Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt BABIE LATO pracownia DOMOWE KLIMATY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 609
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 4 weeks później...
ja zajrzałem z sentymentu - chiałem kupić Babie Lato, nawet już żonę do niego przekonałem - to piękny projekt, tylko wydał mi się w końcu trochę zbyt kosztowny w realizacji - za duża dla mnie powierzchnia z poddaszem (któe przecież trzebaby i tak zaadoptować i to od razu). Trochę wam zazdroszczę :cry:

Hej, ja też zaglądam. Masz rację, że Babie jest kosztowne jeżeli chcesz podążać za oryginałem. Teraz przy elewacji to już na maksa- boniowanie pochłania tyle narożników, kleju dodatkowo, aż strach. Ale z drugiej strony niesamowicie urokliwie wygląda ten mój domek - szkoda tylko, że na wykończenie góry przyjdzie nam jednak troche poczekać. :-? A z wiadomoście- skończyli dzisija robienie posadzek, od czwartku wchodzą regipsy. pozdrawiam

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
ja zajrzałem z sentymentu - chiałem kupić Babie Lato, nawet już żonę do niego przekonałem - to piękny projekt, tylko wydał mi się w końcu trochę zbyt kosztowny w realizacji - za duża dla mnie powierzchnia z poddaszem (któe przecież trzebaby i tak zaadoptować i to od razu). Trochę wam zazdroszczę :cry:

Jako Ojciec tego wątku zgłąszam publicznie samokrytykę, że zostawiłem samotnie ten wątek. No ale życie jakie jest każdy wie...

katerhasser - dom do tanich nie należy, ale daje duże możliwości. Co do poddasza. Nie trzeba przecież robić go od ręki. Wszystko zależy od pomysłowości. My na poddaszu tak szybko nie zamieszkamy :cry: . Jednak z pracami na górze ograniczamy się do minimum. Schodów na górę nie będzie. Otwór zamykamy płytą G-K i na to wełna. Na górze mamy ścianki działowe z PH 11,5. Zrobimy jeszcze tylko wylewki ze styropianem. Wyciągniemy do niezbędnego minimum instalacje i otynkujemy ścianki działowe. Tak pozostawimy wszystko do czasu aż będzie kasa... :cry:

Przejście jakie pozostawiliśmy między garażem i domem (poddasze) umożliwi "normalną" komunikację w razie potrzeby. Zrezygnowaliśmy z łuczkowatych okien i już tak się do tego przyzwyczailiśmy, że teraz dom wydaje się nam ładniejszy... (proszę nie podnosić tego tematu w dyskusji). Kolumienki mamy proste. Bajery będa na etapie tynków zewnętrznych a te przy ścienie 3W zostawiamy na kiedyś.

Mamy nadzieję, że za rok będziemy szczęśliwymi mieszkańcami tego domku czego wszystkim życzę (mam nadzieję, że każdy z nas będzie mieszkał w swoim :wink: )

czy ktoś z budujących Kreskę może mi powiedzieć jakie błedy znalexliście w projektach? i interesuje mnie jedno o co chodzi z tymi "poprzerywanymi ławami " nie wiem o co chodzi z tym zbrojeniem "w kawałkach" nie zauważyłem niczego takiego w projekcie ( ale nie znam sie na tym zbyt dobrze ) nie zgadza mi się tylko ilość stali tzn. pretów fi 12 na ławy... w projekcie jest 25 sztuk po 6 m , ale łączna długość ław jest około 70 m wiec 70x4 = 280 m , a nie 150 , ale dlatego pytam o to "przerywane" zbrojenie, podpowiedzcie o co chodzi....o inne zauważone błędy też..

"poprzerywanymi ławami" się nie martw. Nic tekiego tu nie występuje. Rysunek z łąwami wygląda trochę dziwnie, ale w miejscach "przerwań" występują podciągi. Wszystko jest OK.

Co do stali. Ja mam tylko jedno zbrojenie (nie mam wieńca na górze ścianki fundamentowej). Strop mam z płyt więc tu też nie podpowiem. Problemy z ilością stali miałą bikosa więc z nią trzeba porozmawiać na ten temat.

Ogólnie nie znalazłem jakiś wpadek w samym projekcie. Miałem pewne drobne błędy przy wynikające z adaptacji, ale to szczegół...

Pozdrawiam

"poprzerywanymi ławami" się nie martw. Nic tekiego tu nie występuje. Rysunek z łąwami wygląda trochę dziwnie, ale w miejscach "przerwań" występują podciągi. Wszystko jest OK.

Co do stali. Ja mam tylko jedno zbrojenie (nie mam wieńca na górze ścianki fundamentowej). Strop mam z płyt więc tu też nie podpowiem. Problemy z ilością stali miałą bikosa więc z nią trzeba porozmawiać na ten temat.

Ogólnie nie znalazłem jakiś wpadek w samym projekcie. Miałem pewne drobne błędy przy wynikające z adaptacji, ale to szczegół...

Pozdrawiam

Skoro tak to już wiem co to są te "poprzerwyane ławy" ale w takim razie potwierdza się to że jest błąd w zestawieniu stali i to bardzo duży , nawet zapomniałem o wieńcu na ścianach fundamentowych .... w projekcie jest podane 25 sztuk fi 12 po 6 m , to daje 150 mb, ale skoro ławy mają łączną długość około 70m to na ławy potrzeba 70m x 4 prety = 280 mb pręta , do tego 70 mb wieńca na szczycie ściany też zbrojonego 4x fi 12 to razem powinno być 560 mb. pręta a jest tylko 150.... czy projektant mógł aż tak się "walnąć" , skoro w takim przypadku tak sie pomylił to troche się obawiam co będzie dalej , dlatego pytam o jakieś jeszcze inne błędy....

Co będzie dalej? Dalej domy stoją, jest ich kilka i jakoś nic złego się nie dzieje. W razie wątpliwości najlepiej skonsultuj je z jakimś konstruktorem lub zadzwoń/napisz do Białegostoku do pracowni i porozmawiaj z nimi osobiście. Bardzo polecam kontakt osobisty. Bardzo miłe wrażenia.

Hej,

my też zrezygnowaliśmy z wieńca na ściance fundamentwej. Co do błędów w projkecie- jedyny jaki zauważyłam to właśnie złe zestawienie stali i niestety w zbrojeniu stropu wydaje sie, że także brakowałąo symetrii w ułożeniu zbrojenia. Chodzi o część nad salonem. Tak przynajmniej twierdził mój były kierownik budowy ale nie jest to człowiek wart zaufania. Żałuję, że nie zadzwoniłąm wtedy do biura aby zapytać bo byc może wtopiłam mnóstwo kasy w stali. Aha- no i jeszcze ta mieszana więźba- dałam ja do przeprojektowania na całą drewnianą i zaoszczędziłam 3000pln. Pozdrawiam.

co masz na myśi mówiąc "mieszana więźba" o co konkretnie chodzi? mozliwe że w moim projekcie jest ona zmieniona , piszesz że całkowicie drewniana, ja nie widziałem żeby w zestawieniu i w rysunkach był jakiś inny materiał niż drewno....nie mam teraz projektu przed sobą ale sprawdzę....

jeśli można wiedzieć to na jaką została przeprojektowana ?

Witam !!

Widzę że wszyscy zrezygnowali ze stali w więżbie. Ja oprócz tego przerobiłem całą konstrukcje nad garażem , zrezygnowałem ze słupków mam jedną dużą powierzchnie. Jeżeli chodzi o stal na stropie to szkoda gadać , mój kierownik wymyślił sobie zmiejszenie oczek i stali pszło dwa razy tyle nie wspomne że wymyślił sobie beton B-30 ( w betoniarni zapytali mnie czy buduję pas startowy dla Boeniga ) Koszt mojego stropu to 15 000 zł. Ale to już za mną idą święta :p

.Pachnącej choinki, kochającej rodzinki, wielu chwil wytchnienia w Święta Bożego Narodzenia. A na Nowy Rok budowlany szok - tanie materiały, ekipy warte pochwały.

Tego życzę z całego serca Tym co już na swoim, tym w trakcie, tym co wkrótce jaki i tym co dopiero marzą.

http://gifowisko.neostrada.pl/swiateczne_pliki/image020.gif

Mirosław... taki strop to marzenie. Tylko pomyśl jakie to Ci daje możliwości - możesz zahodować słonia na poddaszu, albo umieścić tam akwarium na kilka tys litrów, No i upadek statku powietrznego uszkodzi Ci tylko dach... :wink:

Tak tak, powoli nasze domy mimo, że niby te same stają się takie inne i takie indywidualne. Mam nadzieję, że już niedługo będziemy się nimi cieszyć w sposób szczególny :D Czego Wam wszystki i sobie życzę w te Święta. Życzę Wam również by z nieba zamiast śniegu sypały się pieniążki (jak dużo to nawet o małych nominałach - pytanie co na to US? :lol: ), by ekipy były trafione, by hurtownie dawały rabaty, by budowa nie burzyła domowego, rodzinnego spokoju.

Wesołych, bogatych i spokojnych Świąt !!!