Kuna 14.10.2006 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2006 mirek to wszystko co piszesz jest prawdą . Ja staram się hodowlę lasu przełożyć na język bardziej zrozumiały dla laika . Ale jak Ci zapewne wiadomo gdzie dwóch leśników tam trzy partie . My tu sobie prowadzimy te leśno-hodowlane dywagacje a nie spytaliśmy się annny nawet :- ile chce posadzić tego lasu ,- jaka jest klasa gruntu , itd., krótko mówiąc całkowita abstrakcja tematu od rzeczywistości . P.S. Mój sąsiad posadził 3 m brzozę z liśćmi w sierpniu zeszłego roku . W tym roku brzoza pięknie wypuściła liście i do tej pory ma się dobrze . Jakbym nie widział to bym nie uwierzył . I jak to mówił Ferdek Kiepski - ,, są sprawy o których nie śniło się fizjologom" .Pozdrawiam Kuna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Goni_Mnie_Peleton 14.10.2006 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2006 Nie słuchaj tych ,,Naukowców" sadź brzozę i modrzew jako przedplon dla buka . Ostatecznie jest to grunt porolny . Można także posadzić buka . Kuna to moze przetlumacz mnie laikowi o co chodzi. Co niby zle "naukowcy" napisali? I sadzic ten przedplon czy nie , bo juz nie wiem. PS . A drzewa to ja widzialem wieksze , ktore byly przesadzane i sie przyjely. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuna 15.10.2006 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2006 Goni_Mnie _Peleton laikiem to Ty nie jesteś . Tylko po holerę podajesz takie litanie roślin jakie występują już w ukształtowanej buczynie karpackiej . Komplikujesz sprawę . Powiedz jeszcze z kąd dziewczyna ma wziąść wszystkie te rośliny . I nie łap mnie za słowa . Nie pisałem także o Tobie tylko o naukowcach - no cóż jeżeli bierzesz to do siebie to nic już tu nie mogę poradzić Aha jeszcze jedno w prywatnym lesie nie obowiązują Zasady Hodowli Lasu . A co - kto mi zabroni posadzić za moje własne pieniądze to co ja chcę . Nawet jeżeli będzie to sprzeczne z jedynie słusznymi teoriami naukowców , którzy robią za wyrocznię na tym forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 15.10.2006 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2006 Jeżeli to puste pole to sadzić (Md, Brz) a Bk wprowadzić za parę lat, jak będzie już trochę ocienienia, mniejszy wygwizdówek i lepszy mikroklimat. Ps. Kuna, a kto to ten "naukowiec" Ps. 2 GMP,ja też widziałem większe. Ale Ty chcesz ponoć las sadzić, czyli tak min. 5000 sadzonek/ ha. Jak dla mnie, to możesz i dwumetrowe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Goni_Mnie_Peleton 15.10.2006 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2006 Kuna dziekuje , ale jednak jestem laikiem i wole nim pozostac , aby moc zadawac na tym forum lesnikom pytania.Mirek_Lewandowski w tym roku zamierzam posadzic "lasek" na 10-15 arach w przydomowym ogrodzie , w przyszlym moze na podobnym aerale w kilku innych miejscach. Wiekszy swoj prywatny dziki "las" to marzy mi sie w nieokreslonej przyszlosci. Ale "lesnych" problemow sporo przede mna . m im musze wyciac w pien 1.20ha dziko porosnietej przez drzewa i krzewy dzialki rolnej , musze cos zrobic z monokultura sosnowa na podobnym obszarze , ale to temety na inne watki. Licze jednak na Wasza lesnicza pomoc w przyszlosci. Pozdrawiam. PSA wszyscy ci , ktorzy zainteresowani sa sadzeniem lasu na wiekszym obszarze powinni rozwazyc mozliwosc uzyskania doplat z UE. Nie trzeba byc rolnikiem aby takie doplaty uzyskac , choc wtedy sa one sporo nizsze.UE zwraca tez koszty zalesienia i pielegnacji , ale to chyba temat na inny watek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 18.10.2006 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2006 Wszyscy ładnie radzicie, ale co to jest "las naturalny". Dopasowujecie skład do regionu, ale jak ładnie zauważył Mirek może nalezy wyjść od siedliska. Do tego, jak ma to być zbliżone do naturalnego, to skład to jedno, ale dobór gatunków i czasu wprowadzania by uzyskać budowę pietrową, by uzyskać właściwą budowę na styku z terenem otwartym... by zrobić zapiski dla przyszłych pokoleń co mają jeszcze zrobić w kierunku kształtowania tego "naturalnego" zbiorowiska. Goni_mnie_peleton po co zaraz wycinać? Może wystarczy zrobić przebudowę. Przeciąć, w jesli istnieją takie mozliwości wprowadzić inne gatunki. Mówisz o monokulturze, ale jaki jest jej wiek i jakie siedlisko. Żeby się nie okazało że to odpowiednik boru suchego, a spodziewasz się Bóg jeden wiedzieć czego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts