Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ytong + ocieplenie

bendzamin

Recommended Posts

z tego co wyczytałem z postów to budowanie domu z ytonga 24+ocieplenie jest niezbyt dobrym rozwiazaniem jesli zastosuje sie styropian do ocieplenia. Mam zamiar wykonac własnie z tego materiału dom tylko czy mozna go ocieplic wełna zamiast styro? wełna raczej jest materiałem który "oddycha" i nie zaszkodzi to bloczką. Czy ktos ma tak zrobione u siebie?

Jeśli już decydujesz się na ścianę 2W to moim zdaniem lepiej zrezygnować z Ytonga na rzecz innego materiału. Chodzi mi o koszty.

Ja wybudowałem z Ytonga 36,5 cm ale ścianę jednowarstwową na cienką spoinę. Nie planuję jej ocieplać. Jeśli chciałbym ocieplać to wybrałbym pewnie BK na zaprawę cem-wap.

Dom mam z 36,5 cm natomiast ściany garażu w bryle domu z Ytonga 24 cm, gdyż garaż nie będzie ogrzewany. Swego czasu zastanawiałem się nad zastosowaniem do budowy części garażowej innego materiału (żeby było taniej) ale ostatecznie zdecydowałem się również na Ytong ze względu na zachowanie jednorodności materiału całego budynku. Gdybm chaił budować mury 2W to nie byłby to na pewno Ytong.

Ultima ma rację - nie ma sensu kupować Ytonga na ścianę pod ocieplenie. To moje opinia po zbudowaniu jednowarstwówki z Y 40 cm. Ten materiał jest drogi - cena ma uzasadnienie, jeśli wykorzystuje się to, za co płacisz - dokładność elementów, czysty skład i możliwość murowania na klej. Pod ocieplenie nie ma to najmniejszego sensu - bierz najbliżej robiony przyzwoity BK. Co do ocieplania - zależy jeszcze od tynku zewnętrznego. Jeśli chcesz położyć akrylowy lub mozaikę, może być styropian - i tak zamkniesz drogę wilgoci wydostającej się ze ściany. Wełna ma sens pod tynki paroprzepuszczalne - cem-wap, silikatowe i silikonowe. A i tak słynne oddychanie ścian to sprawa mocno nadmuchana (głównie na fali wojny producentów wełny i styropianu) - wprawdzie wilgoć faktycznie przenika przez niektóre ściany, ale w stopniu nikłym - więc i tak najważniejsza jest wentylacja.

Pozdrawiam,

Maciek