Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaki kolor dachu preferujecie?

kasinka83

Recommended Posts

Zgadzam się z tym, że kolor dachu i elewacja tworzą spójną całość i dlatego sam dach trudno oceniać. Ja uwielbiam czarne dachówki, ale widziałam wiele nieudanych połączeńz elewacją, w których czarny kolor zbyt dominuje budynek. CZarny i grafit jest super w domkach parterowych np. do białych okien i do białej elewacji. CZerwień i brąz pasuje mi bardziej do dachów dwuspadowych w domkach z poddaszem. :lol: 8)

• Odpowiedzi 103
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

wogole nie podobaja mi sie dachy "czerwone,ceglaste itp" - moze dlatego, ze w 90% projektach wizualizacja taka jest przedstawiona, a co w tym fajnego, ze jak sie idzie uliczka to praktycznie kazdy domek ma identyczna kolorystyke - potrzeba wiecej indywidualizmu, bo czasami mamy fajna miescowosc, eleganckie dzialki, domki to wrecz palace ale wszystko na jedno kopyto - co z tego, ze te palace sa za setki tysiecy zlotych, jesli w sumie to nie wiele sie rozni od blokowiska typu ursynow, bemowo - tam tez dzisiatki budynkow niczym sie nie rozni od siebie

Pzdr.

vib

wogole nie podobaja mi sie dachy "czerwone,ceglaste itp" - moze dlatego, ze w 90% projektach wizualizacja taka jest przedstawiona, a co w tym fajnego, ze jak sie idzie uliczka to praktycznie kazdy domek ma identyczna kolorystyke - potrzeba wiecej indywidualizmu, bo czasami mamy fajna miescowosc, eleganckie dzialki, domki to wrecz palace ale wszystko na jedno kopyto - co z tego, ze te palace sa za setki tysiecy zlotych, jesli w sumie to nie wiele sie rozni od blokowiska typu ursynow, bemowo - tam tez dzisiatki budynkow niczym sie nie rozni od siebie

Pzdr.

vib

Zawsze możesz sobie zrobić dach niebieski :lol:

O gustach się nie dyskutuje.

Ja lubię domki przytulne o "kształcie domku" czyli odpadają płaskie dachy.

A dach w kolorze niebieskim bardzo mi się nie podoba (delikatnie mówiąc)

Zielony jeszcze ujdzie w tłoku

Czerwony ujdzie lepiej niż zielony

Czarne i odcienie mogą być

Najpiękniejszy CEGLASTY :lol:

domek w kształcie "domku"

dachówka w kolorze "dachówki" czyli ceglasta

taki się mi buduje :D

i do takiego domku chcę zawsze wracać - jego forma i kolor ma budzić poczucie bezpieczeństwa, nie intrygować i zastanawiać.

na mojej ulicy większość jest taka i bardzo przytulnie ta część ulicy wygląda

domek w kształcie "domku"

dachówka w kolorze "dachówki" czyli ceglasta

taki się mi buduje :D

i do takiego domku chcę zawsze wracać - jego forma i kolor ma budzić poczucie bezpieczeństwa, nie intrygować i zastanawiać.

na mojej ulicy większość jest taka i bardzo przytulnie ta część ulicy wygląda

Podpisuję się pod powyższym postem "RĘCAMI I ODNÓŻAMI - WSZYSTKIMI BEZ WYJĄTKU"!!!

:D :D :D

To może i wtrącę swoje trzy grosze :wink:

Każdy domek jest piękny, każdy kolor jest śliczny i intrygujący ale... żaden nie będzie taki jeśli nie ma odpowiedniego otoczenia i stoi "ściśnięty" w kupie innych domków gdzie każdy z mieszkańców pragnie wzajemnie się przegonić w pomysłach i indywidalności :wink:

Są w moim mieście takie nowe osiedla - maleńkie działeczki gdzie ciężko wokół takiego domu objechać samochodem i w gąszczu tychże to wszystko co miało z założenia być ładne staje się brzydkie, odpychające i powoduje grymas niesmaku kiedy przechodzi się obok. Innym jest patrzenie na stare osiedla gdzie architekt w dawnych latach narzucił jakiś styl, kolorystykę (mówię o tych "ciasnych" zabudowach") i gdzie właściciel takiego domku stara się odróżnić od sąsiadów jakimś subtelnym elementem nie zaburzając koncepcji (podobne kolory dachów i elewacji - podobne ale niekoniecznie takie same).

Więc żeby w ogóle móc zacząć dyskusję jakie kolory mi się podobają należałoby najpierw odpowiedzieć na pytanie - jakie mamy otoczenie? Czy nasz dom odpowiednio się prezentuje? Czy żaden "szkaradek" obok nie zakłóca możliwości eksponowania naszego domu?

To takie moje małe przemyślenia z którymi niekoniecznie musicie się zgadzać ale często sama siebie przyłapuję na tym kupując jakiś bzdet w sklepie gdzie na półce niczym szczególnym się nie wyróżniał a nagle w domu zaczyna wyglądać zupełnie inaczej (inne otoczenie).

:oops: :oops: :oops: :wink:

niechcialbym, zeby ktos zrozumial moje wczesniejsze posty, ze wg. mnie czerowny/ceglasty to kolor brzydki czy wresz nie gustowny (a o gustach nie powinnismy rozmawiac) - wrecz przeciwnie, bardzo mi sie ten kolor podoba jak widze indywidualny domek - ale jak widze 10 domkow kolo siebie i kazdy ma podobny odcien, przejezdzam do nastepnej mijescowosci i widze kolejne 20 domkow z dachami w podobych kolorach to gdzie tu miejsce wlasnie na idywidualizm, zaczyna to wlasine przypominac tasmowa produkcje :(

Pzdr.

vib

Podpisuję się pod zdaniem, że wszystko zależy od dobrania kolorów dachu, elewacji, stolarki. Może być najpiękniejszy dach, ale, jeżeli elewacja gryzie się z nim kolorystycznie, to wrażenie ogólne będzie koszmarne. Najpiękniej jest, gdy ktoś pomyśli najpierw o kolorze każdego szczegółu, a potem je kupi. Najgorzej, gdy zauroczy go jakaś piękna dachówka, potem śliczny odcień tynku a okna kupi w promocji bez możliwości wyboru koloru. Po złożeniu tego do kupy wychodzi koszmarek.

My mamy antracytowy dach, białą stolarkę, będziemy mieli kremowożółte ściany, białą podbitkę (bejcowane deski), białą balustradę na balkonie, szary cokół, żółte lub szare kostki na podjeździe i chodniczku, żółty murek i białe wypełnienie ogrodzenia zrobione z desek tak samo jak balustrada. Widziałam takie domy i podobały mi się. Mam nadzieję, że nasz też będzie wyglądał ładnie.

Nie zgodzę się, że żółte ściany wyglądają dobrze tylko z czerwonymi dachami. Widziałam wiele takich, w których źle dobrano odcienie i wyglądały brzydko lub nijako.

Gość JACKIE P
zwiedzając wielokrotnie wpaniałą krainę niderlandów i zachodnich niemiec sąsiadujących z belgią i holandią - nadal jestem zwolennikiem dachówek w kolorze ceglastym /czerwonym ceglastym/ Nie ma wspanliaszego widoku niż natura. :D :D

Podpisuję się pod zdaniem, że wszystko zależy od dobrania kolorów dachu, elewacji, stolarki. Może być najpiękniejszy dach, ale, jeżeli elewacja gryzie się z nim kolorystycznie, to wrażenie ogólne będzie koszmarne. Najpiękniej jest, gdy ktoś pomyśli najpierw o kolorze każdego szczegółu, a potem je kupi. Najgorzej, gdy zauroczy go jakaś piękna dachówka, potem śliczny odcień tynku a okna kupi w promocji bez możliwości wyboru koloru. Po złożeniu tego do kupy wychodzi koszmarek.

My mamy antracytowy dach, białą stolarkę, będziemy mieli kremowożółte ściany, białą podbitkę (bejcowane deski), białą balustradę na balkonie, szary cokół, żółte lub szare kostki na podjeździe i chodniczku, żółty murek i białe wypełnienie ogrodzenia zrobione z desek tak samo jak balustrada. Widziałam takie domy i podobały mi się. Mam nadzieję, że nasz też będzie wyglądał ładnie.

Nie zgodzę się, że żółte ściany wyglądają dobrze tylko z czerwonymi dachami. Widziałam wiele takich, w których źle dobrano odcienie i wyglądały brzydko lub nijako.

Zgadzam się w 100% że należy wszystko dopasować,a najbardziej nie podoba mi się(to jest moje zdanie) jak widzę czerwony dach i brązowe okna czy bramę garażową,to tak ze sobą się gryzie aż oczy bolą. :-?

Zgadzam się w 100% że należy wszystko dopasować,a najbardziej nie podoba mi się(to jest moje zdanie) jak widzę czerwony dach i brązowe okna czy bramę garażową,to tak ze sobą się gryzie aż oczy bolą. :-?

Oj tak. Właśnie obserwuję dom pokryty ciemnoczerwoną blachą trapezową w niezbyt ładnym odcieniu z ciemnobrązową podbitką i takimiż rynnami. Wygląda ... tak sobie. Pewnie wiosną dowiem się, jakie będą ściany.

... ale jak widze 10 domkow kolo siebie i kazdy ma podobny odcien, przejezdzam do nastepnej mijescowosci i widze kolejne 20 domkow z dachami w podobych kolorach to gdzie tu miejsce wlasnie na idywidualizm, zaczyna to wlasine przypominac tasmowa produkcje :(

Pzdr.

vib

Najgorsza forma indywidualizmu , niestety bardzo u nas popularna.

Jeden dach czerwony , drugi zielony , trzeci czarny ..... pstrokacizna.

Nawet jak ludzie buduja w segmentach albo blizniaka to porywaja sie na taki indywidualizm.

Wynika to chyba z tego , ze czesto buduje sie "na pokaz" i dom ma rzucac sie w czy. Dla mnie to koszmarne widoki.

oj, przeciez nie chodzi mi o to zeby jeden dach byl zielony, drugi czerwony a trzeci niebieski - to wszystko musi ze soba wspolgrac, tylko dlaczego wszedzie sa czerwone (i odcienie) - mnie sie po prostu to opatrzylo :(

dam inny przyklad - na poczatku szukajac projektu bylem przekonany o dachu czterospadowym - pojedzilem po znajomych, po wsiach/osiedlach, popytalem sie o plany,proejtky innych osob ktore tez dopiero zamierzaja sie budowac - 90% dachy 4 spadowe - aha juz wiem, u mnie 2 spadowy z bardzo malym katek nachylenia bez uzytkowego poddasza :p

nie wiem czemu tak mam, naprawde nie chodzi mi o to ze musze miec inaczej, czy sie wyrozniac - moze po prostu lubie zale zycie "isc pod prad" - co wcale nie jest wygodne :p

Pzdr.

vib