luk__25 08.10.2006 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2006 Jestem na etapie zakanczania stanu surowego, w związku z tym że robota była ogólnie mówiąc koszmarem a wykonawca obiecywał gruszki na wierzbie zastanawiam sie czy potrącenie 10-15% od całosci robocizny to rozsądna kwota. Ogólnie musiałem byc codziennie na budowie, rozwiązywac osobiscie wszelkie problemy, dowoziłem brakujące materiały, pilnowałem, pokazywałem co zrobili zle, itd itp. Termin skonczenia robót opożnił sie tylko o 2 miesiące... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin976 08.10.2006 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2006 Zapłać mu umówiona kwote też z opóźnieniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
demex 09.10.2006 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 No właśnie. Ile się obcina za opóźnienie? 1% za 1 dzień? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 09.10.2006 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 No właśnie. Ile się obcina za opóźnienie? 1% za 1 dzień? A jak masz w umowie? Jak nie masz umowy to tylko w teorii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
demex 09.10.2006 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 No właśnie nie podpisałem jeszcze umowy i się zastanawiam ile się zwykle pisze Bo nie wiem jak mam gadać z Majstrem coby się nie obraził i nie poszedł na inną budowę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alma_ 09.10.2006 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 Nie wiem, jak w budownictwie domowym ale w większym formacie normalne jest 0,5 - 1% tygodniowo (z tym, że procent liczony od całości, a nie od samej robocizny). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alma_ 09.10.2006 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 Nie wiem, jak w budownictwie domowym ale w większym formacie normalne jest 0,5 - 1% tygodniowo (z tym, że procent liczony od całości, a nie od samej robocizny). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blackrs 09.10.2006 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 Chyba zapomniałeś, ze masz kierownika budowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 09.10.2006 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 Zależy jak się umówiłeś U mnie 0,25% od robocizny za każdy dzień opóźnienia. Za usterki też miałem ustalone w umowie - konkretne A w ogólności musisz wycenić ile cię kosztuje naprawa i zwiększyć tą kwotę aby komuś innemu opłacało się przyjść do takich drobnych rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CuoreRosso 09.11.2006 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2006 remx - jeśli to nie problem to wyślij mi kopie takiej umowy na prv, bądź na [email protected] thanx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAS01 09.11.2006 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2006 Mialem w umowie 0,2% za kazdy dzien. Wykonawca spoznil sie 40dni. Zaproponowalem, aby odpracowal kare umowna, na co sie zgodzil. Zrobil mi murowane scianki poddasza (z cegly pelnej - 2500 szt), ktorych pierwotnie mialo nie byc (tzn. nie mialy byc murowane).pozdrawiamKonrad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darials 09.11.2006 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2006 u mnie w umowie 9 etapów, i po przekroczeniu terminu od wartości nie wykonanych etapów 0,5% wartości kary. w drugą stroną podobnie za opóźnienie w płatności (7 dni po odbiorze etapu) za każdy dzień 0,5% wartości etapu!! wykonawcy mają 7 dni na ostateczny odbiór i poprawki całości robót uwzględnionych w kosztorysie -opady, mróz itp. właśnie skończył się ten termin, pada deszcz i 2 dni był mróz a ja nie mam jeszcze dachu!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 10.11.2006 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2006 remx - jeśli to nie problem to wyślij mi kopie takiej umowy na prv, bądź na [email protected] thanx W przyszłym tygodniu. Przypomnij się jak zapomnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts