Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrodzenie sąsiada we wspólnej granicy.

Jerry304

Recommended Posts

W mojej okolicy wszystko odbywa się przez dogadanie, bez żadnych zasad (prawy, lewy). Ja mam tekiego pecha, że nie mam z kim robić spółki, ale też jak się pojawią sąsiedzi to na jakieś wielkie rewanże nie liczę. Jednak miło mi będzie jeśli przyszły sąsiad zaproponował by wypicie jakiegoś "grila" 8) Na pewno życie stało by się piękniejsze.

Choćby prawo zwyczajowe, ale i też zapisy KC, jeśli budowane jest w granicy, czyli niejako części wspólnej. Jest to typowa "miedza".

Prawo zwyczajowe ma to do siebie że jest bardzo niejednorodne w zależności od regionu...

Co do KC gdzie jest napisane, że jeśli sąsiad buduje ogrodzenie na "naszej" miedzy to ja mam partycypować w kosztach. Jeśli by tak było to pomyśl co będzie gdy ktoś postawi w Twojej granicy ogrodzenie za np. 1000 zł/mb.

Są to rozważania prawie teoretyczne. Bardzo często prawo zwyczajowe (tak jak zauważyłeś różnorodne) reguluje te sprawy skutecznie. Przepisy KC dot. wspólwłasności mówią min. o tym, że decyzja taka musi zapaść przy udziale współwłaścicieli, czyli sytuacja taka jak opisujesz jest wbrew tym zapisom. Tak jak wspomniałem jest to dyskusja prawie teoretyczna, lecz wspomnieć należy, że w przypadku budowy ogrodzenia "w granicy" w przypadku sporu, sąd prawdopodobnie przytoczy własnie te przepisy.

Przesunięcie ogrodzenia w całości na swoją działkę skutkuje tym, że "ograniaczają" nas tylko zapisy w MPZP i prawa budowlanego + rozp.