atena 06.10.2006 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2006 Witam wszystkich , wybieram materiał na ściany zewnetrzne domu , i mam prośbe o uświadomienie mnie bo, na stronie Leiera znalazłem że pustak ceramiczny MAX 220 ma współczynnik U 0,29W/m2K przy szerokości 28 cm. natomiast pustak porozytowany ( cieplejszy) Thermopor 25 P+W ma wspólczynnik U 1,25W/m2K przy szerokości 25cm ,a jeszcze Porotherm 25P+W ma 1,20 w/m2K. Jak z tego wynika szerszy tylko o 3 cm. MAX jest wiele cieplejszy. Czy możliwe że tak jest. Dane na temat współczynnika ze stron producentów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duży Boban 06.10.2006 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2006 Poczciwy Max (albo U220) ma szczeliny powietrzne ułożone równlegle do ściany więc "chłód" ma do przeniknięcia przez 11 czy 12 komór powietrznych stanowiących barierę dla ucieczki ciepła. Te wszystkie porocośtam o grubości 25 cm mają komory ustawione prostpadle do lica ściany i komór robi się tylko kilka - 3 albo 4. No i skutki są jakie są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 06.10.2006 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2006 Tam jest błąd. Dla bloczków max U=0,89. Gdyby było tak jak napisali, to można by z niego budować ścianę 1W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts