Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt BABIE LATO pracownia DOMOWE KLIMATY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 609
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

hej, u mnie domek praktycznie pokryty membraną. Rynny prawie przykręcone. Wczoraj nakryłam u siebie na budowie Marsova robiącego wywiad gospodarczy 8) i To zmasowany atak!!

Mirosław- i rozumiem, że kolumienki narazie proste a później ewentualnie obłożysz??

Co tu tak cichutko??

Pozdrawiam wszystkich serdecznie :D

Cześć ,

ponieważ należę do grona nieszczęśników zarażonych Babim Latem :o ("co oni widzą w tych dworkach?!") -zadam wam parę pytań i może się wyleczę:

1.Ile kosztowały was materiały na kominy (kto nie kupił-to ile szacuje na te Trzy Wieże) ?

2.Tak na wyrost - ale czy widzicie w tym salonie miejsce na domowe kino?Mam wątpliwości,czy salon nie będzie za mały...

3.Gdzie wstawicie pralkę,za garaż ? - ten dom to jedna wielka instalacja wodna...

Naprawdę ciekawy projekt,ale duży hall mocno ogranicza możliwości.Może macie inne spojrzenie z "placu boju" ...?

Cześć ,

ponieważ należę do grona nieszczęśników zarażonych Babim Latem :o ("co oni widzą w tych dworkach?!") -zadam wam parę pytań i może się wyleczę:

1.Ile kosztowały was materiały na kominy (kto nie kupił-to ile szacuje na te Trzy Wieże) ?

Nie 3 ale 4 kominy. Mam Schiedla obłożonego płykami klinkierowymi. Koszt około 6 tys. (Rondo + Rondo Plus _ 2 wentylacyjne...

2.Tak na wyrost - ale czy widzicie w tym salonie miejsce na domowe kino?Mam wątpliwości,czy salon nie będzie za mały...

Kiedyś na telekonferencji rozmawiałem o tym z Bikosą. Ona wtedy nie chciałą TV w salonie. Zaczynam się nad tym poważnie zastanawiać. To ma być miejsce spotkań i odpoczynku a nie wszyscy się schodzą i gapią w okienko... Coś w tym jest.

3.Gdzie wstawicie pralkę,za garaż ? - ten dom to jedna wielka instalacja wodna...

Na początek będzie stała w łazience. Mamy pralkę z wsadem z góry więc się smieści... Za jakiś czas jak zrobimy górę to pójdzie do pomieszczenia gospodarczego na górze... Ale jak ktoś chce to czemu nie w garażu lub za kotłownią?

Co do instalacji to nie jest to takie wielkie nieszczęście choć małą nie jest. Do komfortowego kożystania z CWU trzeba pamiętać o cyrkulacji.

Ostatnio rozmawiałęm z hydraulikiem. Dodajemy grzejnik w holu koło garażu i wstawiamy małą 30'stkę w wykuszu (podnosimy lekko okno) i od niej będziemy rozwijać podłogówkę w jadalni.

Naprawdę ciekawy projekt,ale duży hall mocno ogranicza możliwości.Może macie inne spojrzenie z "placu boju" ...?

Duży? a bo ja wiem? Mały nie jest ale wstaw schody. trzeba też się wygodnie migać - to główna arteria domu. Kiedyś z Żoną porównywaliśmy Babie Lato z domami o podobnych ukłądach i wszędzie wychodzi duża komunikacja. Zauważ jednak, że część to schody, jeśli nie tu to gdzie? - jest patent na schody w wiatrołapie ale kay inny zabiera miejsce w innych pubktach lub tworzy klatkę schodową która też dużo zabiera miejsca.

Pozdrawiam

No rafalek,jeśli to 4 wieże,to kurcze dużo...jak to mozliwe te 6 tys - sam je stawiałeś?

Z tym TV - nie ma co się nim przejmować,ale jak przyjdzie kiedyś zrobić kino to co - w sypialni? W końcu nie wszystko da się wyrzucic na to poddasze.Chciałbyś latać z poddasza na dół,żeby ciuchy porozwieszać.Za garażem? - jasne,ale czy to niepotrzebnie nie przedraża instalki?-też myślę,że przy takich odległościach cyrkulacja konieczna...

No właśnie - poddasze - ja nie wiem,czy mi zależy na ocieplaniu,zabudowie i potem ogrzewaniu :o tej kubatury.szczerze Ci powiem,że go nie chcę i dlatego hol dla mnie duży...bo bez schodów :roll:

Czy budujesz ten dworek dla wielu osób ? Ja dla 3 może 4-ech(tu zonka by się żachnęła :wink: ),więc taki parter i jeszcze poddasze - no nie wiem...

My na razie góry nie robimy. Dom ma być dla 4 osób plus kiedyś być może rodzice lub teście... (czas pokaże). Już dla 4 osób to przy samym dole brakuje nam przynajmniej jednego pomieszczenia na książki i dla mnie do pracy.

Co do kominów to te ok 6 tys. to koszt materiałów. Robociznę ciężko obliczyć, bo była negocjowana dla całości prac murarskich. Komin systemowy to był argument do zbijania ceny.

Pozdrawiam

• 3 weeks później...

Witam !!!

Wątek nie umarł - żyje i ma się całkiem nieźle tylko czasu ma mało , tak samo jak ja ledwo go starcza na czytanie a z pisaniem już szkoda mówić ( pisać). Ale zdjęcia oglądam , robię kopię i pokazuję swoim fachmanom jak to powinno wyglądać. W sobotę odebrałem drewno na konstrukcję dachu teraz tylko czekam na cieślę i dalej do roboty.

Pozdrówka :wink:

• 2 weeks później...

A ja mam koniec (w tym roku). Zamontowali okna dachowe i czekają na odbiór. Jak na razie nie jest źle. W jednym miejscu przy rynnie trzeba będzie poprawić kosz, ale po wczorajszej deszczowej nocy nie zauważyłem nic niepokojącego. Jeszcze tylko lustracja kierownika i płacę. Potem zabijam okna (wejście na górę zabezpieczyłem wczoraj).

A i jeszcze jedno. Dodałem okno w łazience na stryszku. Jest super. Łazienka jasna i będzie można z wanny oglądać gwiazdy. Tylko otwierać trzeba będzie z drabinki, No ale co robić. Kto ma ten wie czemu.

Pozdrawiam

Niedawno kupiłem "Kreskę" teraz jest w adaptacji, zmieniłem materiały na BK, zrezygnowałem z ganku z tyłu domu, zmieniłem strop na gęstożebrowy i od wiosny ruszam z budową! fajnie że jest wątek o tym domu , z przyjemnością pozaglądam!

A przy okazji może ktoś buduję / zbudował "Kreskę" w okolicach Wrocławia?

Witam!!!

Wiecha wisi dumnie od soboty :p . Tylko świętowanie mi nie wyszło . Grypsko pokręciło mi całe plany , noc przed spędziłem w szpitalu- tak mnie pokręciło( jakaś odmiana grypy jelitowej). :evil: Ale jeszcze sobie to odbije, narazie dietka. Cieśle w ostatniej chwili przrobili mi więźbę nad

garażem , jest bez słupów. Powstał nowy wielki pokój , już wcześniej zrezygnowałem z wejścia podłogowego od garażu. Przeróbki poszły dalej i tak górna łazienka mieści się nad dolną a z reszty wykroiliśmy trzy pokoje i garderobę . Przez przeniesienie łazienki uzyskaliśmy miejsce na drzwi do pokoju nad garażem.

Pozdrówka :wink: