

czy w tych 28 tys. jest tez wynagrodzenie pracy za fundament?

pozdrawiam

http://www.wyciagi-budowlne.com

Jakieś ryzyko zawsze istnieje, ale:

- po prostu ufam wykonawcy

- sam nie mam czasu na załatwianie materiałów

- faktury są brane na mnie, więc mam jakąś kontrolę nad tym co jest kupowane (uzgadniam wcześniej mniej więc co i ile...), no chyba, że wykonawca, jest w zmowie ze sprzedawcą ;)

- widzę co zostało przywiezione na budowę, a co jest na fakturze (ale drutu na uzbrojenie nie wazyłem ;)

- poza tym (jeśli wykonawca jest uczciwy) to kupi w hurtowni materiały taniej niż ja bym to zrobił (jest stałym klientem)

Wyceny materiałów do stanu surowego nie mam.

W 28 tys. są wszystkie prace murarskie i zbrojeniowe od ław po komin.

ja wkońcu znalazłem ekipę, domek bez piwnic, 125 m2 na parterze z garażem i poddasze użytkowe. Fundamenty, ściany, strop, kominy, wylewka, - tylko robocizna 20 tyś, materiały chcę brać w jednej hurtowni w listopadzie zrobią wycenę, sam będę zamawiał, wiosną zaczynamy jak puszczą mrozy, podobno mają znajomego niedrogiego dekarza, zobaczymy.....

• 2 weeks później...

Mierzyn, 120 m2 powierzchni całkowitej, stan surowy zamknięty bez okien na dole, ale z oknami połaciowymi. Firma załatwia wszystko, my przychodzimy robić zdjęcia. Teraz został im tylko dach. Nasz inspektor nadzoru bardzo ich chwali, my zresztą też. Porotherm, dachówka ceramiczna, strop teriva.

Cena 110tys zł.

• 2 weeks później...
Ja jestem na etapie poszukiwania firm na stan surowy na wiosnę. Jedna ekipa chce 47tyś, druga 50tys , trzecia ma dac wycene jutro. Dom bedzie w Grzedzicach 144m2 użytkowej plus garaż 33m2. dach kopertowy 251m2, 8 okien połaciowych ,jedna lukarna. Czytajac forum od wakacji nie myslałam że robocizna pójdzie tak w górę. Wiele firm do których dzwoniliśmy miało zajete terminy do czerwca albo i dalej.

witam i dziekuje za odpowiedz Agnieszko1,

ten projekt z malymi zmianami jest moim marzeniem !!!

zamiezam go zrealizowac-wybudowac na wyspie wolin.

niestety nigdy nie widzialem go w rzeczywistosci !

czy mozna sie dowiedziec cos wiecej?

jesli nie na forum to moze przez prywatny e-mail albo telefonicznie.

dziekuje z gory

i pozdrawiam

wyciag-bud

http://www.wyciagi-budowlane.com