Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co szczególnie podraża koszt dachu?

fliegermaus

Recommended Posts

prosty kopertowy nie jest wiele droższy od 2 spadowego , cena dachu rośnie lawinowo po dodaniu okien połaciowych, lukarn i wszelkich daszków ganków i innych przenikającyh się połaci oraz dodatków . Za bardzo podobny kształtem i wielkością dach , tyle że z 7 sztukami okien połaciowych zapłaciłem w tamtym roku 42 tysiące , więźba , dachówka, rynny , okna , robocizna.

Tylko ja nie wiem, czy to, co jest nad wejściem to już przenikające się połacie, czy coś, czego wykonanie nie jest drogie.

To sa przenikające sie polącie, w każdym razie konstrukcja wymagająca zrobienia tzw. koszy. Dachy wielospadowe maja jeszcze jedną ceche podnoszącą cene. Kazda połac dachu, która nie jest prostokątem prowadzi do powstania sporej ilości odpadów.

Tylko ja nie wiem, czy to, co jest nad wejściem to już przenikające się połacie, czy coś, czego wykonanie nie jest drogie.

To sa przenikające sie polącie, w każdym razie konstrukcja wymagająca zrobienia tzw. koszy. Dachy wielospadowe maja jeszcze jedną ceche podnoszącą cene. Kazda połac dachu, która nie jest prostokątem prowadzi do powstania sporej ilości odpadów.

ale przy 2 spadowym trzeba zamiast cięcia i dachówek i odpadów dać więcej drogich dachówek szczytowych i wyjdzie pewnie na jedno.

Dachówki t.zw. systemowe (połówkowe, wentylacyjne, skrajne boczne, gąsiory) potrafią podnieść koszt dachówek o 30%.

Przy wyborze projektu typowego z poddaszem użytkowym, warto zwrócić uwagę na skosy w pomieszczeniach.

Bo bryła budynku, elewacje, mogą być piękne, ale pokoje na poddaszu - same skosy.

Trudno umeblować i szybko sie znudzi.

A tego na planach wyraźnie nie widać.

W moim domu na poddaszu jest w każdym pomieszczeniu normalne okno.

Razem na poddaszu 6 normalnych i 3 połaciowe.

ale przy 2 spadowym trzeba zamiast cięcia i dachówek i odpadów dać więcej drogich dachówek szczytowych i wyjdzie pewnie na jedno.

Nie wiem, czy dachówki szczytowe są droższe od gąsiorów...

nie ma sie co spierać, faktem jest że dach 2 spadowy będzie najtańszy , w którymś muratorze niedawno było porównianie kosztów dachu, o ile pamiętam to proporcje były mniej więcej takie 2 spadowy = 100 % , 4-ro spadowy / kopertowy bez "udziwnień" = 120 % , wielopołaciowy z lukarnami = ponad 150 % .

Nie wiem, czy dachówki szczytowe są droższe od gąsiorów...

owszem są :wink: szczytowe są ok 20%-50% droższe od gąsiorów w zależności od producenta i rodzaju (ceramiczne lub cementowe).

Przy dachu dwuspadowym można podarować sobie dachówki szczytowe, założyć jedynie wiatrownice z blachy i zakryć je ozdobną dechą - kwestia gustu :wink:

przy budowie domu jedyna rzecz jakiej do końca nie prewidziałem to koszt dachu :evil: a mam pioruńsko skomplikowany. Skandaliczne są ceny gąsiorów "kończących" takich półokrągłych z jednej strony. Chociaż to i tak nic przy cenie trójnika przykrywajacego rozgałęzienie gosiorów, prawie 100 zł/szt przy cenie dachówki 2-3zł/szt :o dodać trzeba jeszcze taśmę/szczotkę 20-30 zł/szt to robi się nieprzyjemnie. Ale dałem radę 8)

Wszyscy mówicie o dachówce a przecież są inne poszycia tańsze najtaniej chyba wyjdzie deskowanie plus papa z tym że to za ładne nie jest lepiej wygląda taki gont z papy później blachodachówka chyba najładniejsza (to wszak sprawa gustu) ale i droższa

dodatkowo przy dachu kopertowym znacznie rosną koszty odpadów blaszanych i wtedy przy drogiej blachodachowce koszty mogą wyść porównywalne z dach. ceramiczną ( licząc nawet większe nakłady na więżbę dachową ).

tak więc dwoma najistotniejszymi czynnikami kształtującymi cene dachu jest wybór poszycia i kształt dachu