wiewióra1976 03.12.2006 15:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2006 No to mętlik mam totalny. Właśnie mam na tapecie 3 firmy w trakcie wycen i trzy podejscia do sprawy:1. 177 tys. stan surowy otwarty, potem szukamy dalej ekip2. ok. 30 tys. robocizna, materiały kupujemy sami (teraz?) albo podpisujemy klauzulę, że jak ceny wzrosną koszt inwestycji wzrośnie (firma zgadza się na opcję, że kupi materiały)3. budowa prawie pod klucz, materiały wycenione (ryzyko po stronie firmy), umowa na roboty podpisana u notariusza - stan surowy plus wykończeniowka, poza oknami i instalacjami, na które polecają znajomą firmę.Łomatko, od początku myślenia o budowie byłam zdecydowaną zwolenniczką opcji nr 1. Cena sprowadziła mnie do parteru. Opcja nr 2 ostatnio chodzi mi po głowie - kupić materiały, odpisać VAT i gwizdać na podwyżki, a facet od opcji nr 2 robi dobre wrażenie i lokalnie ma dobrą prasę. Opcja nr 3 kusząca, acz niepokojąca - myślałam, że mam trochę czasu na myślenie o wnętrzach. Poza tym - czy są fachowcy od wszystkiego? No ale przynajmniej nie byłoby przestojów. Chyba...Ratunku!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiewióra1976 04.12.2006 19:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2006 Qrka, czy ktoś wie, dlaczego thermopor z Leiera ma taką złą opinię? Wychodzi mi toto 20% taniej, ale wszyscy kręcą nosami. Niby dlaczego - i tak to będę ocieplać...Dyskusji wełna czy styropian to aż się boję zaczynać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiewióra1976 07.12.2006 18:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2006 Kolejne spotkanie, kolejna wycena. Chyba nas nie stać na garaż. Albo na dom. Chata bez garażu - stan surowy zamkniety z ociepleniem (he, nawet i wełną) z Leiera 30 z plastikowymi oknami za 189 tys. brutto. Garaż ... pa-ram... 48 tys. brutto. To jest do kompletu wewrsja czwarta. 300 tys. kredytu to chyba jakaś śmieszna kwota, co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiewióra1976 11.12.2006 20:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2006 Hmmm, właśnie umyłam okna. W kuchni i dużym pokoju nazywanym z rozpędu salonem. Jest tego 4 razy 60 na 130. Zajęło mi to godzinę. Pytanie za 100 punktów: ile czasu zajmie mi umycie 19 okien w nowym domu? W tym tego przeszklenia w salonie/jadalni? Przeszklenia, które wyceniłam sobie z grubsza wczoraj na minimum 7 tys. złotych...W co my się pakujemy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiewióra1976 14.12.2006 18:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2006 Liczymy, wyceniamy, wkurzamy się... Z kolejnej kalkulacji wyszło, że odpuszczamy garaż. Wolę, żeby się okazało, że auta musza stać na dworze niż że trzeba żyć z gołym betonem na podłodze.Mój dzisiejszy osobisty wróg nr 1 to GE Money Bank. Z proponowanej początkowo prowizji 0,8% pod nazwą ubezpieczenia na życie nagle zrobiło się 3% (w tym dodatkowo ubezpieczenie od utraty pracy). Zero informacji na ten temat w momencie składania wniosku, choćj ęzyka zasięgałam i w GE i w Expanderze. Że nie wspomnę o marzy, która z 1,14% urosła sobie radośnie do 1,34%, ale to była akurat wina Expandera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiewióra1976 29.12.2006 12:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2006 Hahahaha! Mamy kredyt! Umowa podpisana wczoraj, jeszcze cieplutka. Niniejszym wyznaję: kocham Panią Mariolkę z Kredyt Banku Ostatni złożony wniosek i proszę. Warunki: prowizja 0,6%, marża 1,30%, ubezpieczenie na życie w cenie. Okazało się, że jednak warto uderzać bezpośrednio do banku. Przynajmniej w naszym przypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiewióra1976 29.12.2006 12:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2006 A ekipy szukamy dalej. Krótkie posdumowanie: 1. Sama robocizna do stanu surowego otwartego - 43 tys. zł brutto (na razie nasz faworyt) 2. Stan surowy otwarty robocizna + materiał - 144 tys. zł, do negocjacji, ekipa wychwalana przez znajomków 3. Stan surowy + ocieplenie wełną z wyprawką (cokolwiek to znaczy, w każdym razie trzeba by jeszcze położyć na to tynk) - 167 tys. zł - sami za nami dzwonią i zaczęliby najszybciej - podejrzane, co? Od tych cyferek robi mi się już słabo. Aha,jak juz wpominałam, daliśmy spokój garażowi. Powyższe kwoty są za dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiewióra1976 05.01.2007 19:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 Dziś wizyta kolejna u panów z opcji nr 2 i ciężki dół, bo nic się z nimi wynegocjować nie da. 144 tys. i koniec. Za to do końca sierpnia chałupa by była pod dachem. Kusząca wizja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiewióra1976 09.01.2007 18:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2007 Zagwozdka kolejna.Polecona firma zrobi to, co powyżej za 35 tys. brutto. Tylko, że "najszybciej zaczną w lipcu". Czyli może do grudnia się wyrobią.Czyli znowu musze myśleć. Kto twierdził, że to nie boli??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiewióra1976 10.01.2007 18:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2007 No węc podjęliśmy decyzję. Ha! Nie napiszę jaką, bo niezgodna z poradami w komentarzach Jak to było? "Innych słuchaj, ale swojego zdania się trzymaj". To się trzymamy A teraz koniec z myśleniem, muszę sobie powybierać prezenty na urodziny, hurra!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiewióra1976 15.01.2007 18:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2007 W sobotę mieliśmy podpisać umowę z wykonawcą. Ale nie podpisaliśmy. Bo się pojawiła kolejna opcja - wciśnięta mi przez naszego przyszłego kierownika budowy, który nie mógł przeżyć ceny 144 tys. oraz zaliczek w umowie. W niedzielę spotkaliśmy się z kolejnym gościem, co to chałupę ma nam wybudować taniej i w dodatku od początku lutego jest wolny. Kosztoprys zobaczę jutro lub pojutrze... Przy tej to okazji zorientowaliśmy się poniewczasie, że w ferworze zbierania tych wszystkich dość wirtualnych papierków, załatwiania kwestii prawno-finansowych i histeryzowania, że nie zdążymy z kredytem, umknął naszej uwadze fakt, że nie mamy na działce ani prądu ani wody. A tu może już niedługo ktoś wkroczy na plac budowy... Przejechałam się więc na wycieczkę do Vattenfalla w Wodzisławiu oraz skontaktowałam z gościem, co robi projekty przyłaczy wod-kan. Ciekawe, ileż to też może zająć czasu?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiewióra1976 19.01.2007 17:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2007 Wizja lokalna dwóch budów nowego wykonawcy wypadła nie bardzo. Jutro spotykamy się na ustalenie czegokolwiek, ale jesteśmy zniechęceni.Mamy kolejny namiar na kolejną ekipę. Do poniedziałku mam się zdeklarować czy biorę materiały po grudniowych cenach. No i sytuacja tzw. patowa, bo porządnej ekipy, która by chciała, żeby jej zapłacić tylko za robociznę w terminie do połowy roku nie ma. Na razie.Opcja 144 tys wraca. Skoro nie może być szybko, tanio i dobrze, niech chociaż będzie dobrze i w miare szybko. Luuudzie, czy tylko ja robię taki casting? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiewióra1976 20.01.2007 19:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2007 Poniżej wyniki dwóch wizji lokalnych ( po dwa zdjęcia od każdego wykonawcy). Pytanie do Szanownych Czytelników: wzięlibyście któregoś?http://img248.imageshack.us/img248/655/p13306011bv.jpghttp://img248.imageshack.us/img248/34/p13306077yf.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiewióra1976 20.01.2007 19:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2007 I drugi...http://img248.imageshack.us/img248/5092/p13306457be.jpghttp://img165.imageshack.us/img165/5701/p13306503ac.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
txk 20.01.2007 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2007 Ekipę nr 2 w zasadzie bym zaakceptował. Wszystko zależy od tego co pokaże łata przystawiona do ściany. Natomiast ekipa nr 1 chyba nadużyła w czasie pracy związku chemicznego o wzorze sumarycznym C2H5OH ** ** dla niewiedzących - związek ten nazywany jest także etanolem lub też inaczej - alkoholem spożywczym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 21.01.2007 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiewióra1976 21.01.2007 11:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2007 Chłopaki! Dzięki za odpowiedzi, ale komentujcie w komentzrzach, OK? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiewióra1976 22.01.2007 21:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2007 Tak się zastanawiam, czy nie wywalić tych masakrycznych zdjęć. Ale co tam... Możecie sie jeszcze popastwić Z tego, co się zdążyłam zorientować, zestaw nr 2 to średnia krajowa. I może należałoby się zdecyzować. Ale wracamy do opcji sprzed tygodnia. Właśnie przeredagowałam umowę. Jutro pokażę panom działkę. A że, jak ogólnie wiadomo, nauka kosztuje - termin gwarantowanego odbioru prac przesuwa się o półtora miesiąca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiewióra1976 29.01.2007 07:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 Umowa z wykonawcą podpisana w piątek w późnych godzinach wieczornych Ufff... Gwarantowany termin odbioru stanu surowego otwartego: 20 października 2007. Teraz zajmę się ta kuchnią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiewióra1976 30.01.2007 19:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 Umowa do Vattenfalla wysłana wczoraj, projekt przyłącza wod - kan się robi. Na razie osłabłam w temacie budowy, ale tak sobie myślę, że trzeba by okien poszukać i definitywnie stwierdzić, czy żaluzje zewnętrzne są nam potrzebne. Trochę nam mieszają różni tacy w głowach w temacie ogrzewania, np. pan od wod-kanu nie omieszkał się wtrącić z uwagą: "No, co pani? Węglem pani będzie palić? Teraz wszyscy gaz montują" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts