frykow 06.10.2006 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2006 Hej, Bawię się programem OZC do obliczania zapotrzebowania na moc cieplną. Wprowadziłem już dokładnie cały domek, jednak w kilku miejscach miałem wątpliwości jakie wartości przyjąć: 1. Użytkowanie pomieszczeń >12h lub <12h - czy dla budynków mieszkalnych wszystkie pomieszczenia należy oznaczyć jako "powyżej 12h"? Łazienki, gospodarcze itp. też? 2. Jaki współczynnik k mają przeciętne, drewniane drzwi wejściowe? A "zwykłe" okna PCV (przyjąłem 1.0)? A drzwi wewnętrzne, przeszklone? 3. Czy BK odmiana 400, oznacz to że gęstość tego betonu to 400kg/m3? Ponieważ nie miałem takiej odmiany predefiniowanej w programie więc dopisałem ręcznie, ale nie jestem pewny czy poprawnie. 4. I najważniejsze. Planuję nawiew zrobić z GWC, ale co ciekawe po zmianie temp. nawiewanego powietrza z -20oC na 0oC - zapotrzebowanie na ciepło wzrosło. I pytanie połączone - jakie wartości wpisać dla pomieszczeń, do których powietrze wpływa z innego pomieszczenia. Czy taką jaka jest temp. w tym poprzedzającym pomieszczeniu? Ufff. Czy ktoś kto używał tego programu mógłby mi trochę pomóc? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/63265-program-ozc-w%C4%85tpliwo%C5%9Bci-co-do-kilku-parametr%C3%B3w/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radek_sziwa 06.10.2006 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2006 Witam,1. Wszystkie pomieszczenia "bytowe" uzytkowane sa pow. 12h. Garaz, kotlownia etc. - ponizej 12h. W tej rubryce chodzi o zyski ciepła jakie program dodaje do bilansu (głównie od ludzi).2. Ja zawsze wstawiam około 2,0. Różnie to z tymi drzwiami bywa ale nowoczesne, drewniane drzwi z małym przeszkleniem powinny tyle mieć. Okna nigdy nie przyjmuje 1,1 - zawsze koło 1,5 bo tyle ma "całe" okno. Drzwi wewnętrzne - tutaj wstawiam 4,0.3. Tu nie podpowiem bo ta lista materiałów w tych programach to jakaś czarna magia - 80% już nie stosowanych materiałów a reszta z kosmosu (np. żużel paleniskowy, wojłok, popioły lotne ubijane!!!). Generalnie można wejśc na stronę producenta - np. Ytonga i oni tam podają wsp. lambda oraz gęstość dla poszczególnych bloczków.4. Cos pan zle wprowadza. Prosze w pozycji Vw (ilośc wymian) zostawić 1 a w pozycji Tz wstawić np. 0C. Od razu zmienią się straty na wentylację Qw a co za tym idzie również obliczeniowe straty Qo. Niestety program nie jest tak bardzo rozbudowany, żeby obliczać modele przepływu powietrza wewnątrz budynku. Można kombinować ze wstawianiem wyższych temperatur powietrza wentylującego albo z podawaniem konkretnych zysków ciepła ale to jest bardziej wróżenie z fusów i wyniki mogą być totalnie różne. Proszę podać powierzchnię domu i jakie przegrody Pan wstawił, która strefa klimatyczna i czy uwzględnia Pan mostki termiczne w obliczeniach to będę mógł coś powiedzieć o wynikach. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/63265-program-ozc-w%C4%85tpliwo%C5%9Bci-co-do-kilku-parametr%C3%B3w/#findComment-1391505 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts