Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Z czego parapety zewnetrzne w wiejskim domu

Gagata

Recommended Posts

Dom jest murowany ale ma drewniany ganek i będą drewniane okiennice. Dach też drewniany (wiór sikowy). Z czego zrobic parapety? Wewnętrzne zrobilismy z drewna-piekne, szerokie, takie do siedzenia (bo nisko). Stolarz sugeruje na zewnatrz też drewno ale dąb. Wyglądałoby ładnie! Ale-Jak to się sprawdzi??

No własnie Mohag, coś w tym jest...

Ja CHCĘ te dębowe. Tylko trochę obawiałam się o to jak przetrwają upływ czasu,śniegi, deszcze itp przyjemności.... Ale dobre zakonserwowanie powinno zrobić swoje, chmm...?

A nawiasem mówiąc - chłopaki zrobili juz sufit u mnie. A raczej właśnie kończą. Ostatecznie poszły płyty gk (trudno.. :-? ) które musiały zasłonić krokwie całkiem (ocieplenie!) ale za to widać wszystkie jętki, widać płatwie i słupki pionowe pod płatwiami - więc trochę tego drewna konstrukcyjnego u góry jest.. A jeśli po wykończeniu całości uznam, że za mało - z rozbiórki stajni będę miała za chwilę stare krokwie - nabiję je na te, które zostały teraz przykryte i już. I po problemie. Uff!

Wytrzymaja, wytrzymaja :wink: u mnie byly porecze bukowe lakierowane na zewnatrz i jak na dwadziescia lat, to wygladaly nie najgorzej.

uhu, faktycznie jak bedzie Ci za malo to masz juz material na poprawe wizualna 8) Mysle ze nabicie dodatkowych krokwi przyjdzie z czasem, jak zobaczysz czy w chalupce nie jest za ciemno. Jak jest w miare jasno w srodku, to nabijesz :wink: Jak juz skoncza to zrob jakies photo...

jarkotowa, a masz oryginalne drewniane okna malowane na bialo ? bo jak tak, to oczywiscie ze drewno malowane na bialo. I tak co jakis czas bedziesz malowala framugi to przelecisz parapety tez.

Moja pra-babcia miala taka chalupke podobna do Twojej i miala malowane okna drewniane i drewniane parapety tez malowane, ale na zielono... pieknie to wygladalo 8)

e tam zaraz Cie zjedza :wink: to jest Twoja chalupa i Twoja kasa... mozna oczywiscie powiedziec, ze moze jednak pomyslala bys o drewnianych, bo to klimat, bo ladniej itp ale nikt nie ma prawa nikogo zjadac, bo to nie jego broszka :wink:

Jak bedziesz wstawiac plastiki, to mozesz pomyslec tez o robionych z nierdzewki, piaskowanej w kolorze dachu lub domu. Mysle ze przy plastikach drewniane parapety straca urok tz jak beda malowane, to i tak nikt nie pomysli ze to drewno. A piekne drewniane mozesz zrobic sobie wewnatrz :lol: