Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak przykleic plytki na osb??

tidia

Recommended Posts

czesc mam pytanie>jak przykleic plytki na osb??

teraz musze podniesc podloge o 5-6 cm dalem juz 3 cm styropianu i plyte osb 18mm.

mam takie pytania

czy plyte osb czeba gruntowac?

czy plytki nie beda mi pekac (gres lub zwykle podlogowki)

co ze spoinami osbe gdyz podloga nie jest z jednolitej plyty

teraz jak chodze po plycie to podloga ugina mi sie pod nogami?

a moze lepiej bedzie dac panele podlogowe zamiast gresu tylko ze to jest przedpokuj i wiadoma tam sa deszcz i piasek??

co radzicie mi zrobic

Prosze o pomoc w tej sprawie

witam czy ta plyta lerzy tylko na steropianje czy jest doczegos przykrecona bo z tego co sie orietuje to grubosc plyty powinna miec minimum 22cm i plyta laczona piuro plus wpust lub dwie warstwy polorzone na mijanke i zklejone ze soba czyli dolna warstwa do gornej i poskrecana wkretami .a jesli chodzi o pszyklejanie plytek to sa kleje elastyczne ktorymi morzna klejc plytki na osb.

jesli chodzi o klej to skocz do jakiegos marketu budowlanego i poczytaj na opakowaniu. niejestem pewien ale wydaje mi sie ze atlas plus tesz sie do tego nadaje.jesli chcesz robic podloge na legarach to zamiast steropianu polosz welne tylko jesli jesto podloga na gruncie to musi byc folia paroizolacyjna. welna lepiej wygusza.jesli chodzi o podloge to morzna zrobic tak steropian tylko twardy do posadzek potem plyta osb 12 na nia druga warstwa plyty osb12 posmarowana kleiem do drewna polorzona na mijanke aby laczenia wypadaly w innym miejscu nisz dolna warstwa i poskrecana wkretami .robota podobna jak wykonywanie suchej podlogi z plyt gipsowo wluknowych.tylko jeden warunek podloga pod steropianem musi byc rowna.

system kładzenia płyt tak jak radzi pool

a dalej

wersja podstawowa

grunt do podłozy krytycznych i nienasiąkliwych Ceresit CN97

siatka z włókna szklanego zatopiona w kleju elastycznym CM16lub17

klej CM16lub17 + terakota

fuga elastyczna

wersja na podłożona krytyczne

grunt do podłozy krytycznych i nienasiąkliwych Ceresit CN97

warstwa kleju CM16lub17 z zatopiona siatka z włókna szklanego

zabezpieczenie przeciwwilgociowe Ceresit CL 50 lub 51

klej CM16lub17 + terakota