Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Wiewióry

Recommended Posts

• Odpowiedzi 139
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Okna wyceniam.

Jako pierwsze poszło Schuco. Pan nas zabił kwotą... 35 tys. : kolor szary dwustronny, profil 5-komorowyi rolety na dolne okna oraz montaż :o

Po dyskusji wyszło na to, że okna oraz montaż okien i rolet (bez rolet i specjalnego mechanizmu przy przesuwce) może kosztować już 23 tys., ale to ciągle dużo, nie?

Wyceniliśmy jednak VEKĘ u Konska i wyszło podobnie (nie mogę, niestety, wyciągnąć ich wyceny z mojego maila).

Dziś świeża wycena od DUDY (profil KBE):

Rolety do całej chałupy kosztują tyle, co w Schucco tylko na dół, w sumie 32 tys. za rolety i okna z motażem, same okna z montażem okien i rolet: ...23 tys. ;)

Chwilowo Schuco wygrywa, bo jest najładniejsze... ;)

Do jasnej Anielki, dlaczego my musimy mieć wszystko DROŻEJ, pytam się???

O Graszko kochana :)

Zdjęć nie wklejam, bo nic spektakularnego się nie dzieje...

Spływaja mi za to wyceny rolet zewnętrznych - dołujące co do jednej ;)

Porozliczałam w hurtowni część materiałów. Jeszcze nie mam pełnego kosztorysu różnych dachowych dodatków, ale chyba damy radę się zmieścić w budżecie, co mnie szczerze mówiąc dziwi ;)

Z dobrycn niusów (dla Graszki na przykład, nie dla mnie) - ceramika wyraźnie tanieje, co zaobserwowałam na fakturkach za poro 8 cm - różnica ponad złotówki w ciągu miesiąca!! To samo z ceramicznymi kształtkami wentylacyjnymi...

Jeśli chodzi o ceny ceramiki ( jeśli mówisz o cegłach) to mam zarezerwowane ceny sprzed dwóch lat, więc cena cegły mnie nie martwi ......... :wink:

Ale jeśli mówisz o ceramice dachowej to jak najbardziej cieszą mnie te informacje.......może na wiosnę jak będą nam robić dach ( niestety na wiosnę dopiero :cry: ) to ceny wrócą do tych z lepszych czasów :wink:

Chłopaki wylały WIENIEC - ostatni :)

Normalnie jakoś mi dziwnie - dziś przyjadą działówki i to będzie koniec histeryzowania na temat cen ceramiki ściennej. Coś się kończy... ;)

Z perspektywy można rzec, że kupiliśmy ją w prawie najgorszym możliwym momencie. Ale jakos nie żałuję :) (na razie)

Nie ma to tamto, proszę państwa, nadeszla pora Decyzji Strategicznych...!

JAKI KOLOR OKIEN???

1. antracyt RAL 7016 (faworyt męża)

2. średniociemnoszary RAL 7012 (faworyt mój)

3. jasnoszary RAL 7001

4. jasnoszary RAL 7004

Kolor na razie planuję dwustronny, więc zobowiązuje tym bardziej.

Zachęcam do wygłaszania dowolnych opinii, a także argumentów dla chłopa, że RAL 7012 jest the best :D :D :D

Normalnie mam już ścianki działowe na całej górze!! Wiem, jak będą wyglądały nasze 3 sypialnie, garderoba, pralnia i co najważniejsze - łazienka!! Uwaga! Uwaga! Pomieszczenia wcale nie wydaja mi się małe :)

I co jeszcze ważniejsze - ciągle mam rausz budowlany!! Jak to fajnie, jak tak se wszystko rośnie!!

Grrr i grrr...!

1. Kupiłam niby grafitowy klienkier, a co druga cegła leci w brąz - okropność! Pan z hurtowni: Ale jeszcze nikt nie narzekał! No, nie wątpię, sami faceci - daltoniści odbierali zapewne. Na szczęście nasz majster do nich nie należy i przytomnie do mnie zadzwonił. Teraz czeka mnie wymiana sztuka za sztukę jakichś 200 cegiełek.

2. Ale to wszystko nic. Tartak, w którym od lutego leży nasze zamówienie POMYLIŁ SIĘ i zrealizował zamówienie z kolejnej budowy. Więźba miała przyjechać w piątek, a przyjedzie, daj Boże, we wtorek.

Prawdopodobnie okiennym winnerem jest RAL 7012, mąż dał się spacyfikować.

Weekend spędziliśmy na oglądaniu podłóg. Ja jestem zachwycona jesionem, może być też dąb. Tylko, czy faktycznie jest tak, że oba mają porównywalne parametry? W głowę mam wbite przekonanie, że dąb na podłogi jest najlepszy...

Ach, i kuchnia chyba będzie biała. Siostra ma prześliczną i właściwie się zdecydowałam :D

Latam po mieście z wzornikiem kolorów okien. Jak nienormalna. Przykładam wzornik do różnych elementów budowli i dumam. Tym sposobem powoli na prowadzenie wysuwa się RAL 7004. W większej masie jakiś sie ciemniejszy zrobił... :o

Aha, i w międzyczasie mąż zmienił faworyta na 7004 również. Hmmm...