Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt BABIE LATO pracownia DOMOWE KLIMATY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 609
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Cześć,

kupiłem "Cztery Kąty II" dwa lata temu. Projekt duży ale podobał mi się parter. Niestety, pomimo otrzymania wszelkich pozwoleń nie wbiłem łopaty. Głównie z powodów życiowych ale też z braku funduszy. Nie znam nikogo kto budował wg projektów APA. Będę wdzięczny za informacje na temat zgodności planów z realiami. Ostatecznie nie zarzuciłem pomysłu własnego domu ...

Pozdrawiam.

• 1 month później...
  • 2 weeks później...

:wink: Czesc, ja narazie przymierzam sie do zakupu projektu, pomyslalam ze swietnie wyglada i mozna na poczatek zrobic tylko parter a kiedys w przyszlosci takze poddasze. zastanowila mnie wypowiedz ze stan surowy za 100tys- bylo by dobrze. piszac do pracowni APA mozesz otrzymac kosztorys dla budowy przez firme pod lkucz- po odjeciu kosztow firmy pozostanie faktyczny koszt. oni w materilach zaplanowali okna PCV- czy ktos sobie wyobraza takie okna w domku tak zaprojektowanym??

ja budowe zacze od wiosny, narazie zaczynam gromadzic materialy i mam watpliwosci silka czy porotherm

• 2 weeks później...
silka 18-tka?? tzn, nie bedziesz uzytkował poddasza? ponoc wtedy potrzeba szerszej np. 25-tki. no wlasnie welna czy styropian to kolejny problem. styropian wychodzi taniej i nie chlonie wody ale za to przy kiepskiej wentylacji ma sie termos w domu, grzyb itp bo wogole nie oddycha. na tym etapie, na ktorym jestem w tej chwili chyba bardziej sklaniam sie ku welnie ale...

Rozbawilo mnie ze jestem najdalej :), dopiero zamierzam zaczac, w tym roku planuje wylanie fundamentow, na razie nie mam jeszcze pozwolenia na budowe ( mial zalatwic mi kolega w trybie przyspieszonym a ciagnie sie to juz 3 tygodnie- ustawowo wydaja w terminie 1 miesiaca , takze nie polecam zalatwianie spraw przez znajomych, juz nie popelnie tego bledu wiecej!!!). Co do kosztow to w najkorzystniejszym przypadku zamkna sie w 90.000 zl . Oczywiscie stan surowy zamkniety.

No cóż, fajnie to brzmi- najdalej. :D gdyby nie ta działka też były plany na fundamenty. a tak to pewnie zacznę na wiosnę. bedziesz krok do przodu. na tym etapie to jestes milion krokow dalej bo masz działkę. ja dziś jadę na kolejny rekonesans po działkach. trzymajcie kciuki! ja tez trzymam za pozwolenie na budowę!!

rafałek, jeśli tylko uda mi się zakupić działkę i załatwić formalności to jeszcze na jesieni wyleje fundamenty. ale tak, czy inaczej jeszcze w tym roku kupie zapas materiałów budowlanych- oczy tyle na ile starczy finansów i w ten sposób zminimalizuję podwyżkę vatu. wszystkiego na pewno się nie uda ale oby jak najwięcej.

Rozmawiałem z klientem który postawił Kreskę. Twierdzi , że stan surowy zamknięty postawił za 70-80 tyś. ( ale na jego budowie pracowali chyba ruscy). Trochę dalej stoi także Kreska za którą właścicielka - zatr. firmę ) dała 130 tyś ( stan surowy otwarty ) - ale to informacja z drugiej ręki.

Pozdrowienia

Tomek