Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaki kolor dachu preferujecie?

kasinka83

Recommended Posts

no wiem ale...to tak w chwili refleksji. Mam sentyment do domków w stylu góralskim. A dach oczywiście ładny. Właśnie czytałam negatywną wypowiedź na temat koramica... co tam. :wink:

...a co tam złego pisali o Koramicu? Nasz był trochę poobcierany podczas transportu, ale nie widać tego z dołu :wink:

• Odpowiedzi 103
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 year później...

Każdy kolor jest dobry, jeśli współgra z otoczeniem i charakterem domu.

Jakoś najmniej pasują mi czarne polyskujące dachy, ale w paru domach mi się podobały. Do mojego małego domku z dwuspadowym dachem najbardziej pasują tradycyjne klimaty - ceglasty lub trochę ciemniejszy kasztan - taką mam właśnie dachówkę - Trost.

Co rok jezdze do Chorwacji na wakacje i bardzo podobaja mi sie ich dachy.Jak sadzicie dlaczego nie maja dachow w ciemnych kolorach lub pokrytych blacha?

http://images33.fotosik.pl/152/d26205d38bcbf78dm.jpg

http://images28.fotosik.pl/163/7443672a47aed75dm.jpg

http://images34.fotosik.pl/151/6a5e0d6c54327762m.jpg

Czy te dachy nie wygladaja slicznie, przepalone sloncem?

To chyba logiczne,inny klimat mają a ciemna dachówka mocno się nagrzewa no i wiadomo że nie dałoby się w lecie spać :D :D

Domy sa tak budowane, ze na parterze jest chlodno i nawet klima jest zbyteczna. Na pewno w takim upale czarny dach, to katastrofa , ale czy u nas nie jest latem goraco?. A moze Chorwaci maja lepsze wyczucie piekna i nie wyobrazaja sobie jak paskudnie moga wygladac ich nowo wybudowane domy, na tle slicznych starowek.A czy wyobraza sobie ktos rozno kolorowy widok dachow z wiezy Eiffel?.Ja jakos niebardzo widze tam zielony, czy czarny dach.

Kolego - co rok na wakacje jeżdżę do Calabrii na samo południe Italii - tam jest jeszcze cieplejszy klimat i jeszcze wyższe temperatury panują. I wiesz jakie dachy tam przeważają , jakie typu domostw i budowli ?? Jak kryją dachy włosi którzy na samym południu zbyt majętni nie są - bardzo podobnie - prawie wszędzie betonowe miedziane dachówki - i nie jest to absolutnie związane z ich lepszym gustem czy wyczuciem piękna lecz tylko i wyłącznie z pragmatyzmem . Temperatury są tam wysokie - takie dachy doskonale izolują termicznie wnętrza domów - o ciemnym pokryciu nikt tam nie myśli - bo w środku pomieszczeń byłoby nie do wytrzymania .

:lol: