Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybór działki budowlanej... :( pomocy

Gość zone_wlkp

Recommended Posts

Gość zone_wlkp

Witam

Mam pewien problem. Rodzicie zaoferowali mi pomoc w zakupie działki (pomoc finansową) i dali mi do wyboru jej lokalizacje ... Z wszystkich opcji zostały dwie! Jedna w miescie (peryferie Poznania ale jeszcze miasto do centrum około 10 min autem) bardzo blisko naszego miejsca zamieszkania a druga 15 km od Poznania (Dojazd droga krajową własnie remontowana - ekspresowa) Za miejsciem pierwszym przemawia bliskość poznania brak klopotu z dojazdem duza dzialka 1240 m a za druga opcja cisza spokój przy lesie ale z koleji kawalek od poznania http://www.grzegorczyk.com.pl/dzialkim1.php3?id=13 ... Obydwie dzialki w pelni uzbrojone. Pomozcie podjac mi rozsadna decyzje . Pozdrawiam Dawid

Gość zone_wlkp
Przez dwa lata budowalismy dom ... mimo moich 18 lat mialem takie same zdanie do spraw zwiazanych z budowa jak rodzice ... Czasami na budowie podejmowalem sam decyzje ... pytam poniewaz chce jak rozwazyc jak najwiecej plusów i minusów a decyzje koncowa i tak podejme sam. pozdrawiam[/url]

Nie można mieć wszystkiego, trzeba się na cos zdecydować. Jak my wybieraliśmy, to zdecydowało to, ze działki dalej od miasta były po prostu tańsze. Na wsi, jak się okazało tez można znaleźć jakieś złe strony...Na przykład takie, ze ludzi szambo wylewają na pole, albo, ze pala trawę, liści i nie tylko, przed domem. Może tak jest w naszym przypadku, bo my mamy działkę na polu, nie blisko lasu. Do miasta mamy 16km. Niby nie daleko, bo z 15 min jazdy. Co prawda jeszcze nie mieszkam, ale nie widzę, ze jakoś jest tam spokojniej, lub ze powietrze jest super. Podejrzewam, ze w pobliżu lasu, może być ta różnica większa – więcej świeżego powietrza i więcej ciszy. Nie wiem.

Dziś jakbym miała pieniądze, to wybrałabym bliżej miasta w miejscu bardziej cywilizowanym.

Gość zone_wlkp
A mnie chyba bardziej sciagnie do tej ciszy i spokoju ... Jezeli jest ktos z poznania napewno wie gdzie znajduja sie Borówiec i Kamionki własnie tam szukam działki. Dzialki koło mojego domu sa za 120 zł m a w Kamionkach i Borówcu około 60-70 zł m . Róznica ogromna ! i To jest tez plus za dzialka dalej od poznania. na stronie ktorej adres podałem jest wizualizacja osiedla opis i zdjecia . Pozdrawiam

No właśnie zależy to od tego, co kto lubi..

My właśnie jesteśmy w trakcie kupowania działki, w linii prostej 14km od centrum Wrocławia, a zadupie totalne...

Działka jest w beznadziejnym kształcie - 19X140 m (długa kiszka), mokra jak nie wiem co - strach miejscami chodzić, żeby nie wpaść w błoto, ale ta okolica!! :lol:

Tył działki graniczy z czyściutką rzeczką płynącą skrajem lasu, w okolicy las, pagórki, Park Krajobrazowy Doliny Bystrzycy - cudo!

'Normalny' ktoś w życiu by jej nie kupił, może za dużo mniejsze pieniądze, ale nam odjęło mowę jak zobaczyliśmy.

Wychodzimy z założenia, że jeżeli mamy się wyprowadzi z miasta, to tam, gdzie będziemy mieć to, co w mieście niemożliwe - spokój, przyrodę, duży taras od strony lasu :lol: , przestrzeń itp.

Pytanie, co lubisz..

Wybierz działkę pierwszą tj. tą w mieście. Cisza i spokój kuszą tylko na początku - wiem bo mieszkam już w trzecim domu i przerabiałam miejsca bardziej i mniej ustronne. W pewnym momencie las już nie zaskakuje, śpiew ptaków jest niezauważalny, cisz zaczyna męczyć. Człowiek tak jak zwierzęta jest osobnikiem stadnym i potrzebuje innych ludzi. Ustronne miejsce jest dobre na weekend ale nie na całe życie. No chyba że masz 70 lat 8)

Rownież wybrałbym dzialke blizej miasta. Zwlaszcza dla ludzi mlodych, rodzinnie rozwojowych to lepsze rozwiazanie (edukacja). Poza tym to fajnie gdy mozna gdzies pojsc cos zalatwic lub sie zabawic nie bedac zdanym na wlasne auto, taksi itp. No i cala infrastruktura komunalna i jej utrzymanie. Podejrzewam, ze jesli juz jakies prywatne osiedle na peryferiach ja posiada to koszty jej utrzymania w takiej mikro skali musza byc spore.

Popieram twój wybór. Kasinka, jak w ogóle może się znudzić las? A œpiew ptaków? Mnie się nie nudzi od wielu lat, a mam kanarka 6 latek i cišgle potrafię się zasłuchać. Jeżeli cišgnie cię w takie miejsce, to kupuj. Do natury będziesz miał blisko, a budowa osiedla to gwarancja, że i drogi będš odœnieżone i na brak towarzystwa nie będziesz narzekał.

Jeśli planujesz rodzinę i dzieciaki, to kupuj działkę w mieście. I bądź pewny, że działki w mieście będą drożały szybciej, niż te poza miastem.

Skoro Cię stać, to nie widzę w ogóle dylematu! W przyszłości na pewno łatwiej będzie Ci się wyprowadzić z miasta na wieś, niż odwrotnie...

Gość zone_wlkp
do scislego centrum jechalem samochodem 15 min z dzialki pod lasem. Wszystkie przylacza wykonane, drogi utwardzone, oswietlenie na drgach na osiedl w trakcie budowy, droga powiatowa do osiedla bedzie wybudowana w przeciagu roku nowa szkoła 3km od dzialki .....

• 7 years później...
ja zachęcam do całkiem oderwanego od tych działek zastanowienia się, jak wygląda twoj dom marzeń, zapewne będzie to podobne do czegoś z dziecinstwa. wyobraź sobie że masz czarodziejski pierścień i poświęc czas na zdanie sobie sprawy z Twoich potrzeb, marzeń. Mało ludzi wie czego tak naprawdę chce, moze to przez brak wyobraźni, nie wiem. Ale każdy człowiek , a Ty to już koniecznie, jak sie zmusi to określi co by wolał. a następnie może się okazac że zadna z tych dwóch!! Wierze, że jest na sprzedaż coś i przy centrum i przy parku zielonym... :) jednocześnie.