Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kosztorys

JARZĄBEK

Recommended Posts

Mam pytanie - jeżeli w projekcie nie ma opisu ile jest ścian fundamentowych, ław fundamentowych, ścian działowych i nośnych itp, itd, to czy jestem w stanie (razem z Faciem :lol: oczywiście) policzyć to wszystko na podstawie kosztorysu, który SylwekW udostępnia???

Tak się zdarzyło, że nie mamy w ogóle wykazu materiałów (no oprócz więźby i stali!!!).

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 118
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam pytanie - jeżeli w projekcie nie ma opisu ile jest ścian fundamentowych, ław fundamentowych, ścian działowych i nośnych itp, itd, to czy jestem w stanie (razem z Faciem :lol: oczywiście) policzyć to wszystko na podstawie kosztorysu, który SylwekW udostępnia???

Tak się zdarzyło, że nie mamy w ogóle wykazu materiałów (no oprócz więźby i stali!!!).

Pozdrawiam

Jak masz projekt to jest on zapewne w takie skali, ze 1cm to 1m. Tak więc linija w dłoń i mierzymy. Potem mnożymy przez szerokość i wysokość ławy fundamentowej. Znasz juz mniej więcej ilość betonu na ławy.

A ściany to tez linijka i mnozenie przez wysokość np. 2,70. Analogicznie ściany fundmanetowe.

Potem trzeba wiedziec ile bloczków, pustaków wchodzi na mkw, ile zaprawy, kleju itp na 1 mkw + robocizna + inne dodatki np. deski szalunkowe i można szacować... Ja w każdym wypadku tak robiłem. Poza tym poprosiłem wykonawcę by podał mi ile kosztowałyby matriały na mój dom. On ma jakieś układy z hurtowniami i była pierwsze wersja budzetu. Później ja pojeździłem po hurtowniach i jest druga wersja budżetu... :wink:

• 2 months później...
Cześć Wszystkim,

właśnie szukam działki i zaczynam latanie po bankach

czy ktoś może mi przesłać wzorcowy kosztorys ???

chciałabym się zorientować co mnie czeka

[email protected]

Popatrz tutaj. ja z tego korzystałem..

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=9584&postdays=0&postorder=asc&start=69

Może najpierw znajdź działkę, a potem lataj po bankach... Bo oferty banków często zmieniaja się, a działki mozna szukać nawet i 2lata... :roll:

• 1 month później...
Nie ma sprawy.

Tylko chyba nie ma sensu dawać pusty i wypełniony taki sam formularz. Ponieważ ja po otrzymaniu druczku z banku wklepałem sobie go do Excela i potem wypełniłem razem z kerownikiem budowy (właściwie to on wypełnił a ja tylko przeniosłem to do Excela) to podaję link tylko do takiego wypełnionego (każdy przecież może sobie go wykasować - gdyby ktoś nie miał Excela i chciał pusty np ... .pdf to proszę o sygnał.

Oto link: Wypełniony "Druk na kredyt" z PKO BP

Natomiast jeśli chodzi i pełny kosztorys oparty w znacznej mierze na faktycznych wydatkach (oraz częściowo na prognozach, które zamienią się w realne liczby jak dojdę do danego etapu budowy) to tu można go sobie pobrać: Mój realny kosztorys

Tylko uprzedzam, że jest dość złożony - sugeruję pierw dobrze się przyjrzeć zależnościom między poszczególnymi arkuszami oraz polami w arkuszach zanim zaczniecie zmieniać. W razie problemów służę pomocą - GG i email w podpisie.

Sylwek

Wielkie dzięki za udostępnienie !!! Ściągnełam sobie kosztorys - bardzo się przyda.

Pozdrawiam serdecznie

:lol: :lol:

• 2 months później...
  • 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Witam.

Zadziwia mnie jak wy chcecie wszyscy korzystać z jednego kosztorysu?.

Wszyscy budujecie taki sam domek w dodatku w tym samym regionie?.

Kosztorys to coś bardzo indywidualnego dla danej budowy i nijak się ma do innej.

Kogoś kto buduje skromnie przestraszy kosztorys jakiejs willi i jeszcze całkiem zrezygnuje z budowy a ktoś kto dostanie kosztorys jakiejś chatki napali się i zacznie budować swą wymarzoną wille i ile wybuduje może fundamenty.

Jakiś niskąplikowany kosztorys można zakupić za kilkaset zł np 400 i wtedy jest on coś wart bo uwzględni wasz projekt, ceny materiałów w waszej okolicy i ceny robót w waszej okolicy i wszystkie wasze oczekiwania.

• 1 month później...
  • 2 weeks później...

szafir ale po co komu kosztorys innego domu domy to cos wiecej niz zwykły klocek na działce, to cos jakby rozebrac na elementy skode i kazac mechanikowi z tych samych elementów złożyc opla, jest to moze nie do końca podobny problem ale jednak, najczęściej kosztorysuje domy na 110-125m2 większość z nich jest prawie identyczna ale..., powiem inaczej gdyby pan x wziął kosztorys pana y i poszedł do banku wziął kredyt pod taki domek i firma budowlana albo on sam zakupił elementy wskazane w kosztorysie to ja gwarantuje ci, że zaskoczenie będzie ogromne bo z całą pewnościo coś trzeba by było oddać wymienic albo dokupić koszty nigdy wtedy nie maleją czas goni a siwy włos na skroni tez może sie pojawić, to nie tak prosto zaplanowac budowę domu dlatego właśnie jest ktoś taki jak kosztorysant ma odpowiednie programy zazwyczaj jest projektantem albo inz. budowlanym i z całą pewnością budowa z kosztorysem od profesjonalisty który wszystko wyliczy pod konkretny projekt skończy sie czystym terenem budowy a nie bałaganem bo zostało tego i owego za dużo

pozdrawiam :wink:

• 5 weeks później...
  • 3 months później...
  • 1 month później...