KKrzysiek 21.05.2007 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2007 Mirosław, Dziękuję za odpowiedź. Widzę, że też łatwo nie miałeś Pewnie dlatego pan Charkiewicz przewidział stolarkę z PCV, bo z drewnem są kłopoty. W międzyczasie inny pan z Urzędowskiego powiedział, że da radę łuczki wykręcić, tyle że nie wiadomo czy uchylne czy rozwierne. Tak czy owak jeśli nawet będą się otwierać na 5 cm to jestem z tym OK, bo gdyby nawet pozwoliły się otworzyć w całości, to i tak nadają się jedynie jako stanowiska strzelnicze dla łucznika W sumie jak patrzę na zdjęcie belka nie wygląda źle - szczególnie z ciemną stolarką, więc co by nie było tragedii nie będzie. Jak by nie patrzyć i tak moja ekipa zrobiła mi łuczki za wysoko. Nie dość, że nie obniżyli względem okien o ok 15 cm to jeszcze mam dłuższe otwory o około 30 cm. Dopiero teraz zauważyłem - trzeba będzie poprawić Wylewkę dla celów posadowienia drzwi balkonowych przewiduje 15 cm (1cm papa+8cm styropian+6cm szlichta). Ponoć nad tym ma być 3 cm luzu na skrzydło co skonsumuje 2.5cm parkietu. Jak sie nie wyrobią to rozważam cm mniej na szlichtę albo styrodur zamiast styropianu. Te 5 cm w projekcie to chyba maławo ... Pozdrowienia dla nowej koleżanki Vera78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vera78 22.05.2007 05:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 KKrzysiek, dzieki za odzew!!!!!!! Skontaktuje sie bliżej weekendu, może uda sie podglądnąć Twoje babie lato i posłuchać uwag doswiadczonego budowniczego...Pozdrówka!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirosław 22.05.2007 05:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 Wylewkę dla celów posadowienia drzwi balkonowych przewiduje 15 cm (1cm papa+8cm styropian+6cm szlichta). Ponoć nad tym ma być 3 cm luzu na skrzydło co skonsumuje 2.5cm parkietu. Jak sie nie wyrobią to rozważam cm mniej na szlichtę albo styrodur zamiast styropianu. Te 5 cm w projekcie to chyba maławo ... Witam Z planowaniem wysokości wylewki trzeba ogromnie uważać - moje planowanie wzieło w łeb po wizycie fachowca od wylewek . Łapanie poziomów zaczoł od pierwszego stopnia schodów i okazało się że wylewkę trzeba podnieść o 3 cm. Polecam też zróżnicowanie wysokości wylewki inna w miejscach gdzie będzie parkiet (niższa) i wyższa w miejscach gdzie będą płytki . Ułatwia to bardzo złapanie poziomu w miejscach styku. Pozdrówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 07.06.2007 20:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2007 KKrzysiek - może pisze już za późno, ale może to pomoże innym. Okna drewniane z takim łuczkiem sa jaknajbardziej wykonalne i otwieralne. Ja przecież mam drewniane. Zły jestem na siebie tylko za to, że dla oszczędności są tylko w wersji rozwiernej. W łazience uchylne to konieczność a dokładnie rozwierno/uchylne. Niestety dziś mam założoną blokadę by okno nie latało i nie trzaskało. Co do osadzenia okna to sprawa jest prosta. Wystarczy wykonać otwór prostokatny i w nim osadzuić łukowate okno - są one na tyle wąskie, że się da przez zamocowanie na 4 kotwach (np.). Łuki wypełniamy na zewnątrz w od środka zostawiamy prostokątne. http://img502.imageshack.us/img502/8049/11rd9.jpg Fotka robiona na szybko... Z zewnątrz bedzie łuk, ale to dopiero jak bedziemy wykańczać elewację. Wypełnienie zrobione ze styropianu, o środka na styropian płyta GK i na to w naszym przypadku płytki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KKrzysiek 10.06.2007 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2007 Witam ponownie ! Serdecznie dziękuje Mirosławowi i Rafałkowi za odzew. Rzeczywiście patent z kwadratowym wnętrzem to efektywne rozwiązanie i ładnie wygląda. Moje okna juz zamówiłem i jak się uda to będa na koniec lipca. (tak, tak - PRL wraca ) Mój dom jest już międzynarodowy - PH 25 jest z Polski, PH 11.5 ze Słowacj, a cegła pełna za 1.60zł !!! z Węgier. Drewno też ze Słowacji. Ech ... marzy mi się piasek z Afryki i wapno np. USA - to by było coś ! Moja stalowa płatew juz stoi i jeszcze ze 2 robocze dni i więźba bdzie gotowa. Kupiłem wszystko co trzeba do dachu i jak dobrze pójdzie w tym tygodniu poleci folia i łaty. Jestem bardzo zadowolony z tego projektu. To na prawdę dobry wybór. Chociaż dach nie jest najłatwiejszy w wykonaniu -> różne poziomy murłat, kąty spadów i niezbyt szczegółowy opis rysunkowy, ale jak widać, do wykonania. Dziękuję za Wasze wsparcie. Jak będziecie w Krakowie/Wieliczce dajcie znać to zapraszam do siebie na budowę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 11.06.2007 05:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 Jestem bardzo zadowolony z tego projektu. To na prawdę dobry wybór. Chociaż dach nie jest najłatwiejszy w wykonaniu -> różne poziomy murłat, kąty spadów i niezbyt szczegółowy opis rysunkowy, ale jak widać, do wykonania. Dach to jedna z bardziej zawiłych spraw w tym projekcie. Lekka różnica w nachyleniu i ten co bedzie robił poddasze ucieszy się na pewno by mu wszystko bezproblemowo pasowało Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bikosa 29.07.2007 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2007 Hej, witam Wszystkich po długiej nieobecności Nie wiem dlaczego ale nie infoemowało mnie o odpowiedziach dotyczących naszego tematu a tu widzę jednak nie polegliśmy. Zgadzam się z Rafałkiem, że budowaliśmy w ostatnim możliwym dla nas momencie. Dziś najbardziej żałuję, że nie wzięłam większego kredytu i niestety teraz muszę kończyć różne drogie sprawy. Na ten sezon zaplanowaliśmy tarasy, górną łązienkę i ogrodzenie - nasze budowalne właśnime się wali:-( Trzymajcie kciuki a my też to będziemy robić. Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 19.08.2007 19:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2007 Czy ktoś z Was jeszcze bywa na Forum? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirosław 28.08.2007 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Witam U mnie z informowaniem też nie najlepiej. Ale od czasu do czasu zaglądam i chyba temat jest w odwrocie. Moim zdaniem temat kuleje ponieważ starzy bywalcy są już trochę wypaleni a nowych nie przybywa ze względu na to że nasz projekt do tanich w realizacji nie należy. Aktualnie tak jak Bikosa wykańczam tarasy . Po wielkich poszukiwaniach udało mi się zakupić bardzo tanie stopnice florenckie , ale suma sumarum i tak to trochę kosztuje. Łazienki czekają na lepsze czasy. Myślę że zacznę gdziś w listopadzie , chociaż zdążyłem się już przyzwyczaić do obecnego stanu. Pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 28.08.2007 12:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 ...a nowych nie przybywa ze względu na to że nasz projekt do tanich w realizacji nie należy. Eeeeee przesadzasz trochę. Ostatnio wszystko poszło w górę. Myslę, że nie wszyscy lubia takie domy a ten ma wiele zalet... Aktualnie tak jak Bikosa wykańczam tarasy . Po wielkich poszukiwaniach udało mi się zakupić bardzo tanie stopnice florenckie , ale suma sumarum i tak to trochę kosztuje. Tarasy... elewacja... szczęściarze z Was. No ale może za rok.... za dwa... Co to są te stopnie? czy masz może fotki? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirosław 28.08.2007 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Witam Z fotkami to muszę się w końcu sprężyć i coś popstrykać, ale jak narazie to ,, mało casu, kruca bomba, mało casu '' Wracając do stopnic , są to kafle klinkierowe w kolorze root o grubości 11 mm z wygiętym przodem tak że przy układaniu przód zachodzi na podstopnice na jakieś 2 do3 cm , a przy okazji nie potrzeba żadnych listew wykończeniowych . http://www.klinkierprzysucha.pl/images/schody/s1m.gif Wygląda to mniej więcej tak. Pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 28.08.2007 13:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 aaa. no to ja to znam tylko nie wiedzialem, że tak się to nazywa.... Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirosław 28.08.2007 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Podejrzewam że to jet normalna stopnica , a Florencka tak było na fakturze co nie zmienia faktu że kupiłem tanio bo po 7,6 zł (produkt pozagatunkowy- mm różnice w wymiarze). W innych firmach za podobne cena kształtowała się od 30 w górę nawet do ponad 200. Pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bikosa 28.08.2007 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Hej,moje kafle to gres aragon i też mają stopnice ale są mniej gładkie więc liczę na to, że mniej będzie widać zabrudzenia;-) Jeden taras już mam, drugi się robi. Jak Krzysiek skonczy to będzie łazienka.pozdrawiam cieplutkoag Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ulap 26.09.2007 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2007 Witam wszystkich ja zaczełam budowanie w najgorszym okresie bo w kwietniu wbili pierwszą łopatę. Ale niczego nie żałuję dom jest najpiękniejszy na świecie jak zobaczyłam go w katalogu wiedziałam że to TEN Teraz jestem na etapie zamawiania okien i bramy garażowej. Dach już jest (jeszcze mała kosmetyka) dachówka karpiówka ceglana(trochę to kosztowało ale warto) Domek robi wrażenie i rzeczywiście niektóre ceny próbują wygórować no bo jak stać Cię na taki dom....( to trochę niefajne). Obserwuję to forum już od jakiegoś czasu ale nigdy nie ma czasu się odezwać, postanowiłam to zmienić i chętnie podyskutuję na temat Domku . Jeszcze jedno buduję w centralnej Polsce dokładnie okolice Sieradza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ulap 15.10.2007 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2007 Dlaczego nikt tutaj nie zagląda? ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirosław 18.10.2007 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2007 Dlaczego nikt tutaj nie zagląda? ... Zaglądać pewnie zaglądają tylko z pisaniem gorzej. Pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirosław 22.10.2007 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 Witam A może jednak nie zaglądają Pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KKrzysiek 01.11.2007 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2007 Witam serdecznie uśpionych Forumowiczów - pewnie mieszka się tak wygodnie że już nie ma kiedy pisać ? Jest, jest pierwszy bład w tym projekcie !!! Wreszcie znalazłem coś co sie nie zgadza, bo do tej pory był to czysty ideał. Otóż wykusz powinien sie zaczynać nie od ściany bezpośrednio. Najpierw powinno się "wysunąć" go ok 10 cm na zewnątrz. Jeśli sie tego nie zrobi to przy odrobinie szczęścia można tak jak umnie wychodzi, wjechać z 13 cm elewacją ściany w szybę boczną wykusza. Nie wiem jak ja to wyprowadze na tej elewacji... Przymierzam sie do bramy garażowej - zrobiłem sobie otwór na wymiary bramy Hormanna 5 x 2,25 m - teraz ze strachem zwróce sie po wycenę Co do kominka typuję coś koło 15 kw max mocy - a ile mocy mają wasze wkłady kominkowe? Na allegro reklamuja wkład "Zuzia" - 16 kW max więc pewnie koło 12-13 nominalnej ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grazka3 04.11.2007 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2007 Co prawda nie prowadzę dziennika budowy, ale jestem na końcowym etapie prac budowlanych.Chwalę się, tak teraz wygląda moje Babie Lato. Kolejne prace w przyszłym roku wiosną.Pozdrawiam Grazka3http://picasaweb.google.pl/ekoprows/Domek_2/photo?authkey=eBIWgmZHNWA#5128528223500535378 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts