Jerry304 05.10.2006 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2006 Mam zamiar ogrodzić działkę.Wygląda to tak ,że od strony sąsiada ogrodzenie już jest.Czy wobec zastanej sytuacji wypadałoby się jakoś specjalnie zachować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 05.10.2006 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2006 Mysle,ze dla dobra sasiedzkich stosunkow mozna sie go zapytac i ewentualnie cos mu odpalic,chyba ze sam z tego zrezygnuje.My mamy taki sam problem i tak nam poradzono,niestety jeszcze nie mielismy okazji z nim o tym porozmawiac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 05.10.2006 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2006 zwyczajowo jest podobno tak ze z prawej strony dzialki ogrodzenie wykonuje sie samemu no a z lewej wykona sasiad co do tylu to nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MateuszCCS 05.10.2006 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2006 Zalezy na kogo trafisz My bedziemy grodzic sie sami z czterech stron - na dodatek nie wychodzac poza granice wlasnej dzialki. Jest to "cena" za swobode wyboru plotu i jego dowolne przyszle modyfikacje. Nie chcemy tez oczywiscie z tego powodu zadnej kasy od sasiadow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
speek 06.10.2006 04:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2006 Ja dokładnie jak Mateusz CCS.Nie będzie złości,niedomówień i wybiorę takie jakie mi pasuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buba48 06.10.2006 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2006 Moim zdaniem w trosce o dobrosasiedzkie stosunki i własne samopoczucie wypada zapytać sasiada o partycypacje w kosztach budowy wspólnej części ogrodzenia. Pozdwawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rammzes1 06.10.2006 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2006 zwyczajowo jest podobno tak ze z prawej strony dzialki ogrodzenie wykonuje sie samemu no a z lewej wykona sasiad co do tylu to nie wiem prawa strona stojąc przodem do budynku?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 06.10.2006 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2006 W mojej okolicy wszystko odbywa się przez dogadanie, bez żadnych zasad (prawy, lewy). Ja mam tekiego pecha, że nie mam z kim robić spółki, ale też jak się pojawią sąsiedzi to na jakieś wielkie rewanże nie liczę. Jednak miło mi będzie jeśli przyszły sąsiad zaproponował by wypicie jakiegoś "grila" Na pewno życie stało by się piękniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kabietka 06.10.2006 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2006 Nie ma takiego prawa które obligowało by do partycypowania w kosztach budowy ogrodzenia. Po prostu jeśli sąsiad stawia pierwszy ogrodzenie to ponosi sam jego koszty. Jedynie z własnej woli można zapytać sie o koszta płotu i ewentualnie pokryć połowę wydatków. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 06.10.2006 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2006 Prawo jest, jeśli ogrodzenie budowane jest w granicy, czyli na części wspólnej, więcej powiem - w takim przypadku powinna być zgoda sąsiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 06.10.2006 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2006 Prawo jest, jeśli ogrodzenie budowane jest w granicy, czyli na części wspólnej, więcej powiem - w takim przypadku powinna być zgoda sąsiada. Jakie to prawo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 06.10.2006 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2006 Choćby prawo zwyczajowe, ale i też zapisy KC, jeśli budowane jest w granicy, czyli niejako części wspólnej. Jest to typowa "miedza". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 06.10.2006 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2006 Choćby prawo zwyczajowe, ale i też zapisy KC, jeśli budowane jest w granicy, czyli niejako części wspólnej. Jest to typowa "miedza". Prawo zwyczajowe ma to do siebie że jest bardzo niejednorodne w zależności od regionu... Co do KC gdzie jest napisane, że jeśli sąsiad buduje ogrodzenie na "naszej" miedzy to ja mam partycypować w kosztach. Jeśli by tak było to pomyśl co będzie gdy ktoś postawi w Twojej granicy ogrodzenie za np. 1000 zł/mb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 07.10.2006 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2006 Są to rozważania prawie teoretyczne. Bardzo często prawo zwyczajowe (tak jak zauważyłeś różnorodne) reguluje te sprawy skutecznie. Przepisy KC dot. wspólwłasności mówią min. o tym, że decyzja taka musi zapaść przy udziale współwłaścicieli, czyli sytuacja taka jak opisujesz jest wbrew tym zapisom. Tak jak wspomniałem jest to dyskusja prawie teoretyczna, lecz wspomnieć należy, że w przypadku budowy ogrodzenia "w granicy" w przypadku sporu, sąd prawdopodobnie przytoczy własnie te przepisy.Przesunięcie ogrodzenia w całości na swoją działkę skutkuje tym, że "ograniaczają" nas tylko zapisy w MPZP i prawa budowlanego + rozp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markes 07.10.2006 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2006 Największym atutem działki są dobrzy sąsiedzi dla tego ja jednemu zwróciłem 50 % ogrodzenia a z drugim uzgodniliśmy że ja kopie fundament i zalewam słupki do poziomu gruntu on murek i siatka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerry304 07.10.2006 13:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2006 Dzięki za opinie. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts