Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ktory dom tanszy w budowie?

wikula

Recommended Posts

witam

mam male pytanie

powiedzcie mi ktory dom bedzie tanszy w budowie

http://www.domnahoryzoncie.pl/pl/index.php?s=120&a=287&sid=2&projekt=24

http://www.lipinscy.pl/project.xml?id=62118&keys=2&offset=30&backcmd=Collection

znajomi ktorzy sie wybudowali stwierdzili chorem ze ten drugi bo ma prosty dach i mimo wielu okien bedzie tanszy w budowie .

a mi sie wydaje ze ten pierwszy ale no coz ja sie na tym nie znam , budowe rozpoczniemy dopiero w przyszlym roku stad moje male pytanie

wg mnie to dysponując tylko takimi danymi cięzko jest określić który będzie droższy

moim zdaniem pięrwszy , ma duzo okien dachowych naliczyłem 10 sztuk to będzie penie połowa wartości tego dachu , ma większą powierznie zabudowy i większy metraż w parterze i na poddaszu licząc po podłodze co bedzie bardziej kosztowne w kwestii fundamentów i stropu ( a to więcej stali i betonu , a mało to nie kosztuje) , ale nie widząc dokladnych planów to tylko roważania . Poza tym pierwszy ma trzy kominy , systemowe nie sa tanie . I całe poddasze to raczej jest mało użytkowe , pokoje są długie (wzdłuz opadającego dachy ) i wąskie .

Drugi ma kilka załamań na dachu , i dużo przeszkleń ,może takie okna nie są drogie w zakupie , ale ile ciepła ucieknie.

Można się jeszce pokusić który będzie bardziej energooszczędny ?

hmm , może nawet pierwszy