Iro 11.04.2003 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2003 Czytałem wiele na ten temat na forum. Nurtuje mnie jedno pytanie. Okno powinno być zamocowane także w progu. Jak to zrobić w ścianie trójwarstowej (kotwy), w stanie surowym, żeby nie było później problemu z montażem parapetu wewnętrznego? Okna są z PVC z listwami podparapetowymi. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 14.04.2003 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2003 są specjalne długie kotwy. Podaj e-mail to Ci wyślę rysunki - w czwartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stanf 14.04.2003 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2003 Podłączam się do tematu, mam ten sam problem i proszę o info[email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej 14.04.2003 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2003 Kotwy to nie wszystko. Pamiętajcie rwnierz aby dookoła otworu okiennego , między ścianą nośną a licową wykleić bardzo twardym styropianem (różowym lub niebieskim), tymsamym okno jak będzie osadane i piankowane będzie duzo lepiej się trzymało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stanf 16.04.2003 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2003 Nie wiem Maciej o czym piszesz, chyba masz duże poczucie humoru, albo ja.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FREDY 17.04.2003 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2003 Witam.Można zastosować kątowniki wokół okna tak aby można było opiankować i przykręcić śrubami. Innym rozwiązaniem jest pogrubienie ściany koło okien tak aby okno trochę pokrywało się z murem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 18.04.2003 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2003 Iro.Okno ustaw w strefie izolacji termicznej.Żeby Ci pianka nie wpadała w szczelinę izolacji to faktycznie można zastosować styropian ekstrudowany nałożony w szczeliny [zasłaniający izolację w ścianie]. Wtedy zużycie pianki jest mniejsze.Mocowanie do ściany wewnętrznej na blaszane kotwy - z każdej strony.Podaj email [ Ta wiadomość była edytowana przez: pchelek dnia 2003-04-18 09:07 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Octavian 18.04.2003 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2003 WitamPchełek, mam dwa pytania.1. Jak mocować okno antywłamaniowe (szyba klasy P4) w ścianie dwuwarstwowej - na dyble czy na kotwy?2. Jakie powinny być okucia (ile grzybków)? pzdrHej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iro 18.04.2003 14:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2003 No więc robota ma się ku końcowi. A co przeszedłem z ekipą to moje... Chciałem początkowo montować okna sam, ale w końcu doszedłem do wniosku, że to poważna sprawa i najlepiej zrobi to doświadczona ekipa. Przejrzałem masę stron internetowych, dużo też było na forum. Pomógł mi najwięcej plonskij z tego forum. Praktycznie miał odpowiedź na każde pytanie. Tak więc uzbrojony w wiedzę teoretyczną spokojnie czekałem na monterów, wcześniej uzgadniając z szefem firmy sposób montażu. Okazało się jednak, że ekipa jest mądrzejsza i cała teoria to wymysł ludzi, którzy w życiu nie zamontowali okna. I tak okazuje się, że najpierw okno się kotwi o góry i z boków, następnie łomami unsosi do góry i wstawia kliny. Kliny to zebrane wokół domu uschłe patyki. Klinowanie wszędzie, tylko nie pod słupkami. Aha i najważniejsze - skoro jest listwa podparapetowa to nie trzeba mocować okna w progu. Doszło więc do kilku ostrych rozmów. Ekipa ciężko obrażona (nie ucz pan nas montować okien!). I oczywiście największe okna w progach powybrzuszały się. Teraz szacowna ekipa dokonuje demontażu i będzie montować jeszcze raz. Tym razem doszli do wniosku, że w zasadzie nie potrzeba, ale żebym nie truł - zakotwią też w progu. Jak napisał mi plonskij trzeba po prostu robić przerwy na kotwy w listwie podparapetowej. Tak więc po ciężkich bojach prawdopodobnie dziś będę dokonywał odbioru. Żeby było jasne - moja ekipa twierdzi, że przykręcanie kotwy do ramy blachowkrętem to zbędna fanaberia, a wkęcanie jej do muru na dwa kołki to szczyt przesady. Przepraszam za przydługi tekst. Ja w tej chwili jednak wiem, że przy wszystkich pracach w domu trzeba być przy ekipie od początku do końca. Inaczej zrobią po swojemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts