Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaka okleina na okna PCV

Recommended Posts

Jak się nie ma co się lubi....

W związku (i w ogóle) z zaistniałą sytuacją ..... itp, itd.

"atrakcyjne" ceny planowanych okien drewnianych (13- 16 tys) muszą ustąpić przed naporem bezwzględnej rzeczywistości (a w szczególności oprocentowania kedytu) i odejść w zapomnienie. Min. 4 tys. różnicy to meble kuchenne + kawałek zmywarki (wicie, rozumicie.........).

W związku z tym PYTANIE:

- jakie okleiny drewnopodobne polecacie? Są jakieś folie naklejane, wtapiane, ....

Mają być tylko na zewnątrz, bo wg mojej lepszej połowy kolor biały wewnątrz będzie pasował do wszystkiego.

W firmach, które odwiedziłem (M&S i kilka lokalnych) twierdzą, że okleina jest wtapiana (!?) w ramę - nie przyklejana i że nie ma żadnej możliwości odejścia.

Z dodatkowcyh uwag:

1. Część ramy, która jest okleinowana musi być z PCV barwionego w masie (chodzi o ewentualne zarysowania)

2. Okna jednostronnie okleinowane są tańsze zaledwie o 5% od okleinowanych dwustronnie (M&S), a dwustronnie okleinowane są o 20% droższe od białych (np.: białe 8tys = okleinowane 10tys.)

On 2003-04-14 09:42, Jasiu wrote:

W firmach, które odwiedziłem (M&S i kilka lokalnych) twierdzą, że okleina jest wtapiana (!?) w ramę - nie przyklejana i że nie ma żadnej możliwości odejścia.

Z dodatkowcyh uwag:

1. Część ramy, która jest okleinowana musi być z PCV barwionego w masie (chodzi o ewentualne zarysowania)

2.

Jest wtapiana.

Rama może, ale nie musi być barwiona w masie. Niektórzy producenci profili tak robią (np Veka), inni stosują, dla okleiny dwustronnej, całe profile barwione, jeszcze inni (np Thermoplast) - białe.

Grzegorz

Przerabiałem temat okien PCV barwionych. Na początku koniecznie chciałem okna drewniane - ale cena, później okazało się, zę jak już to w naszym klimacie najlepsza jest sosna, która mi się średnio podoba etc.

Poza tym okna drewniane w surowe mury ??? Ponownie różne opinie "fachowców" ! Ostatecznie wyleczyłem się oglądając okna drewniane (te markowe i te mniej ...) u zanjomych, ludzi po kilku latach używania ! Na pytanie czy rajcuje mnie konserwacja drewna co kilka lat odpowiedziałem sobie NIE !!!

I tak stanęło na tym, że nie ma to jak PCV.

Żona oczywiście - OK ale barwione ! Owszem ładne, ale lepiej jak przyjdą znajomi to nie otwieraj okien, drzwi etc. W środku zwyczajna kupaaaa. Kawa z mlekiem !

Ostatecznie kupuję okna w profilu 4-komorowym Komerlinga z P2 i okuciami antywłam. Cena ? 2/3 ceny drewnainych bez szaleństwa !

Polecam !

• 4 years później...

A czy próbował ktoś samemu pobawić się w okleinowanie?

mam w spadku białą brame garażową, nową, a chcę zmienić jej kolor na złoty dąb. Nie wiem czy damy radę samemu ją okleić czy lepiej zlecić, co kosztuje.

Ma ktoś w tym zakresie jakieś doświadczenia?

Pzdr

amor

• 11 years później...

Witam - pytanie o produkt (okleina PCV) Renolit.

Można to kupić na aukcjach (nie ma wiele tego). Piszą, że nadaje się na zewnątrz (mam na myśli drzwi). Pytanie czy drzwi z przetłoczeniami można okleić w warunkach domowych?

Niestety moje drzwi nie dają rady (okleina odłazi, tj łuszczy się). Nawet jeżeli zabieg ma być tymczasowy, to nie mam innego wyjścia jak kupić okleinę i co 2-3 lata powtarzać zabieg. Może za jakiś czas przy dużym remoncie wymienię te drzwi.