ESKIMOS 07.10.2006 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2006 Daj dziecku kredki i poproś o narysowanie domku - to będzie najtańszy dom - nie piszę tego aby być złośliwą, podobno dziecko w naturalny sposób wybiera najprostszy i najpiękniejszy dom Jedna z najcelniejszych odpowiedzi jakie spotkałem. Aż sobie wynotowałem. Pozdrawiam Cię malgoss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgoss 07.10.2006 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2006 A ja postaram Ci się poważnie odpowiedzieć. Jest tyle pracowni i projektów że na pewno w końcu trafisz na ten wymarzony i będący ideałem - wiem to po sobie, szukałam, kupowałam katalogi, ściągałam z biur projektowych mając w głowie ten idealny. Miał być z pokojem i kotłownią na parterze i max z dwoma pokojami i łazienką na górze, bez garażu, z otwartą kuchnią no i jak wymarzyła sobie moja połówka z "wypustkiem" który można ładnie zagospodarować jako taki niby ogród zimowy. Trafiłam! Ktoś gdzieś napisał o Cyrkonie z Muratora, ktoś gdzieś wspomniał o możliwości kupienia taniej bezpośrednio u projektantów i tak po nitce do kłębka trafiłam na ideał (WW-101). Po długich debatach i wielu mailach z biurem projektowym (męczyłam ich pytaniami typu wysokość kolanka, odległość od kolanka do ściany itp) kupiłam. O tyle jest to ideał iż nawet nie muszę zmieniać zaprojektowanych materiałów z których będzie powstawał (pozostaje Ytong, strop drewniany i dachówka ceramiczna). Jedyna zamiana na jaką pozwalam sobie to zamiana łazienki z wejściem na parterze i leciutkie przeprojektowanie "wypustka" Uffff.... to na tyle i tak samo radzę Tobie- szukać tak długo aż znajdziesz ten jedyny, wymarzony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgoss 07.10.2006 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2006 Jedna z najcelniejszych odpowiedzi jakie spotkałem. Aż sobie wynotowałem. Pozdrawiam Cię malgoss aaaa... dziękuję pięknie - to ulubiona odpowiedź mojej połowy na pytanie o najładniejszy dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 07.10.2006 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2006 http://www.studioatrium.pl/res/360/par.png Nie udało mi się wkleić zdjęcia ze zmianami więc opiszę. 1. Po pierwsze dodatkowe wejście koło telewizora to chyba jest ściana nośna 2. Zamiana łazienki z pom. gospodarczym 3. Pokój nr 6 zamienić na kuchnię a kuchnię na pokój 4. Pomieszczenie nr 6 gdzie ma być kuchnia przedłużyć o wc bo go nie będzie 5. no i w pomieszczeniu nr 3 dorobić ścianę tam gdzie jej nie ma Czy takie zmiany są realne i czy nie będą kosztowne i czy trzeba je zgłosić przy adaptacji czy nie a jak nie to kiedy i komu? 1 - a po co? (tzn rozumiem ze ma tam byc kuchnia ale o tym za chwile) 2. mozna - pytanie czy w nowym pom gosp. da rade zrobic swobodne przejscie z garazu (no bo nie wyobrazam sobie przechodniej " łazienki " ) i tez pytanie " po co?" obecna lazienka za mala? 3 - po co?!?!?!?!? jaki jest powod ze chcesz te dwa pomieszczenia zamienic? robiac tak zaklocasz dosyc czytelny podzial na "strefe publiczna" - kuchnia-jadalnia-pokoj dzienny i strefe "prywatna" - czyli pokoje i sypialnie pewnie jakis powod jest ze chesz to zamienic miejscami - zdradzisz jaki? co do drugiej czesci pytania - takie zmiany robi sie na etapie adaptacji - najczesciej czerwonym "mazakiem" na oryginalnym projekcie , raczej malo kosztowne bo jesli nie zmieniasz i nie przesuwasz scian nosnych - nie powinno byc problemu i koszt powinien sie zamknac w normalnej cenie "adaptacji projektu", zrobienie drzwi w scianie nosnej (od kuchni) tez raczej nie powiinno byc problemu komu? a no... architektowi z uprawnieniami projektowymi ile? a to zalezy .... od 1000 zlotych polskich do 3000 tys (srednio ok 1 500) z wrysowaniem na dzialke Musisz popytac - ile biora w twojej okolicy... pytanie tylko jest - sa inne projekty o podobnym ukladzie - moze sensowniej wybrac taki niz przerabiac na sile inny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anaor 09.10.2006 14:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 3 - po co?!?!?!?!? jaki jest powod ze chcesz te dwa pomieszczenia zamienic? robiac tak zaklocasz dosyc czytelny podzial na "strefe publiczna" - kuchnia-jadalnia-pokoj dzienny i strefe "prywatna" - czyli pokoje i sypialnie pewnie jakis powod jest ze chesz to zamienic miejscami - zdradzisz jaki? Powód jest taki że chcę mieć wyjście z kuchni na taras dla wygody bo uwielbiam jeść na tarasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fasola25 09.10.2006 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 3 - po co?!?!?!?!? jaki jest powod ze chcesz te dwa pomieszczenia zamienic? robiac tak zaklocasz dosyc czytelny podzial na "strefe publiczna" - kuchnia-jadalnia-pokoj dzienny i strefe "prywatna" - czyli pokoje i sypialnie pewnie jakis powod jest ze chesz to zamienic miejscami - zdradzisz jaki? Powód jest taki że chcę mieć wyjście z kuchni na taras dla wygody bo uwielbiam jeść na tarasie. to lepiej bedzie jak zmienisz projekt zamiana kuchni z pokojem nie ma najmniejszego sensu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anaor 09.10.2006 15:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 A może jakiś podów? Czy chodzi o koszta czy o co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fasola25 09.10.2006 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 A może jakiś podów? Czy chodzi o koszta czy o co? chodzi o to, ze podzial na czesc dzienna i nocna (publiczna i prywatna jak napisala Zielonooka) sprawdza sie bardzo dobrze i mieszanie tych stref tylko z powodu drzwi tarasowych w kuchni chyba nie ma sensu bo dom moze stac sie bardzo niewygodny i sniadania na tarasie moga nie pomoc jest sporo projektow, ktore maja kuchnie przy tarasie nie wiem jak wyglada sprawa strona swiata na Twojej dzialce, ale moze lepszy bylby taras z lewej strony domu, z wyjscie z kuchni i z salonu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anaor 09.10.2006 15:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 Z tym tarasem to masz rację bo to bedzie lustrzane odbicie ale ta zamiana czemu ma przeszkadzać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Włodek W. 10.10.2006 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2006 Wybierz dom który Ci się podoba i w którym chciałabys mieszkać .To jest ważne cena jest i wynikowa.I tak póżniej ci zabraknie (zawsze brakuje)mnie tez) .to chociaż niech będzie ten który jest wymarzony Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ESKIMOS 10.10.2006 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2006 Wybierz dom który Ci się podoba i w którym chciałabys mieszkać .To jest ważne cena jest i wynikowa.I tak póżniej ci zabraknie (zawsze brakuje)mnie tez) .to chociaż niech będzie ten który jest wymarzony Pozdr. Znam parę takich wymarzonych (bez mierzenia sił na zamiary). Stoją teraz w stanie surowym i czekają na kupca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majster ryszard 10.10.2006 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2006 wybacz nie oglądam twych projektów mówie z doświadczenia można mieć kosztorys w praktyce najważniejsze i znowu wałkowanie na budowie jakie materiały jaki dach dużu czyników na to wpływa ale prawda jest taka czym wszystko proste to dużo zaoszczędzamy nie bydować na wielkość potem trzeba to wszystko utrzymać np ogrzać . nie robić dużo balkonów na których i tak nie siedzimy a koszt utrzymania rośnie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts