Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Wiewióry

Recommended Posts

• Odpowiedzi 139
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No to zaczynam...

Kiedy w lipcu pierwszy raz, a w sierpniu drugi siedzieliśmy u notariusza naprzeciwko pewnego miłego małżeństwa i ich syna, miałam wrażenie, że najtrudniejsze za nami. Ha! Mamy działkę! Idealną: tam, gdzie chcieliśmy, w spokojnej dzielnicy, 20 minut na piechotę od rynku, 10 minut od lasu i w dodatku w idealnej wielkości - 1 110 m2! Cenę może zmilczę, nazwijmy ją rynkową.

Z przyjściem na świat Dziecka w marcu 2005 roku stwierdziliśmy, że jednak na pewno chcemy mieć dom. Majowe upały w bloku i brak możliwości zaparkowania wózka w wygodnym miejscu dały mi do myślenia. Na szczęście był gościnny trawnik u rodziców i Młoda mogła od pierwszych miesięcy życia obcować z przyrodą, a jej Mama czyli ja mogła przez cały urlop macierzyński opalać się na leżaczku w przerwach między karmieniem, przewijaniem i chodzeniem na spacerki. Dziecko było grzeczne, więc na spacerkach wynalazłam sobie rozrywkę dodatkową - szukanie działki. Dzilnica moich rodziców wydawała mi się idealna na zbudowanie domu - blisko miasta, blisko lasu, osiedle domków z lat 70-tych. Jeden problem - minimalna ilość wolnych działek, których nikt nie chce sprzedać.

No więc chodziłam, dzwoniłam do sąsiadów, rozpuszczałam wici: Chcemy tu działkę! Odzew praktycznie zerowy. Jeszcze może jakiś dom do remontu by się znalazł, no i jedna działka - 505 m2 z bardzo niezdecydowanym właścicielem. Dzwoniłam do niego co miesiąc przez kilka miesięcy, żeby na przedwiośniu 2006 w końcu się dowiedzieć, że działki nie sprzeda.

A nam zaczęło się spieszyć. Postanowiliśmy zacząć budowę wiosną 2007. Został nam rok, a działki nie ma :(

Więc odpuściłam. Stojąc prezd dylematem: remontować stary dom w centrum czy budować nowy na wsi, zdecydowaliśmy się na drugą opcję. Jeździliśmy więc po okolicy, eliminując kolejne dzielnice naszego pięknego miasta i właściwie zostały nam dwie satysfakcjonujące.

W międzyczasie pooglądałam parę domów do sprzedania i upewniłam się, że myślimy słusznie. Ceny odstraszały, domy również.

Choć raz, w maju, prawie skusiliśmy się na stan surowy w "naszej" dzielnicy. Cena zwalała z nóg, ale zawierała odwierty na pompę ciepła i studnię głebinowa oraz drewniane dwukolorowe okna na zamówienie. Z ulgą daliśmy sobie wybić tą inwestycję z głowy.

I słusznie, bo dwa dni później znalazłam działkę. Prawie idealną, w fajnej dzielnicy, dużą i niedrogą. Z dwiema wadami : miała tylko 18 m szerokości i przebiegały nad nią linie średniego napięcia. Ale na dom mimo ograniczeń było mnóstwio miejsca.

Tylko szkoda, że właściciel coś jakby nas unikał. Działka niby gotowa do kupienia, a tu już miesiąc minął. Dla zabawy przeglądałam ogłoszenia, wylouzowana, że już działkę prawie mamy.

I wtedy przyszła Niania naszego Dziecka i rzuciła mi Dziennikiem Lokalnym, którego z zasady nie kupuję. Otwarłam sobie na stronie "Nieruchomości" i aż mnie poderwało. Działka, o którą w zeszłym roku pytałam, jest na sprzedaż! Telefon do agencji: Tak, moge obejrzeć teraz, w tej chwili, mam blisko, dwa kroki.

Nie wierzyłam w tego fuksa. Działki dwie - jedna własność, druga użytkowanie wieczyste, po 550 m2 kazda. Zainteresowanie duże, choć ogłoszenie dopiero od wczoraj.

- Płacę gotówką! - zadeklarowałam histerycznie i na wyrost, bo tyle kasy nie mieliśmy.

No i wyobraźcie sobie, udało się. Kasę pożyczyliśmy od rodziców, którzy szczęśliwie zdążyli wrócić z urlopu, przez procedurę rezygnacji z prawa pierwokupu w Urzędzie Miasta przebrnęliśmy.

teraz juz musi byc z górki, hahaha ;).

• 2 weeks później...

I zrobił się koniec sierpnia. A więc zostały nam cztery miesiące na załatwienie takich drobiazgów jak otrzymanie pozwolenia na budowę i podpisanie umowy kredytowej. Skoro mamy zacząć od wiosny, warto by było zaklepać sobie przesławną ulgę kredytową. A my byliśmy w lesie. Dosłownie. Nasza działka w całości porośnięta była bowiem trzy-czterometrowymi chwastami typu leszczyny, zdziczałe jabłonie, zdziczała dzika róża. Każde podejście do strejzardzewiałej bramy kończyło się półgodzinnym obieraniem rzepów z odzieży. Zaczęły docierać do mnie plotki o notorycznie nocujących tam narkomanach.

Na pierwszy ogien poszedł geodeta. Poszłam po najmniejszej linii oporu - zadzwoniłam do kumpla ze szkoły, zrelacjonowałam sprawę i po tygodniu miałam mapki. No - mówiłam, że potem będzie z górki?

Projekt? Jaki projekt?

Katalogi z projektami zaczęłam oglądać w okolicy trzeciego roku studiów, kiedy kumpela przyniosła i pokazała to, co mają zamiar kiedyś wybudować. W tedy wydawało mi się to jakąś abstrakcją, a oni już chyba trzeci rok mieszkają w Elizie. A ja wtedy zakochałam się w uroczym projekcie pt. Mieszko. Od tego czasu jednak dużo się zmieniło. Na przykład pomieszkaliśmy 2 miesiące w mieszkaniu, które miało sypialnie na poddaszu. I podjęliśmy solidarną decyzję - żadnych skosów. Żadnego walenie się w łeb, słońca prażącego w twarz przez dachowe okna i duchoty w letnie dni.

Wiem, wiem - przesadzamy. Parę fajnych projektów z użytkowym poddaszem by się znalazło. Tradycyjnie jednak - jeśli fajne były z zewnątrz, układ wnętrz nie taki - albo na odwrót. Poza tym projektanci jakby nie słyszeli o takim cudzie jak kotłownia na paliwo popularnie zwane czarnym złotem.

Pojawiła się jeszcze opcja parterówki. Opcja wymyślona przez mojego męża, ale zbita przeze mnie jednym prostym argumentem: ja się boję spać na parterze! I tym sposobem ucięłam dyskucje, co droższe, co tańsze, a co wygodniejsze.

Pozostała więc prosta wersja tradycyjna: dom piętrowy. Na dole salon z kuchnią (i wyjściem na taras z kuchni), łazienka, gabinet, kotłownia, wiatrołap z garderobą oraz schody, koniecznie w holu, nie w salonie. A na górze 3 sypialnie, łazienka i pralnia. Spisałam to wszystko na kartce wraz z sugerowaną wielkością pomieszczeń.

Hahaha! Szukamy projektu.

Już nie szukamy projektu. Szukamy architekta. Oraz usiłujemy z grubsza okreslić o jaki styl nam chodzi. Ma być nowocześnie, wygodnie i niedrogo. Jakieś 150 m2 plus garaż. Styl? Kostka? Włoski (toskański)? Stodółka (dwuspadowy dach nad piętrem)?

Szukanie architekta nie jest sprawą prostą. Wszyscy zawaleni robotą. A nam zależy, żeby było szybko i dobrze. No i tanio. Po paru dniach łażenia umawiamy się z jedną dziewczyną. Ale ona ewidentnie nie ma dla nas czasu.

W końcu dzwonię do kolegi mojej koleżanki pracy. I wreszcie widzimy ten błysk zaangażowania. Spotykamy się w piątek. W sobotę rano przychodzi ze szkicami. O matko!

Troche nas zszokował swoją wizją. Ale się z nią oswajamy.

Teraz powinny się wyswietlić rzuty i elewacje ale się nie wyświetlą. Z kilku powodów:

1. nie wiem, jak to zrobić

2. mam mieszane uczucia, czy pokazywać całemu światu wnetrze przyszłego domu

3. projekt juz klepnięty i na ewentualne krytyczne uwagi jest za późno.

W każdym razie, kiedy trochę otrząsnęliśmy się z szoku, pomysł nam się spodobał. Dylemat pt. na dole potrzebujemy 20 m2 więcej niż na górze został rozwiązany przez dwa symetryczne trójkątne wykusze. W jednym mieści się wiatrołap z garderoba, a w drugim jadalna część pokoju dziennego.

Ponieważ mielismy malo czasu, konsultacje przebiegały w szybkim, może zbyt szybkim tempie. W dodatku większośc zgłoszonych przez rodzinę i przyjaciół krytycznych uwag olalismy.

Efektem jest projekt domu o powierzchni 165 m2 z wolnostojącym dwustanowiskowym garażem. I tenże projekt złożyliśmy w piątek w Urzędzie Miasta, wraz z całą kolekcją pozbieranych w międzyczasie papierków.

Teraz czekamy na pozwolenie.

Teraz wypadałoby rozejrzeć za kredytem.

No rany, bobym zapomniała!

Na działce juz nie ma lasu. W pogodną sobotę 2 tygodnie temu mój tata, mąż i trzech super robociarzy wykarczowało w pień wszystko poza romantyczną brzózką z frontu (serdecznie odradzaną przez tych, co grabia liście), krzakiem dzikiej róży, dzikiego bzu i bardzo małym orzechem włoskim.

Łyso się zrobilo i jakoś tak smutno. No i nowi sąsiedzi życzliwie poinformowali nas o fakcie, że na naszą działeczkę całe lata zwożony był gruz. Na razie nie widać pod trawą. Zobaczymy, co dalej.

• 2 weeks później...

Przedstawiony powyżej projekt spełnia nasz "program użytkowy" i nawet zamknęliśmy się w 165 m2 (po drodze było już 175m2). Ciągle jeszcze pozostaje masę wątpliwości i niepokojów, które gryzą.

1. Okno w kuchni - uparłam się na takie, które wychodzi na ogród (drugie, pierwsze jest od frontu), bo miałam wizję krojenia sałatki z ładnym widokiem. Ale efekt jest taki, że chyba sprzęty się nie pomieszczą.

2. Telewizor i kominek na jednej scianie - nie bardzo mi się to podoba

3. Jak transportować węgiel do kotlowni - w obecnej wersji - pakowany ekogroszek na paleciaku, hmmm.

4. Czy otwarta kuchnia to dobry pomysl - kwestia nie do roztrzygniecia chyba

5. Co na podlogi na parterze - temat rzeka

To na razie tyle. Zachęcam do złotych porad w Komentarzach ;)

Bieganie i zbieranie papierków. Jak nie urok, to przemarsz wojsk.

Moje zaświadczenia o zarobkach wypełniłam w pół godziny z Kochanymi Paniami z Płac (każdy wniosek uwzględnia inny rodzaj dochodu, oczywiście). Za to Panamężowskie dotarły kurierem dzisiaj (jego Panie z Płac z Centrali w Warszawie porzuciły gdzieś druczki, zamiast przekazać w Trybie Na Zapalenie Płuc kurierowi). Jutro idę po odpis z KW i pieczątkę, że pozwolenie na budowę jest prawomocne. Szczęśliwie wyciągi z kont i rachunku karty kredytowej za ostatnie 3 miesiące jakoś skompletowałam.

No dobra, zobaczymy jak to dalej pójdzie.

W Nowy Rok mamy zamiar wkroczyć z umową kredytową i umową z wykonawcą. Hmmmm....

Ha, mam i wizualizację. Bardzo ona robocza, to co czerwone ma być szare, to co zółte chyba białe, gzyms stalowy itede itepe. Ale i tak się wzruszyłam, wiem po co wypełniam te papierki. I po co zadłużam się na jakiś niewyobrazalny okres czasu, równy temu od urodzenia do chwili obecnej, czyli baaardzo dłuuugi...

http://img106.imageshack.us/img106/9435/2lg2.jpg