Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt BABIE LATO pracownia DOMOWE KLIMATY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 609
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 4 weeks później...
Jestem na etapie zakładania kanalizacji i mam kłopot z zakupem podłogowego zamknięcia rewizyjnego fi 160, które zgodnie z planem ma być w garażu. W sklepie pani robi zdziwioną minę gdy o to pytam. Jak wybrnęliście z tej sytuacji ?

Pozdrawiam Ryszard.

Witam

Ja go poprostu nie wstawiłem.

Pozdrówka :wink:

W miejscu gdzie ma być ta nieszczęsna rewizja jest zbieg rur z garażu i części mieszkalnej oraz z poddasza, trochę boję się pozbawiać się możliwości ingerencji w razie jakichś komplikacji. Przy okazji spytam jeszcze jak wysoko nad poziomem chudziaka wyprowadzaliście wszystkie rury. Całą kanalizę, łącznie z odejściami do zmywarki i zlewozmywaka w kuchni mam głęboko pod chudziakiem.

Pozdrawiam Ryszard

U mnie rozłożona kanalizę na długo przed chudziakiem więc część wyszła nad, część pod lub w warstwie chudziaka. Na wiosnę wrócił gydraulik i sobie poprawił. W praktyce wyszły różne przesunięcia, jedne większe, inne mniejsze, pion kanalizacyjny w rogu garderoby przy garażu przenieśliśmy do garażu i jest w rogu przy kominie. W łązience na dole zrezygnowaliśmy z bidetu.

Staram się trzymać projektu i za bardzo nie wydziwiam. Ufam, że projektant wiedział co robi i dogłębnie to przemyślał. Brakuje mi jednak szczegółów i stąd moje dyletanckie pytania.

Pozdrawiam. Ryszard.

Tak ta rewizja jest przydatna, ale... pamiętaj o rewizjach w pionach i przy najdalszym odcinku czyli kuchnia. Jeśli coś będzie nie tak to właśnie tam będziesz szukał ratunku a czy ostatnia będzie w garażu czy na dworze...

W końcu pozostawiłem wylot rury na poziomie chudziaka, zakorkowałem. Na posadzce będę musiał to jakoś zaznaczyć i w razie awarii kuć!

Trochę świętowałem, a teraz jadę na działkę. Pozdrawiam. Ryszard

Zobacz czy nie da się na to nałożyć takiego dekla od zasuwy do wodociągu, alebo dokupić górę małej studzienki kanalizacyjnej. Tak na oko ma ona za 30-40 cm średnicy.

• 3 weeks później...