Gość 21.10.2006 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2006 nie martw sie, będę Cie bronił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 21.10.2006 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2006 nie martw sie, będę Cie bronił jak Rejtan? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbyniu 21.10.2006 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2006 Acha, może ktoś ma instrukcję do Atmosa i może ją przesłać? My mamy po czesku... (piec przyjechał z Czech) Może dlatego "czeski film" z tym piecem? Wysylam na priv. Milej lektury Pozdr Zbyniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.10.2006 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2006 jak Rejtan?mniej więcej http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/20/Rejtan.jpg/250px-Rejtan.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 22.10.2006 17:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2006 Nikt mnie już nie zdołuje, sama jestem zdołowana. Okazuje się, że nie mam sterownika pompki - chyba. ? Doskonale wiem, że powinnam się zwrócić z problemem do hydraulika. I się zwracam. Cały czas. Od jakiegoś miesiąca. Cóż, jestem jego były klient, już mu zapłaciłam i ma mnie w nosie. A był polecony... nawet z forum.... Brzoza - nie mogłam sobie kupić drewna dwa-trzy lata temu. Po pierwsze trzy lata temu to zaczynałam budowę z myślą o piecu gazowym. "Zmieniło mi się" jak ceny gazu poszybowały niebotycznie w górę. A po drugie nawet jakbym kupiła drewno rok temu to niewiele by zostało do teraz ponieważ panowie złodzieje ogołociliby mnie z tego sezonowanego skarbu szybciej niż bym nadążyła kupować. Swego czasu zniknęła w 1 dzień spora góra odpadów z więźby... Tu w okolicy ludzie palą czym się da jak bieda przyciśnie... Następna partia drewna też ma być sucha. (inny dostawca) Ciekawe po czym ja to poznam? I właśnie dlatego, ze Mały pisał do mnie rok temu o tej temperaturze - wiem, że coś jest nie tak. Inaczej paliłabym radośnie na tej niskiej temperaturze, bo grzejniki i podłogówka grzeją że hej! Zbyniu - nic nie doszło na priva Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.10.2006 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2006 Brzoza - następna partia drewna też ma być sucha. (inny dostawca) Ciekawe po czym ja to poznam? Marzanno - w tej chwili prawdopodobnie Jestes skazana na to co Ci sprzedadzą ... i nawet jesli jakimś cudem udałoby Ci sie kupic drzewo z wycinki ubiegłorocznej (lecz nie pociete i nie porąbane ... w korze ) to niewiele zmienia sytuacje - takie drzewo równiez nie będzie suche chyba, ze masz dostep do odpadów ze stolarni, drewna które "przeszło" suszarnie - to co innego albo dokupisz - drozszy od drewna - brykiet drzewny bo jednak choć od czasu do czasu powinnaś przepalic ostro w kotle zeby wypalic lejąca sie po sciankach kotła i po kominie czarną maź zycze Ci Marzanno zeby hydraulik poczuł sie odpowiedzialny za własnorecznie wykonana instalacje, suchego opału i łagodnej zimy pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 22.10.2006 19:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2006 Dzięki. Oby to nie były pobożne życzenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 22.10.2006 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2006 Ale chyba masz jakąś umowę? Swoją droga zawsze masz możliwość palenia "ręcznego" tzn przy lekko uchylonych drzwiczkach. Zresztą producent tak własnie zaleca np przy rozpalaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 23.10.2006 16:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2006 Umowa dotyczyła wykonania instalacji. I została wykonana. Według niego dobrze. Może i tak. Może my nie umiemy palić w tym piecu? Może wszystko wina niewysezonowanego drewna? Skąd mam wiedzieć? Szukam po omacku. Nie bardzo rozumiem to rozpalanie przy otwartych drzwiczkach. No, inaczej się chyba nie da. Poza tym jeśli sugerujesz niedostateczną ilość tlenu, to odpada, mamy doprowadzone powietrze z zewnątrz do kotłowni rurą 110 - tak jak to jest w przypadku kominków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 23.10.2006 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2006 Umowa dotyczyła wykonania instalacji. I została wykonana. Według niego dobrze. Może i tak. Może my nie umiemy palić w tym piecu? Może wszystko wina niewysezonowanego drewna? Skąd mam wiedzieć? Szukam po omacku. Nie bardzo rozumiem to rozpalanie przy otwartych drzwiczkach. No, inaczej się chyba nie da. Poza tym jeśli sugerujesz niedostateczną ilość tlenu, to odpada, mamy doprowadzone powietrze z zewnątrz do kotłowni rurą 110 - tak jak to jest w przypadku kominków. \nie wierzę że są ludzie tak rozumujący - gdzie nie odpalę kotła a klient zaczyna palić wodą lub totalnie go rozreguluje to zawsze była moja wina. Szacunek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 23.10.2006 18:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2006 Z tym piecem to pech jakiś. Nawet Urząd Skarbowy odrzucił go w wykazie materiałów do zwrotu Vat... I nie wiem dlaczego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 30.10.2006 17:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2006 Może pech się odwrócił. US po odwołaniu uznał piec do odliczeń! Niżej zamieszczam zdjęcia instalacji Atmosa. Dodam, że w końcu hydraulik poczuł się w obowiązku i przybył z odsieczą w postaci regulatora dmuchawy (na zdjeciu go nie widać, ale ta plątanina kabli to od niego, tuż po zamontowaniu). Jest o tyle lepiej, ze piec osiąga teraz te minimum 68 stopni, ale cieżko mu cokolwiek osiągnąć powyżej 70 natomiast na powrocie jest coś koło 65. W dodatku piec strasznie 'żre' drewno (trzeba dokładać prawie co 2 godziny, wczoraj po 3 komora kompletnie była pusta) i tyle co na piecu idzie w kaloryfery i podłogówkę czyli żeberka aż parzą. Zresztą ciepłota kaloryferów nie była problemem, grzały pełną parą, podłogówka też nawet jak na piecu było 50 stopni. Dla podłogówki to chyba niedobrze? Co jest nie tak i co proponujecie ulepszyc w systemie Atmosa? http://www.m-guzikowski.webpark.pl/kotl_01.jpg http://www.m-guzikowski.webpark.pl/kotl_02.jpg http://www.m-guzikowski.webpark.pl/kotl_05.jpg http://www.m-guzikowski.webpark.pl/kotl_06.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 30.10.2006 18:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2006 Znalazło się zdjęcie z regulatorem pompki http://www.m-guzikowski.webpark.pl/kotl_07.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 30.10.2006 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2006 Podmieszanie i suche drewno. To podstawa w takim kociołku. Niestety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 30.10.2006 19:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2006 Co to jest to podmieszanie? Loddomat? Zawór kapilarny czy jakoś tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 30.10.2006 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2006 Co to jest to podmieszanie? Loddomat? Zawór kapilarny czy jakoś tak? Najprostsze podmieszanie to własnie zawór z kapilarą zamontowany między zasilaniem, a powrotem. Laddomat stosuje sie wraz z buforami i jest to bardziej skomlikowane no i droższe urządzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 30.10.2006 19:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2006 A jak to wygląda? Może ktoś ma zdjęcie swojej/cudzej kotłowni z tym zaworem. Można to zamonotwać samemu? (Nie sądzę, abym się szybko doczekała kolejnej wizyty hydraulika ) Czy ten zawór załatwi sprawę niższej temparatury podawanej na grzejniki? Jak zrobić, by na kotle było 70/80 stopni a w grzejnikach woda podawana z pieca miała temperaturę nie więcej niż 40/50, zwłaszcza teraz kiedy jeszcze nie ma ostrej zimy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 02.11.2006 20:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2006 Halo, jest tam kto? Zobaczcie, zrobiłam zdjęcia mojej instalacji... A na poważnie: wielkie dzięki, niezły, że mnie wspomagasz na priva. Z ostatniej chwili: 'nasz' hydraulik zaproponował zastosowanie zaworu czterodrogowego jako rozwiązanie problemu 'wyższa temp. na piecu, niższa na grzejnikach'. Niezły proponuje natomiast programator firmy Compit o nazwie Rapit 3Z. Acha i coś się dziwnego dzieje z podłogówką. Najpierw grzała fajnie wszędzie tzn. kuchnia, 2 łazienki, przedpokój, potem coś się na 1 chyba pętli stało w łazience, bo na środku nie grzało, potem przestała w kuchni za to do normy wróciła w łazience. Teraz działają wszystkie tylko, że ta w przedpokoju ustawiona na 2 grzeje mocniej niż pozostałe na 4. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 02.11.2006 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2006 Sam proponowałbym w takim układzie zawór 4d wraz z siłownikiem podłączonym do termostatu np przylgowego (droższe rozwiązanie niż podmieszanie, choć skuteczniejze - lub zawór 3d bezprądowo zamknięty z również termostatem). Jest parę sposobów na podniesienie temperatury kotła, kiedy grzeje on sam siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 08.11.2006 21:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2006 Nieco z innej beczki...Wiem, że nie powinno się palić drewnem iglastym (żywice itp.), ale czy jak od czasu do czasu razem z wiązką liściastego nie bardzo suchego wrzucę polanko baardzo suchego iglastego to coś się Amtosowi stanie? Pytam, bo akurat jedyne suche (sezonowanie 2 lata, bo nie ukradli z budowy) to mam dwie potężne krokwie, jeszcze nie pocięte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts