vib 05.10.2006 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2006 Witam po raz pierwszy Czy ktos ma jakies opinie/doswiadczenia z malymi parterowkami i chcialby sie nimi podzielic ewentualnie cos doradzic albo zwrocic na jakies szczegoly uwage ? Na razie wybralem wstepnie 2 projekty nad ktorymi sie zastanawiam: 1. domek dm14 firmy Bauherr http://www.dom-parterowy.pl link: http://www.dom-parterowy.pl./rzuty.php?kategoria=dm&id=dm14 2. domek dm11 firmy Bauherr http://www.dom-parterowy.pl link: http://www.dom-parterowy.pl./rzuty.php?kategoria=dm&id=dm11 ale moze cos innego byscie mi polecili ? jakies inne projekty ? Zalozenia mam takie: - to jest domek "tymczasowy" dla 2 osob, gdzies tam buduje sie jakis rodzinny a my mamy dzialke i po prostu chcemy przeprowadzic sie z bloku do nie tyle "domu" co "mieszkania z wlasnym trawnikiem" - a wiec bez zbytnich nie potrzebnych pomieszczen, nadmetrazy - ma byc po prostu wygodnie dla malzenstwa, ktore i tak caly dzien jest po za domem - do wygodnego zycia potrzeba nam sypialni, gabinetu, saloniku, kuchni, jednej lazienki, garderoby, pomieszczenia gospodarczego/schowka/pralni wszystko wiecej by sie marnowalo tak jak teraz - zadnych uzytkowych poddaszy i schodow, zadnego tarasu, garaz w tej lokalizacji tez nam nie potrzebny, samochody parkuja tylko pare godzin nocnych, wiec ewentualnie wiata Reasumujac - szukamy projektu nie domku przez duze "D" a w zasadzie wygodnego "mieszkania" na pare lat, ale na wlasnej ziemi - a z racji tego, ze to nie ma byc "docelowy" dom-marzenie zalezy nam na jak najmniejszych kosztach budowy,prostocie i samej kontrukcji i budowania i pozniejszego uzytkowania - wiem, ze moze oczekuje cudow, ale po prostu sledzac wiele watkow na tym forum glownie sie spotkalem z dyskusjami o domach dla calych rodzin, z planami na przyszlosc,mieszkania i kredytowania przez cale zycie, a nam potrzeba cos szybko i tanio wybudowac (za gotowke) co zastapi nam na najblizsze 7-6 lat nasze m3 w bloku Z niecierpliwoscia czekamy na Wasze opinie, porady, linki do innych prjektow, pomysly itp. Pzdr. vib Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vib 05.10.2006 23:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2006 no tak, wydaje mi sie ze sprawa zostala przesadzona i projekt dm11 odpada (nie znalazlem zadnego argumentu co bede trzymac w dodatkowym pokoju) a wiec skupie sie na dm 14 (salonik,sypialnia,gabinet - 78.5m2) http://www.dom-parterowy.pl/rzuty.php?kategoria=dm&id=dm14 na pierwszy rzut oka wiem co z miejsca przerobie : - na miejscu oddzielnego wc wstawimy pralkosuszarke - do lazienki pelnowymiarowe okno - wywalenie sciany miedzy kuchnia a jadalnia - ale jakos zaaranzujemy zaznaczenie granicy tych pomieszczen - wstawimy kominek do jadalni (ja bym to nazwal pokoikiem dziennym ) przy scianie z pokojem obok i teraz 3 zagwozdki: 1. wiata - jest miejsce na tej bocznej scianie bez okien i tu mam pytanie: czy bede te wiate musial umiejscowic od razu na planie, czy w swoim czasie mozna od tak, bez pozwolen itp. przykleic ja do budynku ? 2. pomysl jest taki, zeby nad kuchnia i salonikiem nie dawac sufitu, tylko zeby zostawic skosy dachu i jakos ladnie to zaaranzowac ? Czy ma to sens? 3. i teraz wazna rzecz: czy mozecie mi doradzic jak w sumie te mala powierzchnie (80m2) tanio i efektywnie ogrzewac? Gaz z gminy na razie odpada (kiedys ma byc), wg. mnie pozostaja takie rozwiazania: - piec na paliwo stale - moze ekogroszek? - calkowicie elektryczne - kominek - jakas kombinacja 2 z tych trzech Poradzcie na czym na czym sie skupic - biorac pod uwage i koszty eksploatacji i koszty instalacji Pzdr. vib ps. i wazne pytanie: czy ktos z Forumowiczow budowal/mieszkal w domu z takiego projektu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dhr 06.10.2006 04:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2006 Witaj, Nie kojarze aby ktos z/budowal wedlug projektu dm 14 ale za to jest na forum pare osob, ktore buduja (chyba nawet ktos juz mieszka) dm 11. Na pewno chetnie podziela sie swoimi doswiadczeniami My tez mamy projekt z pracowni Bauherr ale jestesmy na etapie pozwolen wiec na temat budowy niewiele moge powiedziec Pozdrawiam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
variuss 06.10.2006 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2006 Witaj, Xena buduje ten domek z małymi zmianamihttp://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=66204 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
variuss 06.10.2006 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2006 tz xena buduje ten większy. W tym mniejszym D14 zamienilabym miejscami gabinet i sypialnie, gabinet byłby na wprost wejścia, a sypialnia kameralnie w końcu korytarza. Do tego powiekszylabym lazienkę kosztem fragmentu korytarzyka. wiatę musi ci dorysowac architekt, zachowując 3m odległości od wiaty od sasiada. Jak ja zbudujesz "na dziko" to uprzejmy sąsiad może na ciebie podkablowac do nadzoru budowlanego. Pozdro, A tak poza tym domek super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vib 06.10.2006 10:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2006 wielkie dzieki wlasnie dostalem z Bauherra rzuty i przekroje do dm14 i dm11, tylko mam problem, tak jak pisalem, chyba myslimy o tym mniejszym czyli dm14, a do tego biuro nie ma szacunkowego zestawu materialow (do dm11 ma, plus rozne opisy, technologie itp i to mi podeslano) - dostalem akurat do tego projektu tylko przekroje i tu niestety bede musial sam kombinowac na podstawie rysunkow/rzutow dm14 i informacji szczegolowych z wiekszego projektu) aby wstepnie oszacowac co i ile z budulca jest potrzebne - no ale edukacje "budowlanca" czas zaczac - pewnie nie raz bede Was przynudzal o pomoc ps. oczywiscie Wasze wszelkie opinie (zle/dobre) o tym projekcie klik - dm14 bardzo nam pomoga i czekamy na nie Dzieki i Pzdr. vib Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vib 06.10.2006 10:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2006 W tym mniejszym D14 zamienilabym miejscami gabinet i sypialnie, gabinet byłby na wprost wejścia, a sypialnia kameralnie w końcu korytarza. to samo mi przyszlo na mysl w nocy Do tego powiekszylabym lazienkę kosztem fragmentu korytarzyka. mam juz rzuty wiec dzis sobie bede "przestawial/przesuwal" wiatę musi ci dorysowac architekt, zachowując 3m odległości od wiaty od sasiada. Jak ja zbudujesz "na dziko" to uprzejmy sąsiad może na ciebie podkablowac do nadzoru budowlanego. tak, to rozumiem, ale myslalem sobie tak: jesli wiata nie bedzie czescie budynku, tylko dostawiona/przyklejona obok a z racji ze jest to kontrukcja lekka (powiedzmy 2x3slupy i daszek, mala podmorowka czy nawet kostka) to czy taka kontrukcja musi byc w projekcie budowlanym, czy moze po prostu potem architek/konstruktor i taka wiate/altanke/daszek zaprojektuje zgodnie ze sztuka i to nie bedzie podlegalo zadnym "pozwoleniom" - dobrze kombinuje ? Pzdr. vib Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mika31 08.10.2006 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2006 Kurcze dm14 to takie maaaaleństwo. Salon malutki, mniejszy od mojego blokowego.Ten dodatkowy pokój w dm11 możesz wykorzystać na wizyty gości, garderobę, graciarnię, może będziesz kiedyś mieć jakieś dzieci.Głosuję na dm11. P.S.Ja z bólem zrezygnowałam z dm11 i kupiłam dg09. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vib 08.10.2006 12:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2006 Jesli to nie tajemnica: czemu zrezygnowalas z dm11 na rzecz dg09 Co do tego ze dm14 to "maaaalesntwo" to sie wpelni zgadzam, jednak ta roznica ok.25m miedzy nim a dm11 robi swoje i ja sie dalej wacham - najwyzej wlasnie zrobie z 4 pokoju garderobe albo jakas graciarnie natomiast wielkosc pomieszczen to wg. mnie sprawa dyskusyjna - zalezy kto ma jakies oczekiwania i jeszcze jak to zaaranzuje: salonik ok. 22m2 - tanczyc sie nie da to fakt, ale zakladajac ze bedzie otwarta obok-mini kuchnia,prawie cala przeszklona sciana na ogrodek i brak stropu to nie powinno wygladac klaustroboficznie sypialnia ok. 11m2 - akurat teraz mamy taka i o podobnych wymiarach, spisuje sie wysmienicie - akurat lozka 160cm, 2 szafeczki, jakas komodka pod sprzet tv i obrazy na scianach, tez mam zamiar zamienic okno na przeszklenie(moze otwierane) na ogrodek gabinecik ok. 14m - teraz "moj pokoik" po domowemu zwany dziura, bo jak wschode tam to potrafie zniknac na 12 godzin ma 9m - biurko i polki - teraz bede mial ciut wiecej przestrzeni natomiast caly czas sie wacham czy od razu budowac garaz - potrzeby nie czuje, natomiast nie wiem czy z miejsca mam fundowac narzedziu do przemieszczania sie swoj domek - ja sie szczypie o kaske na budowe, a to cos nie dosc ze co 3 dni mnie wali po kieszeni na stacji benzynowej ma miec swoj salon - jedna rzecz przemawia za - jak bylby garaz to w polaczeniu z pomieszczeniem gospodarczym - wtedy w dm14 polaczylbym lazienke, i pomieszczenie gospodarcze w jedna wieksza lazienke, tak zeby 2 osoby na raz mogly bez problemu z niej korzystac - to wielka oszczednosc czasu, przemnozona przez 365 dni w roku da na pewno poczucie duzej wygody aha tak jak teraz tak i w domku nie bede posiadal zadnych mebli typu regaly,szafki,komodki,szafy itp. - nie znosze mebli, sa nie praktyczne, stosuje tylko szafy zabudowane we wnekach, nic co stoi samopas - podloga jest dla mnie nie dla mebli - jedyny wyjatek to jakas lawa,kanapa czy fotel - ale to nie stoi samopas, jak siedze na fotelu to tak jak bym wlasnie wykorzystywal ten metr kwadratowy podlogi - i takie podjescie sie sprawdza, nawet male powierzchnie, nie zastawione, otwarte prezentuja sie czasami jak by byly dwa razy wieksze - no ale to jest sprawa gustu i oczywiscie aranzacji - ale zeby mialo to rece i nogi, to juz w fazie projektu trzeba wyrysowac wszelkie wneki na wbudowne szafy - potem to juz sie zwozi do domku/mieszkania lozka,ulubiony fotel i ma sie juz prawie urzadzone - tylko zyc i cieszyc sie trawniczkiem i weekednowym grillem Pzdr. vib Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mika31 08.10.2006 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2006 Zrezygnowałam z dm11, bo po pierwsze nie miał garażu, więc trzeba by było doprojektować. Po drugie nie podobał sie nikomu poza mną. Też nie lubię mebli i gratów na wierzchu. Tymbardziej potrzebny jest odpowiedni metraż coby te graty móc schować. 100m w dm11 czy dg09 to i tak za mało, ale z uwagi na ograniczone finanse musi mi starczyć. Acha, ja robię jeszcze strop, bo muszę mieć 35stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vib 08.10.2006 14:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2006 Zrezygnowałam z dm11, bo po pierwsze nie miał garażu, więc trzeba by było doprojektować. no ja tak, jak pisalem wyzej - caly czas sie zastanawiam na garazem - widze plusy i minusy - glowny minus to oczywiscie pieniazki - wiec generalnie bede to tak chcial zrobic, zeby na koniec budowy miec wybor - czy np. dana sume przeznaczyc na np. lepsze podlogi, fajniejsza glazure, czy elegancka kostke granistowa na podjazy czy zrobic "biedniej" ale wybudowac ten cholerny garaz Po drugie nie podobał sie nikomu poza mną. eh, tez to przerabialem i przerabiam - tak naprawde co bym nie wybral to zawsze sa jakies "ale" - czasami merytoryczne, ale czesciej nie, tylko oparte na gustach - a jak wiadomo o gustach sie nie dyskutuje, wiec darowalem sobie rozmowy z rodzina,znajomymi - to ja mam tam mieszkac a oni co najwyzej wpasc na grilla i pyfko - jak ich bedze razilo, to niech weekenduja sie u kogos innego Tymbardziej potrzebny jest odpowiedni metraż coby te graty móc schować. 100m w dm11 czy dg09 to i tak za mało mnie kiedys zycie nauczylo nie chomikowac rzeczy - po prostu byl okres kiedy dosc czesto sie przeprowadzalismy - wiec wozenie zbednych szpargalow bylo by uciazliwe - weszlo to nam wtedy juz w nawyk, ze teraz szafy, schowki sa zapelniane optymalnie, nie zbieramy rzeczy na zas - albo utylizacja, albo oddawanie rodzinie, potrzebujacym czy komus - wiec nie przewiduje "dodatkowych szaf, schowkow bo moze sie kiedys przydadza" - bo albo bede staly puste, albo nam sie zmieni i bedziemy chomikowac a wtedy to i 200m2 domku by bylo za malo ale z uwagi na ograniczone finanse musi mi starczyć. ja mam zamiar zmiescic sie wlasnie w jakims skromnym budzecie tak czy inaczej - odpada sprawa zebym pod koniec przy wykonczeniowce martwil sie o fiansowanie bo braknie - w dzisiejszych czasach i tak tyle czlowiek ma na glowie, ze dodatkowy bol czaski na "kombinacje" mi nie jest potrzebny - jesli zabraknie mi na ladne drzwi za x tys. to sobie wstawie za 800 a przejmowac sie nie bede, tylko siade na lezaku i bede patrzyl jak rosnie moja trawa - i mysle ze to mi sprawi wieksze zadowolenie niz trzaskanie drzwiami za iles tam zloty Acha, ja robię jeszcze strop, bo muszę mieć 35stopni. hm, tego troche nie rozumiem (ale ja dopiero raczkuje w sprawach budowlanych) - co ma spadek dachu do tego czy mamy strop czy widzimy z salonu ladna konstrukcje dachu ? Pzdr. vib Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mika31 08.10.2006 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2006 Ehh te 35 stopni. Po prostu szkoda mi tej powierzchni.Także zrobię drewniany (prawdopodobnie ) strop i bedę tam miała porządny strych, mąż planuje wstawić się tam z komputerami, wiec może coś więcej niż porządny strych.Poza tym ja nie wiem skąd ja te wszystkie potrzebne, ale nieużywane rzeczy biorę. Przyda mi się taka duża graciarnia, wózek, rowerek, itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vib 08.10.2006 17:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2006 Ehh te 35 stopni. Po prostu szkoda mi tej powierzchni. jak siadlem pierwszy raz do przegladania roznych projektow to mialem wbite w glowe: z poddaszem uzytkowym, bo niby ekonomicznie a zawsze jakies dodatkowe pokoje to lepiej - wg. zasady latwiej patyk pocienkowac niz go pozniej pogrubasic - po 3 dniach szukania, kombinowania, liczenia, przestawiania scian w dziesiatkach projektow powiedzialem dosc bo tu dodalem 5m, tu 6m, tu podwyzszylem scianke kolankowa, tu dodalem jeden wykusz - niby poszczegolne dodatki nie wiele zwiekszaly koszty, ale okazalo sie, ze w sumie powinienem od razu szukac domu 200-250m pow. uzytkowej i zaczalem szukac od poczatku - zalozylem, ze skoro teraz mieszka mi sie wygodnie w bloku (z tym, ze rozklad niestandardowy, po prostu jak zaczynalem remont to kazalem ekipie wywalic na poczatku wszystkie doslownie sciany,skuc tynki, zerwac podlogi do samego betonu, nie przejmowac sie instalacjami wody,kanalizacji bo najwyzej je puscimy od poczatku w podlogach czy gdzies - jedynie co zostawilem to rozklad okien, ale po prostu zmiana otworow okiennych w wielkiej plycie by nie przeszla ) to moge na podobnym metrazu czy troche wiekszym tez spokojnie rozplanowac wygodne mieszkanie (pisze specjalnie mieszkanie - ja w tych powierzchniach domu mam mieszkac) - i co raz bardziej sie przekonuje, ze wybralem dobre podejscie - chce zrobic "mieszkanie wolnostojace' Pzdr. vib Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vib 09.10.2006 13:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 mam jeszcze takie pytanie - dotyczace hipotetycznych kosztow:te dwa projekty sa w zasadzie identyczne - po prostu roznica ok. 25m2 powierzchni uzytkowej - generalnie wychodzi na to, ze beda drozsze fundamenty bo ciut wieksze, drozszy tak samo dach bo ciut wiecej powierzchni przykrywa, plus oczywiscie troche wiecej powierzchni scian zewnetrznych i dzialowych, plus jedno czy 2 okna wiecej - to sa glowne roznice na pierwszy rzut oka wiec skoro jeden od drugiego jest wiekszy o jakies 20% to wstepnie mozna uznac, ze koszt tez bedzie o 20% wiekszy - czy to sie tak nie przeklada i roznica bedzie mniejsza ? Pzdr.vib Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
variuss 09.10.2006 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 Trudno powiedziec o ile % bedzie różnicy, 15m2 to szacunkowo 30tyś wiecej, ale tylko szacunkowo.Daj te 2 domy do wyceny firmom bud, to dopiero bedziesz miał pełne porównanie. Inne małe parterówki:http://www.lipinscy.pl/project.xml?id=54300&offset=3&backcmd=Golden http://www.projekty.murator.pl/projekt_rzuty?IdProjektu=274&IdKolekcji=&action=showRzuty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vib 09.10.2006 19:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 zlecic zlece tak czy inaczej, natomiast probuje sam dojsc z jaka realna roznica kosztow mam sie liczyc - bo slyszalem wlasnie "wstepnie" takie zdania:- no skoro bedziesz mial 25m2 wiecej to przemnoz to po 1500-2000 zl i juz wiesz jaka roznica- i odmienne zdanie (bo jak mowilem projekty praktycznie identyczne - moze 15m2 kwadratowych wiecej sciany zewnetrznej, fundamenty wieksze o 25m2): czlowieku, nie przejmuj sie, to tak jak bys przesunal sciane o 2 metry, ciut wiecej pustaczkow i troche wiecej betonu - przy tych projektach nie zauwazysz roznicy i stad moje pytanie, bo jest roznica 25x2tys = 50 tys. a przeciez tyle nie kosztuje wymurowanie 15m2 kwadratowych sciany, wylanie o 2 metry dluzszych law i przedluzenie ciut dachu Pzdr.vib Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vib 09.10.2006 20:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 ha, znalazlem praktycznie identyczny projekt jak DM11: http://www.mgprojekt.com.pl/domki/sloneczny/rzuty.php w zasadzie rozni sie tylko tym, ze sypialnia jest o 8m2 mniejsza i nie ma 19 a 11 pow. - roznica duza jesli chodzi o wymiar tego jednego pokoju, ale inne pomieszczenia identyczne, jak nie minimalnie wieksze - w kazdym badz razie ktos od kogos kopiowal tutaj mam przynajmniej zestawienie materialow, wstepne kosztorysy itp. Pzdr. vib Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts