Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Po zamontowaniu bramy segmentowej panowie zademonstrowali mi, jak się ją podnosi za pomocą pilota i ręcznie. Ponieważ nie mamy prądu na budowie, od tego czasu podnosimy ją tylko ręcznie.

Podczas otwierania bramy, wymknęła się ona mojemu mężowi z ręki i z dużą siłą uderzyła o koniec szyn. W tym momencie plastikowa płytka przykręcona pośrodku bramy i połączona z czymś, co jeździ po środkowej szynie, połamała się na kilka kawałków. Zastanawialiśmy się, czy to wina złego montażu, czy zbyt dużej siły użytej przy otwieraniu. Mąż podkleił płytkę cienką blachą i przykręcił ją. Brama działała, jak dawniej, ale faktem jest, że traktowaliśmy ją jak zgniłe jajo. Wczoraj zauważyliśmy, że płytka jest znowu połamana, a pokrywająca ją z wierzchu blacha została przy tym wyrwana.

Nie wiemy, czyja to wina. Czy w obu przypadkach użyto zbyt dużej siły przy otwieraniu? Czy może to wina złego montażu? Może brama powinna mieć coś, co ją zahamuje i zabezpieczy przed uderzeniem z dużą siłą?

Nie wiem, jak to się stało za drugim razem, bo bramę uszkodzili budowlańcy (zobaczę ich dopiero jutro), ale za pierwszym brama nie została popchnięta do góry, tylko wysunęła się z ręki i podjechała sama.

Co z tym fantem zrobić? Jeżeli nawet kupimy taką część (kleić nie będziemy kolejny raz) to sytuacja może się powtórzyć. Przecież nie będziemy ciągle traktować bramy garażowej, jakby z porcelany była!

https://forum.murator.pl/topic/63359-brama-gara%C5%BCowa-kto-zawini%C5%82/

Czy określenie: "wymknęła się ona mojemu mężowi z ręki" oznacza, że brama sama "ciągnie w górę"? Jeżeli tak, to są wg mnie zbyt napięte sprężyny. W idealnym przyadku brama powinna dać się zatrzymać w dowolnym położeniu. Jeżeli sama się zamyka albo otwiera to jest źle ustawiony naciąg sprężyn. Oczywiście brama może czasem lekko opadać albo podnosić się w pewnym zakresie ale nie powinna tego robić z taką siłą by pękł zabierak napędu!
https://forum.murator.pl/topic/63359-brama-gara%C5%BCowa-kto-zawini%C5%82/#findComment-1392871

Zamknięta "siedzi" spokojnie. Nie otwiera się sama. Podczas otwierania gdzieś tak do połowy trzeba ją lekko pchać w górę, od połowy wysokości trzeba trzymać, bo sama rwie do góry i szybko nabiera prędkości.
https://forum.murator.pl/topic/63359-brama-gara%C5%BCowa-kto-zawini%C5%82/#findComment-1393073