Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nadproża

e.kala

Recommended Posts

Chciałabym zakupic gotowe nadproża do ścian wewnętrznych, nad drzwi (grubość 12 cm) i nie wiem jakie to by one miały być.

Jednocześnie próbuję zorientować się ile to będzie kosztowało i czy warto je kupować.

Od razu odpowiadam, że chcę gotowe, żeby przyspieszyć pracę na budowie.

Proszę o radę.

warto zastosować nadproża jeśli chcesz przyspieszyc prace na budowie,

ja robie tak:

drzwi, małe okna itp. daje nadproże 12cm.. (1m = ok.15 pln)

-moja rada :

nadproża wystepuja w długościach np. 1m, 1,25, 1,5 itd co 25 cm

dobrze jest tak policzyc aby lepiej nadproże uciąć np. na pół.. niż kupić dwie osobne.... powód: w dłuższych nadprożach spotkałem sie z dwoma drutami zbrojeniowymi.. a krótkie maja tylko jeden

nad wiekszymi otworami typu dzrwi garaż... wykusz... zastosowałem nadproże L... jest solidne i mocne koszt... 19 pln/mb

moja rada:

poczatkowo wydawało mi się że nadproża sa tanie... 15, 19 złotych.. jednak mnożąc to razy dwa... nad kazde dzrzwi i okno ..robi sie niezła kwota... a fachowców mam nie na godziny ..tylko od roboty.. tez by zrobili... ja chce położyc dach w tym roku więc musze sie spieszyc... ale minimalizujac koszta trzeba zrobic wylewane..

aru dobrze mówi wystarczy 2 druty i masz nadproze, ja tak u siebie murowalem.

masz nadproże i ..... 2 tygodnie przestoju :wink:

Widze ze kolega sie z tym rozwiazaniem nie spotkal wiec wytlumacze ze nie ma przestoju. Od spodu zakladasz szalunek z deski na niego ukladasz 2 druty zarzucasz je zaprawa murarska i kladziesz na nie dalej juz normalnie bloczki cegly lub co kolwiek z czego jest sciana murowana.

Widze ze kolega sie z tym rozwiazaniem nie spotkal wiec wytlumacze ze nie ma przestoju. Od spodu zakladasz szalunek z deski na niego ukladasz 2 druty zarzucasz je zaprawa murarska i kladziesz na nie dalej juz normalnie bloczki cegly lub co kolwiek z czego jest sciana murowana.

no w przypadku jak w tym wątku "ściana wewnętrzna gr 12 cm" to tak jak najbardziej...

w przypadku otworu w ścianie nośnej i do tego o szerokości np 2 metry, to bym był bardziej ostrożny :wink:

tam jednak trzeba by odlać żelbetową belkę, dużo wygodniejsze będzie użycie prefabrykowanej beleczki "L"

http://images.google.com/imgres?imgurl=http://www.asbet.pl/images/belka.jpg&imgrefurl=http://www.asbet.pl/elki.html&h=168&w=300&sz=7&hl=pl&start=27&tbnid=mlsTgTeD9QNIeM:&tbnh=62&tbnw=111&prev=/images%3Fq%3Dbelka%2Bl%26start%3D18%26ndsp%3D18%26svnum%3D10%26hl%3Dpl%26lr%3D%26sa%3DN

Dzieki za wypowiedzi. Ja do tej pory widziałam tylko nadproża L, wiec nie wiem jak to nadproże do tej ściany 12 ma wyglądać. Czy te Leiera, czy strunobetonowe są płaskie i są o szerokości 12 cm?

Gdyby ktoś miał jakiś link do tego rodzaju nadprozy to bardzo proszę, bo jutro mam zamiar je zamówić, a niestety stwierdziłam, że w hurtowniach znają sie tylko na najbardziej popularnych materiałach i trzeba samemu dobrze wiedzieć czego się chce :lol: bo mogą wcisnąć rózne cuda.

Polecam nadproża strunobetonowe, są różnej długości i można zaraz po ich położeniu dalej na nich murować, nie ma żadnych przestojów. Co do grubości to standartowo mają przekrój kwadratu 11,5 cm, ale spotkałem również grubsze 14 cm. Na ścianę 12 cm, to pierwsze nadproże będzie idealnie pasowało. Mam takie położone u siebie.

Polecam nadproża strunobetonowe, są różnej długości i można zaraz po ich położeniu dalej na nich murować, nie ma żadnych przestojów. Co do grubości to standartowo mają przekrój kwadratu 11,5 cm, ale spotkałem również grubsze 14 cm. Na ścianę 12 cm, to pierwsze nadproże będzie idealnie pasowało. Mam takie położone u siebie.

http://www.pozbruk.pl/dopobrania/cennik_murotherm.pdf to sš ceny i wszystkie rozmiary

ja brałem strunobeton ze względu na jego małš wysokoœć

Byłam w 3 hurtowniach, nigdzie nie ma nadprozy o szerokości 12 cm. Tak jak myślałam patrzyli na mnie jakoś dziwnie. Jak powiedziałam o jakie nadproże mi chodzi i wiem, że jest bo widziałam w internecie to usłyszałam: w internecie to może jest ale u nas nie :lol:

Chyba jednak większość nie korzysta z gotowych, tylko radzi sobie tak jak wy tutaj piszecie. Dzieki, teraz o nadprożach wiem dużo :lol:

najprościej i najtaniej - dwa kątowniki i wypełnić je cegłą - starym tradycyjnym sposobem - pewne na bank i najmniejszy koszt - każdy murarz - nawet freshman to zrobi.

Juz ostatnie pytanie w tej sprawie, jakie kątowniki? Proszę o odpowiedź w sposób prosty, bo o katownikach nie mam pojęcia. A jak mi wyjaśnisz to może zaskoczę murarzy :lol: