fliegermaus 06.10.2006 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2006 (edytowane) . Edytowane 24 Października 2019 przez fliegermaus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 06.10.2006 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2006 prosty kopertowy nie jest wiele droższy od 2 spadowego , cena dachu rośnie lawinowo po dodaniu okien połaciowych, lukarn i wszelkich daszków ganków i innych przenikającyh się połaci oraz dodatków . Za bardzo podobny kształtem i wielkością dach , tyle że z 7 sztukami okien połaciowych zapłaciłem w tamtym roku 42 tysiące , więźba , dachówka, rynny , okna , robocizna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fliegermaus 06.10.2006 14:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2006 (edytowane) . Edytowane 24 Października 2019 przez fliegermaus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 06.10.2006 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2006 Tylko ja nie wiem, czy to, co jest nad wejściem to już przenikające się połacie, czy coś, czego wykonanie nie jest drogie. To sa przenikające sie polącie, w każdym razie konstrukcja wymagająca zrobienia tzw. koszy. Dachy wielospadowe maja jeszcze jedną ceche podnoszącą cene. Kazda połac dachu, która nie jest prostokątem prowadzi do powstania sporej ilości odpadów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 06.10.2006 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2006 Tylko ja nie wiem, czy to, co jest nad wejściem to już przenikające się połacie, czy coś, czego wykonanie nie jest drogie. To sa przenikające sie polącie, w każdym razie konstrukcja wymagająca zrobienia tzw. koszy. Dachy wielospadowe maja jeszcze jedną ceche podnoszącą cene. Kazda połac dachu, która nie jest prostokątem prowadzi do powstania sporej ilości odpadów. ale przy 2 spadowym trzeba zamiast cięcia i dachówek i odpadów dać więcej drogich dachówek szczytowych i wyjdzie pewnie na jedno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 06.10.2006 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2006 Dachówki t.zw. systemowe (połówkowe, wentylacyjne, skrajne boczne, gąsiory) potrafią podnieść koszt dachówek o 30%.Przy wyborze projektu typowego z poddaszem użytkowym, warto zwrócić uwagę na skosy w pomieszczeniach.Bo bryła budynku, elewacje, mogą być piękne, ale pokoje na poddaszu - same skosy.Trudno umeblować i szybko sie znudzi. A tego na planach wyraźnie nie widać.W moim domu na poddaszu jest w każdym pomieszczeniu normalne okno.Razem na poddaszu 6 normalnych i 3 połaciowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 06.10.2006 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2006 ale przy 2 spadowym trzeba zamiast cięcia i dachówek i odpadów dać więcej drogich dachówek szczytowych i wyjdzie pewnie na jedno. Nie wiem, czy dachówki szczytowe są droższe od gąsiorów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 06.10.2006 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2006 ale przy 2 spadowym trzeba zamiast cięcia i dachówek i odpadów dać więcej drogich dachówek szczytowych i wyjdzie pewnie na jedno. Nie wiem, czy dachówki szczytowe są droższe od gąsiorów... nie ma sie co spierać, faktem jest że dach 2 spadowy będzie najtańszy , w którymś muratorze niedawno było porównianie kosztów dachu, o ile pamiętam to proporcje były mniej więcej takie 2 spadowy = 100 % , 4-ro spadowy / kopertowy bez "udziwnień" = 120 % , wielopołaciowy z lukarnami = ponad 150 % . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgoss 06.10.2006 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2006 Nie wiem, czy dachówki szczytowe są droższe od gąsiorów... owszem są szczytowe są ok 20%-50% droższe od gąsiorów w zależności od producenta i rodzaju (ceramiczne lub cementowe). Przy dachu dwuspadowym można podarować sobie dachówki szczytowe, założyć jedynie wiatrownice z blachy i zakryć je ozdobną dechą - kwestia gustu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 06.10.2006 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2006 No wiesz. Ostatecznie nie tylko z dachówek ludzie dachy robią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgoss 06.10.2006 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2006 No wiesz. Ostatecznie nie tylko z dachówek ludzie dachy robią. niestety tak... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SNCF 06.10.2006 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2006 co podraza koszt dachu ? sprobuj zbudowac solidnie duze bawole oko i okna dopasowane ksztaltem do nich a nie plaster pomaranczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 06.10.2006 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2006 Najdroższe są : - kształtki, - obróbki blacharskie, - okna połaciowe, - uszczelnienia, - kosze z wypełnieniem, - rynny, - "wróblówki", - gąsiory, szczytówki, - stopnie kominarskie, - etc. ..... .... o czym jeszcze zapomniałem J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgoss 06.10.2006 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2006 .... o czym jeszcze zapomniałem J taśma pod gąsior, taśma do obróbki komina, kominki wentylacyjne a w rynnach haki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 06.10.2006 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2006 .... przejściówka pod antenę .... J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgoss 06.10.2006 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2006 jeśli już tak mamy się zagłębiać to zapomniałeś o klamerkach do gąsiorów, spinkach, uchwytach odgromowych, no i oczywiście problemie starym jak świat deskowanie/papa/membrana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 07.10.2006 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2006 ..no i zabezpieczenie, coby jak słynnnnnnnnnnnemu ministrowi ludź zez dachu nie był łaskaw siem spierniczyć J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgoss 07.10.2006 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2006 ..no i zabezpieczenie, coby jak słynnnnnnnnnnnemu ministrowi ludź zez dachu nie był łaskaw siem spierniczyć J myślisz o płotkach czy uchwytach pod belkę z takim specjalnym hakiem że jak już będzie leciał w dół to jest jeszcze sznasa że się nogawką zaczepi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrul 07.10.2006 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2006 przy budowie domu jedyna rzecz jakiej do końca nie prewidziałem to koszt dachu a mam pioruńsko skomplikowany. Skandaliczne są ceny gąsiorów "kończących" takich półokrągłych z jednej strony. Chociaż to i tak nic przy cenie trójnika przykrywajacego rozgałęzienie gosiorów, prawie 100 zł/szt przy cenie dachówki 2-3zł/szt dodać trzeba jeszcze taśmę/szczotkę 20-30 zł/szt to robi się nieprzyjemnie. Ale dałem radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_lodz 07.10.2006 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2006 Wszyscy mówicie o dachówce a przecież są inne poszycia tańsze najtaniej chyba wyjdzie deskowanie plus papa z tym że to za ładne nie jest lepiej wygląda taki gont z papy później blachodachówka chyba najładniejsza (to wszak sprawa gustu) ale i droższa dodatkowo przy dachu kopertowym znacznie rosną koszty odpadów blaszanych i wtedy przy drogiej blachodachowce koszty mogą wyść porównywalne z dach. ceramiczną ( licząc nawet większe nakłady na więżbę dachową ). tak więc dwoma najistotniejszymi czynnikami kształtującymi cene dachu jest wybór poszycia i kształt dachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts