Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynk Mineralny na YTong

caleb

Recommended Posts

Budując dom z Ytong'a i chcąc zachować pełną paroprzepuszczalność ścian należy stosować masy tynkarskie oparte na związkach i surowcach nie zakłócających przepływu pary wodnej.

Dotyczy to w szczególności mas tynkarsich produkowanych na bazie żywic akrylowych - masy gruntujące, tynki i farby do malowania wewnątrz.

Mam podobny problem . Wiosną tynkuję dom z Ytonga . Rozmawiałem już z budowlańcem z prawdziwego zdarzenia - widziałem jego elewacje .

Otóż najlepiej oddychają ściany pokryte tynkiem silikonowym , trochę gorzej silikatowo silikonowym . Akryl odpada bo ściana nie oddycha . Jedyną zaletą akrylu jest jego cena nic poza tym . Natomiast tynk silikonowy ma jeszcze dodatkową zaletę otóż długo pozostaje czysty , czyli ma naturalną zdolność do samooczyszczania czego nie można powiedzieć o dwóch pozostałych . I dlatego na moim domu będzie tynk silikonowy . Poza tym tynk ten bardzo dobrze się trzyma wszystkiego nawet drewna . Dlatego musi go kłaść ekipa dokładna , czysta (okna) i myśląca o swojej renomie . Niestety tynk silikonowy jest najdroższym tynkiem z tych wymienionych powyżej .

ja tam nie wierzę w jakieś oddychanie ścian, czy oddychanie domu przez ściany. Do wymiany powietrza służy wentylacja. Ale jeśli ktoś uważa inaczej to nie mam zamiaru się z nim sprzeczać, niech mu będzie

Hmmm... jeśli nie wierzysz to przynajmniej powstrzymaj się od takich komentarzy... to tylko i wyłącznie Twoja opinia do której masz pełne prawo - ja twierdzę inaczej ale nie mam zamiaru z nikim się spierać, w końcu nie ja będę mieszkać w czyimś domu a buduję dla siebie jak chcę i z czego chcę bez "mądrych" rad :wink: :wink:

Hmmm... jeśli nie wierzysz to przynajmniej powstrzymaj się od takich komentarzy... to tylko i wyłącznie Twoja opinia do której masz pełne prawo - ja twierdzę inaczej ale nie mam zamiaru z nikim się spierać, w końcu nie ja będę mieszkać w czyimś domu a buduję dla siebie jak chcę i z czego chcę bez "mądrych" rad :wink: :wink:

chyba nie dokońca rozumiesz zasad demokratycznego forum, próba powstrzymywania kogoś od komentarzy to lekko pisząc kontrowersyjna sprawa, a forum jest od rad, a nazywnie jakiś rad głupimi (nie mądrymi) bo nie są wygodnie dla Ciebie to też dosyć dziwna sprawa. O teorii oddychania ścian było już parę uczciwych niezależnych publikacji, które stwierdzają iż stopień tego zjawiska jest tak wielki iż nieistotny. A budować możesz jak chcesz, czyżbym gdzieś ingerował w to ...

chyba nie dokońca rozumiesz zasad demokratycznego forum, próba powstrzymywania kogoś od komentarzy to lekko pisząc kontrowersyjna sprawa, a forum jest od rad, a nazywnie jakiś rad głupimi (nie mądrymi) bo nie są wygodnie dla Ciebie to też dosyć dziwna sprawa. O teorii oddychania ścian było już parę uczciwych niezależnych publikacji, które stwierdzają iż stopień tego zjawiska jest tak wielki iż nieistotny. A budować możesz jak chcesz, czyżbym gdzieś ingerował w to ...

nie, nie, nie - źle mnie zrozumiałeś :wink: Mowa od początku była o wyborze tynku (tylko), raczej nikt nie tłukł o oddychaniu ścian i takich tam, ktoś pyta, ktoś odpowiada i nikt nie wjeżdża z twierdzeniem że paroprzepuszczalność to bzdura bo o tym na forum mowa jest w kółko, jedni sądzą tak inni inaczej. Jakaś dyskusja się toczy i w tym momencie twardo wyjeżdżasz z mocnym stwierdzeniem o bzdurności paroprzepuszczalności ścian, od razu zaznaczając że nie chcesz się z nikim spierać - więc po co w ogóle to napisałeś? Przecież nie dyskutujemy tu czy ściany paroprzepuszczalne to bajka czy nie, roztrząsamy sprawę i sens kładzenia różnego rodzaju tynku.

Poza tym nie zarzucaj mi nieznajomości zasad demokratycznego forum bo to nie tylko wymiana poglądów ale również uczciwe doradzanie. Mam taki zwyczaj że staram się nie mówić o jakimś materiale że jest "be" skoro go nie znam i nie miałam do czynienia - mogę jedynie wypowiedzieć się na temat który znam, z którym mam do czynienia praktycznie "na co dzień" i który już sprawdziłam osobiście i stąd wzięło się moje stwierdzenie buduję dla siebie jak chcę i z czego chcę bez "mądrych" rad , mądrych nie znaczy głupich - odebrałeś to zbyt osobiście i stąd ten zarzut. W sumie dlaczego czepiasz się akurat mnie - przecież niczego nie narzucam... :wink: :oops: :wink:

Pomijając już forumowe sprzeczki to już gdzieś pisałam również o tym jak ważna jest wentylacja i jak często bywa mylona z termoizolacją - dobrze że przynajmniej w tym się zgadzamy :-? :oops: :wink: