rafałek 23.06.2004 11:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2004 Nie odpowiem Ci bo całość robię z drewna. Wszystko będzie zamocowane do wieńca i wsparte na kolumnach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirosław 23.06.2004 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2004 Witam !!!!!Mam wodę i prąd NARESZCIE!!!!!!!!!!Jutro geodeta wytycza dom-zaczeło się.Pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 24.06.2004 05:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2004 Mirosław - życzę dużo szczęścia i jeszcze szczęścia, dobrej ekipy i duuuuuuuużo cierpliwości. I na zakończenie: Buduj się buduj - po co masz mieć lepiej niż inni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirosław 26.06.2004 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2004 Witam !!!! Dom już wytyczony - tylko działka zrobiła się jakaś mała a ma 1100m2.Dziwne bardzo dziwne. Pozdrówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chomik-słupsk 05.07.2004 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2004 http://www.domnahoryzoncie.pl/3/projekty.php?page=projekty&id_projektu=10&id_autora=3&spacer=2&proj=FRODO#rzutyWitam.jestem tu nowy .Tez myslalem o kresce,a co powiecie na FRODO jest podobny mam juz dzialke 907m.pomóżcie wybrac.POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirosław 05.07.2004 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2004 WITAMY NOWEGO FORUMOWICZA !!!! Projekt obejrzałem , wersja z garażem jest bardzo podobna do Babiego Lata. Mam uwagi tylko do wcięcia w salonie , dla mnie szkoda straconego miejsca. Wygląd zewnętrzny jest kwestią gustu. A tak w ogóle to OK. Pozdrówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bikosa 05.07.2004 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2004 Cześć fanom Babiego....!! Doniesienie z frontu- pojutrze leje sie strop i schody, kolumny juz stoją, wszystko zaszalowane. Gnie się końcówka zbrojenia- w projekcie są niedokladnościw stali Cześc Chomiku- ta wersja z dwuspadowym dachem będzie na pewno tańsza w realizacji niż babie. Szkoda takiej kasy (za 4 spadowy dach) dla około 100m2. Pozdrawiam i życzę owocnych wyborów. a na marginesie zgadzam się co do salonu- ta literka L nie daje poczucia przesttrzeni ale niektórzy wolą mniejsze i przytulniejsze pomieszczenia. trzymnaj się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 06.07.2004 05:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2004 My kiedyś też o tym projekcie myśleliśmy ale: schody w salonie kradną miejsce, brak przejścia do garażu (w naszym przypadku to istotne, bo kotłownia w garażu, a palimy drewnem), taras faktycznie kradnie salon, ale za to jest przytulniejszy niż w Babim lecie. Nie pamiętam co nam się nie podobało w poddaszu. jak sobie coś jeszcze przypomnę to napiszę. A i jeszcze jedno - dom ma swój urok, ale w projekcie wygląda na "przyduszony" - jak ktoś nie lubi gurujących i ma działkę pasującą to efekt może być świetny - ale podkreślam, że to bardzo subiektywne odczucie na podstawie (tylko) rysunku! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirosław 06.07.2004 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2004 Witam!!Bikosa pytanko w sprawie kolumn - proste czy beczkowate , jaka średnica oraz jaki szalunek ( tworzywo czy papier). Pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirosław 06.07.2004 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2004 No i oczywiście zapomniałem o najważniejszym ile będą mnie kosztowały niedokładności projektowe dotyczące stali ( czego i ile brakuje oraz dlaczego tak drogo) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 06.07.2004 08:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2004 Mirosław - w sprawie stali to nie popmogę - mam odmienną techmologię . Co do lolumn to beczki. Bikosa kupiła gotowe kolumny, w środek wkłąda zbrojenie i zalewa betonem. Ja zrobiłem zwykłe rury tekturowe i w późniejszym (kto to wie kiedy) okresie, będę je obrabiał - najprawdopodobniej kupię gotowe profile ze styropianu - jest firma chyba w Koszalinie która robie takie na wymiar... A tak na marginesie to ciekawe kto ma większe odchyłki od projektowych techmologii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bikosa 06.07.2004 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2004 Mirosław- beczki, tak jak powiedział Rafałek. W moi projekcie nie ma istotnych zmian. Co do stali, odpowiem wieczorkiem- papa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirosław 06.07.2004 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2004 Witam!! Widzę że ze stalą są wszędzie kłopoty. Ja byłem ostatnim klientem 30 kwietnia wykupowałem ostatki stali z hurtowni już po zamknięciu tuż przed renamentem (7/22%). Razem uzbierałem 3100Kg różności 6mm był tylko w kręgach , czyli czega mne prostowanie 14 nie było. Wykonawca powiedział że jakoś sobie poradzi , więc wziołem więcej 12. Zobaczymy co wymyślą razem z kierownikiem - narazie strach się bać .Wracając do kolumn ile kosztują gotowe i gdzie można takowe kupić. Narazie to ja już sam kombinuje jak przerobić proste na beczki. Nie ukrywam że właśnie kolumny w kształcie beczek nadają domkowi całego uroku i miały ogromny jeżeli nie decydujący wpływ na wybór projektu. Pozdrówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 06.07.2004 09:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2004 Właśnie poczyniliśmy (rzutem na taśmę) kolejne zmiany. W WC robimy luksferowe okienko do spiżarki. Na razie będzie tylko dziura do testów ile światła przez nią wpada. Jeśli efekt będzie zadowalający to tak zostanie jeśli nie to będzie zamurowane. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirosław 06.07.2004 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2004 CAŁKIEM CAŁKIEM niezły pomysł ,jak się sprawdzi to kupuję ten patent Wydaje mi się że można się pokusić o całkiem spory kawał sciany ze szkła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 06.07.2004 10:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2004 My eksperymentujemy z otworzem ok. 60x60 cm czyli na 9 standardowych luksferów. Więcej chyba nie ma sensu bo kdzieś będzie stał regał i zasłaniał i tak większy otówr. A może każę trochę rozkuć? Sam nie wiem - zobaczę ile światła da taka "dziura". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirosław 06.07.2004 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2004 Witam!!!!!! Bikosa ogromne dzięki. Kupowałem dzisiaj drewno na szalunki, i tu znowu niemiła niespodzianka ceny wzrosły . W sierpniu mają wzrosnąć jeszcze raz (podobno chcą dorównać do cen europejskich). Przypomina mi to historię ze stalą - ja to mam pecha . Jak to wygląda u Was. Pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bikosa 06.07.2004 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2004 u nas wzrosły w niektórych tartakach a w innych nie Więźbę można kupić od 540 do 780pln za m3. Dziwne i to sa ceny do negocjacji?? ja kupiłam już drewno na więźbę tzn. dałam zaliczkę i czekam aż przyjedzie. ponoć 20ego najpóźniej ma być. to i dobrze, bo wtedy wchodzą cieśle. A poza tym też mam wrażenie, że wybrałam sobie najgorszy z możliwych moemnt na budowanie. Nawet kredyty wzrosły Ale z drugiej strony buduje tylko dlatego, że urodził się Antoś- gdyby nie on, to w życiu bym nie zaczęła. tak więc z tej perspektywy patrząc jest to najlepszy dla mnie moment na budowanie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 07.07.2004 06:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2004 Bikosa - jest nowy kwartał - tartaki są po przetargach w nadleśnictwach - jakie kto wynegocjował (wytargoiwał) ceny takie ma u siebie i stąd mogą być takie różnice. Warto poszukać taniego drewna, ale warto się też upewnić jakiego jest pochodzenia. Wiele tartaków bierze drewno z lasów prywatnych. Wiele z tych lasów było sadzonych na gruntach porolnych - drewno takie najczęściej jest szerokosłoiste (duże przyrosty roczne) i bardziej sękate. Tak jak sęki rzucają się w oczy tak to pierwsze trzeba dobrze się przyjrzeć. Oba te czynniki wpływają na wytrzymałość drewna. A tak jeszcze w sprawie czepiania się tartaków to możecie zapytać czy są w stanie Wam przedstawić certyfikat na drewno, że pochodzi z lasów o prawidłowej gospodarce. Praktycznie wszystkie dyrekcje LP mają certyfikaty (ponoć są wyjątki). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 09.07.2004 17:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2004 Mam małe pytanie: czy zmieniacie rozkład i wielkość pomieszczeń na poddaszu? Czy te pokoiki na górze nie wydają się Wam troszkę małe? U nas niestety nie wchodzi w grę podniesienie ściany kolankowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts