Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

podłoga bejcowana na ciemno

pa

Recommended Posts

Podobają nam się ciemne podłogi.

Nie chcielibyśmy jednak kupować podłogi egzotycznej. Czy macie doświadczenia z bejcowaniem podłogi z polskiego drewna (jasnej) na kolor ciemny. POkój ma powierzchnie okolo 35m2.

Od razu dodam, ze nie chodzi o dab czarny, gdyz ta kolorystyka jest dla nas zbyt szara. Kolor, ktory nam sie podoba to egzotyczne Lapacho-Ipe.

W mieszkaniu, które kupiłem ze starą klepką tak zrobiłem. Wycyklinowałem, pomalowałem 2 razy bejcą do drewna (ciemną - teak chyba) i 3 razy lakierem. Parkiet wyglądał całkiem ciekawie. Może nie wyglądał jak prawdziwa podłoga z drewna egzotycznego ale dużo lepiej niż zwykła dębowa jasna klepka.

• 3 months później...

U mnie także będzie podłoga z sosnowych desek (stare sosnowe grube dechy, które obecnie przewróciłem na drugą stronę) i w salonie mam zamiar taką zrobić na ciemno. Zastanawiałem się nad tymi lakierobejcami, ale obawiam się, że te nie penetrują wgłąb drewna i stąd efekt przebijania kolorowej warstwy przez spadające nań przedmioty. Być może się mylę, ale wydawało mi się, że bejca bardziej wchodzi wgłąb deski i dlatego lepiej jest wpierw zabejcować i dopiero pokryć lakierem bezbarwnym.

Tak a propos, czy ktoś z Was musiał wpierw pociągnąć dechy jakimś specyfikiem przeciw robalom (w moim przypadku musiałby to być jakiś "leczniczy") :cry:

Jak mieszkałem u rodziców to miałem zrobione tak: parkiet z dębu czerwonego bejcowany na ciemno ( niestety nie wiem jaki to był kolor) i polakierowany 3 razy lakierem akrylowym -satyna. Mieszkałem tam 6 lat i jak to młodemu chłopakowi, naprawdę dziwne rzeczy mi do głowy przychodziły i realizowałem je oczywiście na podłodze :lol: dużo też różnych rzeczy mi na tą podłoge spadło. Do dzisiaj podłoga wygląda idealnie!!!! Ma już jakieś 10 lat!!!