Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt BABIE LATO pracownia DOMOWE KLIMATY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 609
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mirosłąw - ktoś szukał budujących Babie Lato z Twoich okolic. Czy mu się udało Ciebie znaleźć?

Gratuluję zaawansowania prac :D

Witam .

Zimą umówiliśmy się z bardzo sympatycznymi fanami Babiego Lata na budowie. Po obejżeniu stwierdziliśmy że dla ich 3-osobowej rodziny będzie to chyba za duży dom. Po tym kontakt się urwał. Nie wiem tylko czy byli to ci sami o których pytasz.

Pozdrówka :wink:

NARESZCIE......, trafilem na skarbnice wiedzy i doswiadczen budujacych ten, jakze ciekawy projekt. Z ogromna uwaga i przyjemnoscia przeczytalem wpisy i dziennik budowy oraz obejrzalem zamieszczone zdjecia... Ja chce rozpoczac budowe dopiero na wiosne przyszlego roku dlatego zbieram doswiadczenia osob ktore budowe maja juz za soba lub sa w trakcie. Pozdrawiam wszystkich:-)

NARESZCIE......, trafilem na skarbnice wiedzy i doswiadczen budujacych ten, jakze ciekawy projekt. Z ogromna uwaga i przyjemnoscia przeczytalem wpisy i dziennik budowy oraz obejrzalem zamieszczone zdjecia... Ja chce rozpoczac budowe dopiero na wiosne przyszlego roku dlatego zbieram doswiadczenia osob ktore budowe maja juz za soba lub sa w trakcie. Pozdrawiam wszystkich:-)

Hej,

Projekt fajny – typowy polski dworek - a realizacja (pod warunkiem, że wierna projektowi) jest po prostu SUPER !

Znajomi wybudowali zgodny z projektem w każdym detalu – a efekt po prostu niesamowity.

Jedyny problem - fajnie prezentuje się na dużej działce, powiedzmy min 1500m2

Domy z projektowni APA http://www.apa-domy.com.pl/ są przede wszystkim dobrze przemyślane pod względem układu i funkcjonalności pomieszczeń – my np. właśnie kupiliśmy projekt DUDEK :D

Pozdrawiam, Piotr

• 1 month później...
Dla wszystkich budujących Babie Lato - w okolicach Szczecina powstaje osiedle złozone z tych domków i deweloper oferuje je w cenie... 160.000 netto! :o

Jak myślicie, to możliwe?

Witam

Ciekawe co znajduje się w standarcie , myślę że jest to kompletny golas 127m2 bez zagospodarowania góry . Inaczej jest to niemożliwe.

Pozdrówka. :wink:

buduję "Kreskę" zaczynałem w kwietniu tego roku, szacuję, że na podstawie tego co już wydałem na budowę , na podstawie tego co mam jeszcze nie zrobione ale już wycenione , stan surowy otwarty wyniesie około 120 tyś zł. brutto , w tym troche pracy własnej, ściany z ceramiki poryzowanej, strop Teriva , dachówka cementowa , ale policzyłem wszystkie wydatki które były związane z budową , tzn. nawet takie drobiazgi jak podatek od nieruchomości, różnie gwoździe, deski, inne materiały i narzędzia pomocnicze , ogrodzenie tymczasowe itp... jak to wszystko zsumowałem to wyszło około 120 tyś "utopionych" pieniędzy, w kosztorysie "Kreski" dołączonym do projektu , koszt realizacji jest podany w kwocie 284.390,98 zł. ( elewacje, posadzki ( drewno ) elewacje , instalacje i inne. )

Golas to mało powiedziane. Zastanawiam się nad jakością, z czego dach, jakie mury... To wychodzi dziwnie tanio. Mamy prawie wykończony - jeszcze podłogi i skończyć malowanie. Przed domem prawie nic nie zrobione, góra niedocieplona tylko styropian pod posadzką, bez schodów a wyszło już ponad 240 tys. Hydraulika (materiały z robocizną) to koszt 20 tys. Dach to conajmniej 37 tys. plus rynny. Okna dachowe nie wspomnę (choć wiem, że mogłem wybrać najtańsze dziwnych firm... :wink: . Okna " normalne to 13 tys przy czym są to jedne z tańszych jakie znaleźliśmy. Co ciekawe drewniane i wcale nie wyszły drożej od większości plastików.

Większość materiałów z 7% VAT'em.

Kosztorys z projektu kupionego w listopadzie 2003 (kurcze - to już tyle czasu :o ) to prawie 377 tys. Ta różnica daje do myślenia tym bardziej, że od tego czasu wszystko podrożało, a okolice Szczecina do najtańszych nie należą. Co z ceną działki?

I jeszcze jedna sprawa - to projekt na dużą działkę - jak będzie wygladało stadko takich domów?

Witam :)

Co do Babiego Lata w okolicy Szczecina- prawie stałam się jego posiadaczką :) Jest to stan surowy otwarty- domek śliczny-po prostu nie można się w tym projekcie nie zakochać :wink: Na szczęscie trochę ochłonęłam i zaprosiłam tam inspektora bud. Domek pomimo, że śliczny to wybudowany z naj- naj- najtańszych materiałów. Dostałam dobrą radę- szukać ziemi i budować od podstaw- będę wiedziała co mam.