hobo2000 22.12.2006 01:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2006 Boban,nie wiem czy widziales dom szkieletowy?a drugie pytanie czy chcialbys mieszkac w domu murowanym sprzed 40-50 lat bez jakichkolwiek zmian?Uwazam ,ze dom szkieletowy jest "nowoscia" w Polsce dlatego tyle dziwnych uwag na temat jego budowy.Jezeli budowany jest wlasciwie jest lepszym pod wieloma wzgledami od domu murowanego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duży Boban 22.12.2006 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2006 Boban,nie wiem czy widziales dom szkieletowy?a drugie pytanie czy chcialbys mieszkac w domu murowanym sprzed 40-50 lat bez jakichkolwiek zmian?Uwazam ,ze dom szkieletowy jest "nowoscia" w Polsce dlatego tyle dziwnych uwag na temat jego budowy.Jezeli budowany jest wlasciwie jest lepszym pod wieloma wzgledami od domu murowanego. Hobo, mieszkam obecnie w domu szkieletowym, przed świętami jednak nie chcę dyskutować na taki drażliwy temat bo jak pewnie zauważyłeś nie pałam miłością to tego rodzaju budownictwa i nie chcę skoków ciśnienia przed wigilią Obecnie stawiam dom murowany i szkieletu w ogóle nie brałem pod uwagę chociaż podobno pierwszy dom stawia się dla wroga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzena205 29.08.2009 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2009 Czytam sobie i czytam o tych kanadyjczykach i już sama nie wiem (( Kupujemy z męzem działkę budowlaną i juz zastanawiamy się co dalej. Rozmyslałam o kanadyjczyku. Ma wiele zalet i wcale nie to ze szybko się go stawia, bo co nagle to po diable, ale ze jest ekonomiczny, porównywalnie trwały itd, itd... Wychodzę z założenia że dom ma słuzyc nam i ewentualnie naszym dzieciom kiedys, albo wnukom jezeli wogóle beda chciały tam zamieszkac, a reszta niech sie martwi sama. Nie mam zamiaru budowac fortecy która przetrwa wieki. Murowane domy tak samo sie starzeja i wymagają generalnych remontów, albo wogóle nadaja sie do wyburzenia gdy sa zaniedbane. Natomiast gdy przychodzi traba powietrzna, domy murowane lecą tak samo jak kanadyjskie Przy złym wykonaniu dom murowany jest w stanie tak samo popekac jak zle postawiona kandyjka. Jestem niemal pewna że gdybym, poczyatła forum o domach tradycyjnych samych złotych słówek tez bym nie przeczytała. Wszystko ma swoje wady i zalety. Czy jest może ktoś jeszcze kto już dłuzszy czas mieszka w kanadyjce i może polecic firmę wykonawczą? Jest moze ktos z opolszczyzny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 29.08.2009 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2009 A to znasz: http://www.domysyberyjskie.pl/przedstawicielstwa.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzena205 29.08.2009 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2009 bardzo dziękuję za ciekawą stronkę )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 29.08.2009 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2009 A jeszcze poczytaj na forum, był niedawno temat, dlaczego kanadyjczyk jest słabo sprzedawalny Ja rozumiem, jak budujesz dla siebie, to nie myślisz o sprzedazy, ale jednak czasem trzeba i faktycznie jest to pewnein problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzena205 30.08.2009 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2009 Znalazłam artykuł, tylko że z 2003 roku. Trzeba bedzie to jeszcze raz przemyslec. http://gazetadom.pl/Ladny-Dom/1,61594,1314558.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 30.08.2009 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2009 Znalazłam artykuł, tylko że z 2003 roku. Trzeba bedzie to jeszcze raz przemyslec. http://gazetadom.pl/Ladny-Dom/1,61594,1314558.html też przeczytałam... "obiektywizm sponsorowany" tak na serio, to dla mnie minusem kanadyjczyka jest cena. bo jest to właściwie odpowiednik domu murowanego BEZ ścian. pozostałe warstwy są te same - tynk z zewnątrz, ocieplenie, suche tynki w środku. Więc powinny odpaść koszty cegieł, stropów i murarki - ok 40 -50 tyś, koszty kratownicy mogą być wyższe powiedzmy o 30% od tego drzewa, co i tak musimy mieć przy budowie (tak pisali w ładnym domu). Więc min. o 40 tyś taniej i biorę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzena205 30.08.2009 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2009 A ja na na jednej ze stron firm wykonawczych przeczytałam ze 2200 zł za metr kwadratowy juz razem z fundamentem. To wychodzi 264 tys za dom 120 metrów. Ok 100 tys. mniej niz murowany, bo w 360 tys bysmy się chyba zamkneli z murowanym (mając juz działkę oczywiscie). Ale jak by to bylo w praktyce to nie wiem. Pewnie tak jak piszesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 30.08.2009 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2009 264 za stan surowy zamkniety, zapewne. W murowanym (u mnie) wyszło podobnie. A może mniej? 350 to mnie kosztował już z wykończeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzena205 30.08.2009 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2009 Hm.... no ja zrozumiałam ze to juz pod klucz miało byc. No zobacz zresztą: http://1.domyzpaczki.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=79&Itemid=39 Ale to mogło by juz dawno temu napisane i jak to w praktyce zwykle bywa wiele rzeczy wykrojonych żeby niższa cena była. A nie o to przeciez chodzi. Czyli mówisz że lepiej murowany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianexus 30.08.2009 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2009 ja sam jestem juz po wybudowaniu domu , obecnie wykańczam środek domu (łazienka podłogi meble) zanim zacząłem budowac myslałem o wyborze kanadyjczyka jednak dziś dziekuję Bogu , że coś mnie od tego odwiodło i postawiłem tradycyjny dom. Moi sasiedzi mają kanadyjczykiem i powiem tak...... wsyzstko fajnie ale przy życiu w tym domu czuć że to imitacja domu:) koszty naprawde niewiele mniejsze a wartośc domu połowe tego co normalnej chałupy. za każdym razem gdy tam jestem mam poczcucie ze przy ktoryms zamknieciu drzwi sciana sie rozleci heheh. Dom to poczucie komfortu i dla mnie takim jest tradycyjny dom. Dla ludzi planującyh miec 5 domów postawionych w 3 miesiace polecam kanadyjczyków dla ceniących sobie wysiłek i pozniejszy komfort dom murowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzena205 31.08.2009 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2009 Ale czemu? wszystko w tym domu skrzypi, trzęsie się czy jak? Czemu odniosłes takie wrazenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 31.08.2009 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2009 Przeca, ponad 90% budowanych domów to w połowie "kanadyjczyki" - poddasza użytkowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzena205 31.08.2009 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2009 Zdania strasznie podzielone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturromarr 31.08.2009 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2009 Nie wiem czemu. ale nigdy nie pomyślałem o budowie domu drewnianego, chociaż wizualnie często bardzo mi się podobają. Jeśli miałbym wyartykułować jakieś problemy które w tej technologii upatruje to: -Bardzo łatwo o błędy w wykonaniu a technologia bardzo wrażliwa na nie i brak fachowców w naszym kraju co skutkuje szeroko rozumianą usterkowością i skróconym okresem międzyremontowym. -Łatwopalność, co tu pisać. Niby każdy dom można pod to podciągnąć biorąc pod uwagę wyposażenie, ale wiejąc z takiego podczas pożaru to można nie zdążyć gaci naciągnąć, no a jak się wtedy wygląda. -Mimo wszystko krótki okres trwałości i stawiając dom za młodu mamy dużą szanse, że na starość kiedy myśli się już raczej o wiecznych rzeczach, nasza ruina będzie wołać o kapitalny remont. (wnuki nawet spadkiem pogardzą). - W naszym klimacie technologia murowana nie jest taka droga jak wielu krajach gdzie przeważają domy drewniane i mamy w niej duże tradycje i doświadczenie więc nie ma sensu wywracać świata do góry nogami. -brak akumulacyjności cieplnej co w naszym klimacie jest często dotkliwe. Poza tym jak pisałem domy często ładnie wyglądają jeśli mają elewację z drewna, szybko się je buduje do stanu surowego i można to robić nawet zimą. Tyle odemnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianexus 31.08.2009 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2009 dokladnie zggadzam sie z moim przedmówcą. Lekkie błędy przy konstrukcji drewnianej powodują, że dom traci to co powinien miec najwazniejsze. Chodzenie po takim domu przypomina chodzenie po szybko wybudowanej hali marcpol. Przynajmniej ja mam takie odczucia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINA1 31.08.2009 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2009 Wszystko co tu było napisane plus fatalne odczucia ,,uginającej się" podłogi na piętrze . Jestem za murowańcem i korzystaniem z nowoczesnych rozwiązań ,moze być budownictow systemowe , a najbardziej przemawia do mnie velox . Widziałam budowę hotelu Park Inn niemalże z okien i po 9 mies. gotowe i hula . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 31.08.2009 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2009 Przeca, ponad 90% budowanych domów to w połowie "kanadyjczyki" - poddasza użytkowe no ale nad poddaszem jest solidny dach, u mnie z dachówki. Nie wiem, czy jestem przeciw. rozważałam tę opcję. Przemawiało do mnie tempo budowy i brak syfu na działce. Ale przyznam się do jednego. Zawsze (dotychczas) myślałam, ze kanadyjczyki są budowane z bali. No bal, to bal. Nie deska przecież tylko taki okrąglak. I kiedyś, wracając z pracy zobaczyłam budowę kanadyjczyka. Przeżyłam szok. przecież to ramka wypchana watą i folią!. Wiem, tak się buduje i mieszkać nawet można, ale jakoś mnie zraziło. Oglądam tego kanadyjczyka idąc z pracy od ok 10 lat. Nie starzeje się ładnie. Może niepotrzebnie go obili sidingiem, ale jest brzydki. Stoi w dzielnicy koszmarnie drogiej, gdzie dominują ładne przedwojenne wille i... razi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 01.09.2009 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2009 264 za stan surowy zamkniety, zapewne. W murowanym (u mnie) wyszło podobnie. A może mniej? 350 to mnie kosztował już z wykończeniem. Ale budował Ci go 1 firma od początku do końca ? Bo tak należałoby zrobić porównanie. I myslę, że w cenie 2200 zł/m2 jest dom pod klucz (technologia kanadyjska) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts