bonzobudy 07.10.2006 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2006 Witam wszystkich.mam duzy problem:mieszkam w domu, ktory stoi w granicy z dzialka sasiada. dom sasiada stoi 5 metrow od mojego domu. moj problem polega na tym, ze sasiad chce dobudowac pokoj (wysokosc i dlugosc) rowno z moim domem i dokleic sie do mojego, (polaczyc swoj z moim,miedzy naszymi domami jest luka, w ktorej mialby to zbudowac).on chce to zrobic bez zglaszania w urzedzie(duze koszta,architekt, itd). w zasadzie to chce sie zgodzic, poniewaz wtedy ocieplal by mi jego dom moja sciane. ale chcialem sie ubezpieczyc w razie jakis osiadan domu itd, chcialem tez od niego z tego tytulu kaucje, na ktora sie on zgodzil. czy moge spisac taka umowe w moim domu(nie u notariusza),w sensie ze on wplaca kaucje, ktora bedzie zwrocona jemu np. po dwoch latach, ze ja wyrazam zgode na budowe. czy taka umowa bedzie pelnoprawna w razie jakis problemow wynikajacych z wybudowania i ewentualnych szkod w moim domu?? prosze o odpowiedz i ewentualny szkic takiej umowy, co musi zawierac.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 07.10.2006 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2006 W zasadzie to: - sąsiad nie potrzebuje Twojej zgody- za ewentualne szkody odpowiada tak czy inaczej (oczywiście pozostaje kwestia udowodnienia - dość niebanalna) więc nie ma za bardzo potrzeby sporządzania takiej umowy. Ale jak bardzo chcesz to też nie widzę przeszkód. Ale... ponieważ wynika z tego, że sąsiad zamierza złamać prawo nie robiąc projektu, występując o pozwolenie, itd. Ty, skoro chcesz bronić swoich interesów nie powinieneś za bardzo przykładać do tego ręki. A trochę w tym kierunku idziesz. Jeśli już - to zapisz w umowie, że zobowiązujesz sąsiada do wykonania planowanej rozbudowy zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa, wykonania projektu przez uprawnione osoby, uzyskania pozwolenia na budowę. Jak tego nie zrobi i wynikną z tego jakieś konsekwencje to będzie to już tylko jego problem, będziesz miał podkładkę, że Ty zakładałeś, że on to zrobi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vib 07.10.2006 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2006 nie mam doswiadczenia, ale moge cos zasugerowac: piszesz, ze sasiad chce zlamac prawo a Ty jeszcze chcesz na papierze sygnowac, ze wiedziales o tym, podpisywac jakies umowy itp ? Nie sugeruje, zebys zaraz sie bawil w donosiciela, ale nie wydaje mi sie dobrym pomyslem jakos "uczestniczyc" w tej zabawie i cos podpisywac, chyba lepiej "nic nie wiedziec" Pzdr. vib Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonzobudy 07.10.2006 16:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2006 w sumie z tego zo zrozumialem, to nie przykladam do tego reki a jak sie cos stanie to wtedy go podam do sadu czy gdzies tam.mam jeszcze jedno pytanko: po jakim czasie ta jego samowolka bedzie "wpisana w plany" czy to wogole mozliwe, bo ma rowniez garaz, ktory postawil 4 lata temu bez planu w mojej granicy i mojej zgody? pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts