e.kala 07.10.2006 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2006 Chciałabym zakupic gotowe nadproża do ścian wewnętrznych, nad drzwi (grubość 12 cm) i nie wiem jakie to by one miały być.Jednocześnie próbuję zorientować się ile to będzie kosztowało i czy warto je kupować. Od razu odpowiadam, że chcę gotowe, żeby przyspieszyć pracę na budowie. Proszę o radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aru 07.10.2006 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2006 L - za dużo robotydwa fi10,12, lub co masz i jest nadproże- reszta to strata czasu i kasy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotograf 07.10.2006 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2006 L - za dużo roboty dwa fi10,12, lub co masz i jest nadproże- reszta to strata czasu i kasy lepsze sš strunobetonowe - cieniutkie i niedrogie a mocniejsze od L-ek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Świerzak 07.10.2006 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2006 warto zastosować nadproża jeśli chcesz przyspieszyc prace na budowie, ja robie tak:drzwi, małe okna itp. daje nadproże 12cm.. (1m = ok.15 pln)-moja rada :nadproża wystepuja w długościach np. 1m, 1,25, 1,5 itd co 25 cmdobrze jest tak policzyc aby lepiej nadproże uciąć np. na pół.. niż kupić dwie osobne.... powód: w dłuższych nadprożach spotkałem sie z dwoma drutami zbrojeniowymi.. a krótkie maja tylko jeden nad wiekszymi otworami typu dzrwi garaż... wykusz... zastosowałem nadproże L... jest solidne i mocne koszt... 19 pln/mb moja rada:poczatkowo wydawało mi się że nadproża sa tanie... 15, 19 złotych.. jednak mnożąc to razy dwa... nad kazde dzrzwi i okno ..robi sie niezła kwota... a fachowców mam nie na godziny ..tylko od roboty.. tez by zrobili... ja chce położyc dach w tym roku więc musze sie spieszyc... ale minimalizujac koszta trzeba zrobic wylewane.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 07.10.2006 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2006 Ja używałem ceramicznych nadproży Leiera. Były nawet tańsze od L-ek. Polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 07.10.2006 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2006 aru dobrze mówi wystarczy 2 druty i masz nadproze, ja tak u siebie murowalem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 07.10.2006 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2006 aru dobrze mówi wystarczy 2 druty i masz nadproze, ja tak u siebie murowalem. masz nadproże i ..... 2 tygodnie przestoju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 07.10.2006 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2006 aru dobrze mówi wystarczy 2 druty i masz nadproze, ja tak u siebie murowalem. masz nadproże i ..... 2 tygodnie przestoju Widze ze kolega sie z tym rozwiazaniem nie spotkal wiec wytlumacze ze nie ma przestoju. Od spodu zakladasz szalunek z deski na niego ukladasz 2 druty zarzucasz je zaprawa murarska i kladziesz na nie dalej juz normalnie bloczki cegly lub co kolwiek z czego jest sciana murowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 08.10.2006 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2006 Widze ze kolega sie z tym rozwiazaniem nie spotkal wiec wytlumacze ze nie ma przestoju. Od spodu zakladasz szalunek z deski na niego ukladasz 2 druty zarzucasz je zaprawa murarska i kladziesz na nie dalej juz normalnie bloczki cegly lub co kolwiek z czego jest sciana murowana. no w przypadku jak w tym wątku "ściana wewnętrzna gr 12 cm" to tak jak najbardziej... w przypadku otworu w ścianie nośnej i do tego o szerokości np 2 metry, to bym był bardziej ostrożny tam jednak trzeba by odlać żelbetową belkę, dużo wygodniejsze będzie użycie prefabrykowanej beleczki "L" http://images.google.com/imgres?imgurl=http://www.asbet.pl/images/belka.jpg&imgrefurl=http://www.asbet.pl/elki.html&h=168&w=300&sz=7&hl=pl&start=27&tbnid=mlsTgTeD9QNIeM:&tbnh=62&tbnw=111&prev=/images%3Fq%3Dbelka%2Bl%26start%3D18%26ndsp%3D18%26svnum%3D10%26hl%3Dpl%26lr%3D%26sa%3DN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e.kala 08.10.2006 12:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2006 Dzieki za wypowiedzi. Ja do tej pory widziałam tylko nadproża L, wiec nie wiem jak to nadproże do tej ściany 12 ma wyglądać. Czy te Leiera, czy strunobetonowe są płaskie i są o szerokości 12 cm? Gdyby ktoś miał jakiś link do tego rodzaju nadprozy to bardzo proszę, bo jutro mam zamiar je zamówić, a niestety stwierdziłam, że w hurtowniach znają sie tylko na najbardziej popularnych materiałach i trzeba samemu dobrze wiedzieć czego się chce bo mogą wcisnąć rózne cuda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 08.10.2006 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2006 Tu masz link do Leiera http://www.leier.pl/tarnow/katalog/3500_belka.phpMa szerokosc akurat wlasnie 12 cm. Wysokosc 16 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommar 08.10.2006 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2006 Polecam nadproża strunobetonowe, są różnej długości i można zaraz po ich położeniu dalej na nich murować, nie ma żadnych przestojów. Co do grubości to standartowo mają przekrój kwadratu 11,5 cm, ale spotkałem również grubsze 14 cm. Na ścianę 12 cm, to pierwsze nadproże będzie idealnie pasowało. Mam takie położone u siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotograf 08.10.2006 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2006 Polecam nadproża strunobetonowe, są różnej długości i można zaraz po ich położeniu dalej na nich murować, nie ma żadnych przestojów. Co do grubości to standartowo mają przekrój kwadratu 11,5 cm, ale spotkałem również grubsze 14 cm. Na ścianę 12 cm, to pierwsze nadproże będzie idealnie pasowało. Mam takie położone u siebie. http://www.pozbruk.pl/dopobrania/cennik_murotherm.pdf to sš ceny i wszystkie rozmiary ja brałem strunobeton ze względu na jego małš wysokoć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lee 08.10.2006 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2006 sa betoniki dł. 125cm i szerokosci 12cm wysokie chyba 6cm , sa to betoniki ktore uzywa sie masowo na kopalniach do zabudowy scian , koszt takiego betonika to 8zł, kupowaólem tydzien temu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość JACKIE P 08.10.2006 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2006 najprościej i najtaniej - dwa kątowniki i wypełnić je cegłą - starym tradycyjnym sposobem - pewne na bank i najmniejszy koszt - każdy murarz - nawet freshman to zrobi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bul 09.10.2006 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 Tak właśnie będzie u mnie. Dwa "ceowniki" a w środek bloczek docięty na wymiar, tak by ściana nad drzewiami nie była grubsza. To jest najtańsze i w miare szybkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duży Boban 09.10.2006 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 3 pręty fi 6 , które zostały z kręcenia strzemion i już jest nadproże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e.kala 09.10.2006 15:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 Byłam w 3 hurtowniach, nigdzie nie ma nadprozy o szerokości 12 cm. Tak jak myślałam patrzyli na mnie jakoś dziwnie. Jak powiedziałam o jakie nadproże mi chodzi i wiem, że jest bo widziałam w internecie to usłyszałam: w internecie to może jest ale u nas nie Chyba jednak większość nie korzysta z gotowych, tylko radzi sobie tak jak wy tutaj piszecie. Dzieki, teraz o nadprożach wiem dużo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e.kala 09.10.2006 21:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 najprościej i najtaniej - dwa kątowniki i wypełnić je cegłą - starym tradycyjnym sposobem - pewne na bank i najmniejszy koszt - każdy murarz - nawet freshman to zrobi. Juz ostatnie pytanie w tej sprawie, jakie kątowniki? Proszę o odpowiedź w sposób prosty, bo o katownikach nie mam pojęcia. A jak mi wyjaśnisz to może zaskoczę murarzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts