Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt BETA 1 pracownia PROJARCH (Kossakowski)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 54
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 year później...
Cześć. Widzę że bardzo dawno nikt sie tutaj nie odzywał. Postanowiłam jednak napisać, ponieważ mam taką nadzieję że jeszcze ktoś tu zaglądnie. Interesuje mnie bowiem właśnie projekt beta 1 z pracowni G. Kossakowskiego. Czy znajdzie się ktoś kto budował lub buduje taki domek i podzieli się ze mną swoimi spostrzeżeniami? Bardzo mi na tym zależy ponieważ podoba mi sie ten projekt i taki właśnie chce wybudować dom. Jednak mam kilka pytań. Jeśli sie ktoś znajdzie będę dozgonnie wdzięczna.

• 2 weeks później...

To i ja się przyłącze do tematu.

Też buduję Betę.

Mam już fundamenty.

Zaczynamy robić wkrótce ściany.

W projekcie strop i dach sa z wiązarów kratowych.

Chciałabym to zmienić.

Terivy nie ma na czym oprzeć.

Jak macie rozwiązaną sprawę stropu i dachu.

Zastanawiam się nad filigranem

pozdrawiam

Hej!

my już ostatecznie zdecydowaliśmy się na ten projekt, ale nie podjęliśmy jeszcze ostatecznej decyzji co do stropu. Wersja ze stropodachem nie za bardzo nam odpowiada i zastanawiamy się nad terivą bądź też stropem styropianowym. Ten drugi wychodziłby prawdopodobnie drożej jednak przy układzie tego domu jest prawdopodobnie łatwiejszy w montażu z tego względu że jest dużo lżejszy. Jest to chyba dobry pomysł mimo że ja nie byłam do końca przekonana ale dużo na ten temat poczytałam. Nie wiem jeszcze jak to cenowo wyjdzie..

Zastanawiamy się, chyba nie mam innych pomysłów... :)

Hej

Jeśli chodzi o stropy styropianowe (z tego co się dowiedziałam), system ten składa się z tzw. gotowych szalunków styropianowych, takie gotowe elementy układa się na poziomie stropu. Potem układa się zbrojenia wieńca i żeber i to zalewa się betonem.

Płyty styropianowe posiadają bardzo dobrą izolacyjność termiczną. I dużo większą rozpiętość.

W fazie montażu płyty są elementem konstrukcyjnym, przenoszącym obciążenia montażowe, natomiast w fazie eksploatacji pozostają wypełnieniem nie konstrukcyjnym - obciążenia zewnętrzne przenoszone są przez belki i betonową płytę stropu. Płyty stanowią jednocześnie szalunek jak i wypełnienie stropu, co ułatwia i skraca czas jego wykonania. Lekkość tego szalunku ułatwia jego montaż w budynku, a sam strop ma stosunkowo nieduży ciężar własny i bardzo dobrą sztywność.

To tak w skrócie. Tyle się zorientowałam czytając w internecie, ale to tylko teoria...:)

A teraz poszukuje kogoś kto taką metodę stosował, ponieważ chciałabym się dowiedzieć jak to później w praktyce wygląda. Jaka jest trwałość??

• 4 weeks później...
Witam! Lada dzień rozpoczynamy budowę domu BETA I; niestety nigdzie nie znalazłam zdjęć z realizacji tego projektu. Jeżeli ktoś mógłby umożliwić mi obejrzenie zrealizowanej inwestycji, byłabym ogromnie wdzięczna!!!

Witam! Lada dzień rozpoczynamy budowę domu BETA I; niestety nigdzie nie znalazłam zdjęć z realizacji tego projektu. Jeżeli ktoś mógłby umożliwić mi obejrzenie zrealizowanej inwestycji, byłabym ogromnie wdzięczna!!!

• 1 year później...