NOTO 08.10.2006 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2006 Jako główny mam obok licznika bezpiecznik C20. Wczoraj zrobiłem zwarcie (upsss) i ... wyłaczyło mi prąd w całym domu. Wywaliło obwód z b. B10. To ok. ale dlaczego poszedł też w szafce obok licznika b. C20. Co jest źle zrobione ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 08.10.2006 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2006 Aby tak się nie działo musisz kupić i zainstalować przed licznikiem wyłącznik selektywny. Wtedy jak zrobisz uuupsss.... to odpadnie tylko zabezpieczenie w mieszkaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciej747 08.10.2006 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2006 Wczoraj zrobiłem zwarcie (upsss) i ... wyłaczyło mi prąd w całym domu. Wywaliło obwód z b. B10. To ok. ale dlaczego poszedł też w szafce obok licznika b. C20. Co jest źle zrobione ? NOTO: Zrobiles bardzo dobre zwarcie, i predkosc narastania pradu byla wystarczajaco duza, aby wyzwolilo C20 zanim zdazyl rozlaczyc B10. Raczej wyglada, ze wszystko jest bardzo dobrze, rezystancja przewodow i polaczen mala. Maciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorzleg 08.10.2006 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2006 Wczoraj zrobiłem zwarcie (upsss) i ... wyłaczyło mi prąd w całym domu. Wywaliło obwód z b. B10. To ok. ale dlaczego poszedł też w szafce obok licznika b. C20. Co jest źle zrobione ? NOTO: Zrobiles bardzo dobre zwarcie, i predkosc narastania pradu byla wystarczajaco duza, aby wyzwolilo C20 zanim zdazyl rozlaczyc B10. Raczej wyglada, ze wszystko jest bardzo dobrze, rezystancja przewodow i polaczen mala. Maciej Tak potwierdzam Jeśli odległość między C20 a B10 nie jest duża i jednocześnie impedancja pętli zwarcia jest mała to jest to normalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PRO 08.10.2006 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2006 nazywa się to brakiem selektywności zwarciowej zabezpieczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sys 08.10.2006 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2006 wszystko wygląda na prawidłowe zadziałanie. trzeba się liczyć z możliwością "wywalenia" C20 podczas zwarcia ponieważ zwłoczność zadziałania jest praktycznie plus-minus taka sama jak B10...co innego jeżeli chodzi o przeciążenie... ...widziałem jak do łask wraca zwykły bezpiecznik topikowy...załatwia to sprawę na kilka zwarć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 08.10.2006 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2006 Co jest źle zrobione ? A czy chciałeś tanio czy dobrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorzleg 08.10.2006 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2006 Co jest źle zrobione ? A czy chciałeś tanio czy dobrze? Piszesz to znaczy..... wiesz? Więc przeczytaj o charakterystykach czasowo-prądowych http://www.zenex.pl/att/1/legrand_kat/02_apar_zab/Legrand_2004_02_Aparaty_zabezp_02_S300_102_118.pdf#search=%22wy%C5%82%C4%85czniki%20nadpr%C4%85dowe%20%22charakterystyka%22%22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 08.10.2006 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2006 Co jest źle zrobione ? A czy chciałeś tanio czy dobrze? Piszesz to znaczy..... wiesz? Więc przeczytaj o charakterystykach czasowo-prądowych http://www.zenex.pl/att/1/legrand_kat/02_apar_zab/Legrand_2004_02_Aparaty_zabezp_02_S300_102_118.pdf#search=%22wy%C5%82%C4%85czniki%20nadpr%C4%85dowe%20%22charakterystyka%22%22 I? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 09.10.2006 07:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 Co jest źle zrobione ? A czy chciałeś tanio czy dobrze? Chciałem dobrze. Kupiłem nowy dom od dewelopera licząc na dobre wykonanie całej instalacji. Dla mnie to porażka - bo muszę wtedy wychodzić w ciemnościach na zewnątrz, otwierać skrzynkę, po ciemku (bo latarka gdzieś w ciemnym schowku leży ) szukać bezpiecznika .... Dla mnie jako użytkownika jest to niepoprawne zadziałąnie instalacji. Zwarcie naspiło poprzez połaczenie 2 zył w przewodzie (rezystancja ... minimalna) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 09.10.2006 08:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 Aby tak się nie działo musisz kupić i zainstalować przed licznikiem wyłącznik selektywny. Wtedy jak zrobisz uuupsss.... to odpadnie tylko zabezpieczenie w mieszkaniu. Uuuuppsssss to połaczenie 2 żył z przewodu .... Co te jest ten przełacznik i ile to kosztuje ? Jezeli jest przed licznikiem to chyba tylko energetyka może to zrobić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 09.10.2006 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 Mimo, że jest to oplombowane i przed licznikiem to jest to twój wyłącznik i na swój koszt musisz go wymienić własnym starsaniem a potem tylko zgłosić do oplombowania. Kosztuje w zależności gdzie ,kiedy i jaki od 200 do 800 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 09.10.2006 09:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 Mimo, że jest to oplombowane i przed licznikiem to jest to twój wyłącznik i na swój koszt musisz go wymienić własnym starsaniem a potem tylko zgłosić do oplombowania. Kosztuje w zależności gdzie ,kiedy i jaki od 200 do 800 zł. Dzięki. Czy jeszcze w jakiś spoóśb na czymś skorzystam gdy coś takiego zainstaluję ? Jeżeli mam licznik C20 to jaką mam dostępną moc ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 09.10.2006 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 Wyłącznik samoczynny, selektywny przedstawia sporą wartość.Zainstalowany w szafce w ogrodzeniu będzie narażony na kradzież.Zakład Energetyczny określająć wartość wyłącznika zalicznikowego na C20 ogranicza w ten sposób możliwość pobierania mocy powyżej około 13kW.Póki nie zmienią się przepisy (taryfa przyłączeniowa) trzeba będzie czasami "biegać do płota". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 09.10.2006 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 Na zewnątrz nie widać, że w szawce jest wył. selektywny więc nie powinien zginąć. Co do innych korzyści to nie ma ich. Ta jest jedna i bardzo wyraźna. Moc przyłączenio9wa się nie zmienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorzleg 09.10.2006 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 Tak wyłącznik selektywny to spora wartość i trzeba rozważyć, że po zainstalowaniu go za licznikiem będzie działał doskonale w symbiozie z tym B 10 ale gdy nastąpi Upssss czy ten przed licznikiem też będzie do selektywnego zachowywał się selektywnie? A może wtedy Upss.. wywali przedlicznikowy? No i wtedy cały wydatek na nic a , jeszcze większy kłopot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 09.10.2006 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 Zabezpieczenie przedlicznikowe zwykle jest bezpiecznikiem topikowym z wkładką uzwłocznioną o wartości 50A lub 63A, czasami nawet 32A.W 90% przypadków taki bezpiecznik nie przepala się przy zwarciach w obwodach w budynku.Jeżeli nasz domek położony jest blisko stacji transformatorowej, moc transformatora jest duża, kabel od stacji transformatorowej jest gruby, odległość szafki licznikowej od budynku mała - to wówczas taki bezpiecznik może się przepalać.Jeśli by zamówić w Zakładzie Energetycznym (przez chytrość) zbyt małą moc, i Zakład E. narzucił by nam bezpieczniki topikowe przedlicznikowe 25A - to absolutnie należy doprowadzić do tego aby były one co najmniej 32A.Trzeba pamiętać, że bezpieczniki przedlicznikowe są plombowane (powinny)i aby wymienić wkładkę trzeba wzywac Pogotowie Sieci.W takim przypadku warto mieć przygotowane zapasowe wkładki. Czasami wystarczy uzyskać telefonicznie przyzwolenie na zerwanie plomby dla wymiany bezpiecznika, zaś Pogotowie następnego dnia założy nową plombę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorzleg 09.10.2006 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 Na zewnątrz nie widać, że w szawce jest wył. selektywny więc nie powinien zginąć. Co do innych korzyści to nie ma ich. Ta jest jedna i bardzo wyraźna. Moc przyłączenio9wa się nie zmienia. Panie marcinie714 czy brał pan udzial w dyskusji o selektywności na forum sep http://www.forumsep.pl/viewtopic.php?p=2880 bo jeśli tak to proszę przybliżyć konkluzje jak zachowają się wyłączniki nadprądowe w tym wylacznik selektywny przy dardzo malej impedancji pętli zwarcia wynoszacej około 0.3 Oma przy uzyskanych warunkach z ZE : za licznikiem bezpiecznik 20A, przed 35A Instalacja domowa - S191B10 oraz B16 Według mnie proponując wylacznik selektywny należy najpierw przeprowadzić pomiary pętli zwarcia bo takie sytuacje jak opisał Zbigniew Rudnicki w poście powyżej też przecież mogą mieć miejsce( acz nie za czesto) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 10.10.2006 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2006 witam. W przeciwieństwie do bezpieczników włączni selektwny pracuje selektywnie z następnympo nim wyłącznikiem insalacyjnym do prąów zwarciwych 25 kA co odpowiada impedancji zwarciowej ok. 0.009 oma którj nie znajdziesz w żadnej instaslacji domowej. Przy takim prądzie wszystkie inne aparaty ozpały by się w proch. Pza tym taki wyłącznik znacznie ogranicza moc zwarciowąw instaacji gdyż w obwód zwarciowy włączany jest rezystor ograniczający. Tak więc wył. sel. zawsze będzie ziałał selektywnie z następującym po nim zwykłym wyączniku nadmiarowo prądowym . Nawet w sytuacji tkiej ,że w mieszkaniu zabezpieczenie będzie większeniż w złączu. (nie dotyczy to oczywiście selekywnośi przeciążeniowej)Raczej pewne problemy mogą się pojawić w sieciach gdzie jest znaczna impedancja zwarciowa czyli kilka omó. w takich sieciać trzeba by było przeprowadzić indywidualną analizę pod kątem możliwości zastosowania takiego wyłącznika. Co do ww. wspomianego forum to nie jest ono najwyższych lotów niemniej tamten marcin i ja to to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 10.10.2006 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2006 Nazwa wyłącznik selektywny jest nieco myląca.On w pierwszej chwili także wyłącza obwód, ale zaraz potem sprawdza (ma układ pomiarowy do tego celu) czy zwarcie ustąpiło (na skutek wyłączenia przez wyłacznik samoczynny obwodu n.p. B10).Jeżeli ustąpiło - to ponownie się załącza.Szerzej można przeczytać ; http://www.dawel.prx.pl/wyl_i_n.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts