Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt BABIE LATO pracownia DOMOWE KLIMATY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 609
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

kubuspuchatek - bardzo ładne Babie lato. Przez chwilę myślałem, że to będzie pierwsze wierne z projektem. Ciekawe czy ktoś zrobił takie 100%? :roll:

rysken - ja mam bezpieczniki w garażu oraz na stryszku nad garażem (te od poddasza). Tylko, że mam przejście z domu do garażu i z poddasza na stryszek więc kłopotów nie będzie. Jeśli nie masz połączenia to faktycznie pomysł z bezpiecznikami w garażu może być nie najlepszy. O ile pamiętam Bikosa ma bezpieczniki w wiatrołapie włąśnie z tego powodu - niestety chyba nie ma już netu, bo się przeprowadziła.

• 2 weeks później...
Witam! moja "kreska" ma już stan "0" niebawem zaczynamy sciany parteru , mam pytanie co do kominów , czy ktoś z budujących stosował inne kominy niz w projekcie? najbardziej chodzi mi o komin spalinowy z pomieszczenia gospodarczego , w projekcie jest przewidziany do gazu , a ja chcę grzać paliwem stałym i muszę zrobić większy komin niż fi 120 z projektu, problem polega na tym , że ława fundamentowa i ściana pod ten komin ma 38 cm, i nie da się na tym wymurować komina o większym przekoroju, jakie kominy stosowaliście ? może jakieś gotowe? czy też zmienialiście grubość tej ściany pod komin ?

My mamy Schiedla. Jeśli zdecydujesz się na komin systemowy to Pamiętaj aby miał pole przekroju nie mniejsze niż 400 cm2. W efekcie trzeba wybrać wkład fi 250. Piszesz, że masz już stan "0". Przejżyj dostępne kominy systemowe i ewentualnie dolej fundament pod komin. Ze znanych producentów poza Schiedlem możesz wybierać z Bolesławca (zdaje się IBF), Leyer i Zapel czyli jest w czym wybierać. Ale po dolaniu możesz pozostać przy kominie tradycyjnym.

Ja mam płyty. ale bez dolewek się nie obyło...

a możesz coś więcej opisać na tyemat tych płyt ? tzn. jakie płyty , jakie wymiary, i ogólnie jak to wyglądało, i czemu zdecydowałeś się na płyty ? jak to wyszło jeśli chodzi o koszty i jaka jest grubośc takiego stropu?

Brałem pod uwage terivę , i ten monolit z projektu , tylko że obydwa wydają mi się w przypadku tego domu troche za skomplikowane w wykonaniu.

Mam nadzieję, że dziś uda mi się odpisać :D

Płyty kanałowe zamówione w betoniarni. 2 rodzaje wytrzymałości (?) wg adaptacji projektu ( na garażu jakieś mocniejsze bo większa rozpiętość i do tego komin i schodki w środku.

Koszty - 36 zł/m2 plus dźwig. Dziwg pracował 2x (podciągi i strop) razem kilka stówek (jak chcesz dokładnie to poszukam na FV).

Przy dobrym ułożeniu i przygotowaniu ryzyko rysowania jak w przypadku gęstożebrowych. Kilka miejsc wymagało dolewek (szpary wynikłe z modułu płyty, klatka schodowa, końcówka nad wykuszem). Jak na razie jestem zadowolony.

Budujemy nasz wymarzony domek Babie Lato, nie mamy zamieru budować góry tzn. poddasza. Czy ktoś już budował taką wersję? Mamy dylemat czy robić okna w wersji oryginalnej ? czy może od ogrodu dać większe? Może ktoś ma zdjęcia z budowy i wykończone. Bardzo proszę odezwijcie się FANI BABIEGO LATA.

Liliana i Ryszard [email protected]

hmmmm, mantra podała link, są dzienniki, niestety, jedna osoba już mieszka, a dziennik leży - może się odezwie :roll: )

A teraz do szczegółów - Tak budujemy Babie Lato w wersji bez, ale w przyszłości z poddaszem. Jest to świetny projekt na stopniowanie i rozbudowy domu bez większych komplikacji. My na razie robimy dół, tylko jakoś tak siłą rozpędu dużo zrobiliśmy na górze. W zasadzie nie mamyschodów, ocieplonych skosów i prawdziwej wykończeniówki... Jeśli chcecie możecie góry wcale nie zaczynać, tylko czemu? Zrobienie ścianek działowych i wylewek tak dużo nie kosztuje, a w przyszłości zaoszczędzi Wam to brudnej pracy i brudu na dole. Możecie powiedzieć czemu nie chcecie robić góry?

O ile wiem jest w Gorzowie Babie lato (albo Kreska) ze zmienionymi oknami i podobno wygląda to koszmarnie. Osobiście nie widzę w tym domu dużych okien (1 zamiast 2). Dom strasznie straci na proporcjach. To duży dom, więc okno też by trzeba zrobić bardzo duże - no ale to Wasz wybór. Najlepiej obejrzyjcie kilka Babich Lat w naturze i zadecydujcie.

Pozdrawiam

Bardzo dZiękuję Rafałkowi za szybki odzew w mojej sprawie( okna 1 duże czy oryginał 2 mniejsze) Odpowiedź przyszła w samą porę, bo już zdecydowaliśmy ,że okna będą duże, i murarze przygotowli się do takiej właśnie wersji, aż tu nagłe rano telefon i zmiana decyzji (pozostaje bez zmian). Będzie jak w oryginalnym projekcie i już. Jeszcze raz dziękuję za podpowiedź, że z dużymi oknami Babie lato traci swój urok i wygląda koszmarnie.

Pozdrawiam Liliana

Witam

Nasz domek budujemy w miejscowości Graniczna Wieś - 17km od Pruszcza Gdańskiego. Działka jest spora bo ma 9300m2, wokół las i dwa stawki, sąsiadów raczej mało tylko spokój i cisza. Zapraszamy wszystkich ,którzy będą przejeżdżać np. na pola golfowe w Postołowie na naszą budowę . Jesteśmy na etapie przygotowań do zalewania stropu. Murarze - fachowcy, rzeczywiście chyba robią na akord, bo z godziny na godzinę powstaje bryła domu, a dopiero co zaczęli. Chciałbym wysłać zdjęcia z budowy ale nie bardzo wiem jak to zrobić.

Ryszard i Liliana

[email protected]

GG 1823603

• 2 weeks później...
Mnie się bardzo podoba. Może dlatego, że mój domek jest w tym samym stylu. DB - 6079 pracowni KB Projekt z Krakowa. Jednakże rozkład pomieszczeń bardziej mi odpowiada w moim. Zdecydowaliśmy się na pojedyńczy garaż, ale za to większy salon. W tym projekcie jest stanowczo za mały. Przemyśl to. Reszta w porządku.

Sorry, wycofuję się. Obejrzałam jeszce raz. Do pow. salonu dochodzi jeszcze pow. jadalni i duży hol.

Jedynie, u nas WC można było powiększyć, aby wyszła druga łazienka, ale zależy, co kto potrzebuje.

No i przedewszystkim z garażem i pomieszczeniami gosp. Babie Lato jest o 40 m większe od naszego. Gdyby mi pasował taki metraż to z pewnością bym wybrała Babie Lato. Kombinowałabym tylko nad powiększeniem WC.

Nikt nie buduje, to moloch i badziewie... Nawet nikt o nim nigdzie nie pisze...

A tak na poważnie - mantra podałe Ci link, do tego masz mój dziennik, polecam dziennik bikosy. Na forum jest kilka osób które robią ten projekt (bikosa już mieszka, niestety zaprzestała na pewnym etapie prowadzić dziennik).

Obecnie jesteśmy na wykończeniu, wczoraj wstawiliśmy okna. Postaram się zaktualizować dziennik dziś wieczorem.

Co do wypowiedzi Jolki - możesz zrobić bez garażu, ale wtedy zobacz Kreskę, możesz zrobić sam dół i mieszkać, a za jakiś czas zrobić górę (tak robimy my, ale siłą rozpędu i tak zrobiliśmy dużo na górze), Salon z jadalnią jest jak dla nas wsam raz, możesz przez odpowiednią aranżację wnętrza podzielić ją optycznie, WC jest na styk, ale można bez problemu powiększyć. Jeśli zrobisz bez góry to zostanie Ci duży korytarz, ale pamiętaj, że kiedyś będą schody i zabiorą miejsce. Pokoje są wsam raz 12-15m2 czyli nie ma ścisku. Górę można zrobić jako prawie samodz9ielne mieszkanie. Ktoś (nie pamiętam kto ma tak zrobione (schody w wiatrołapie). Dom wymaga dużej działki - jest dość rozłożysty. Trzeba lubić styl dworkowy. Jeśli chcesz coś mniejszego to polecam Zacisze (z garażem lub bez). Jest fajne Zacisze w Toruniu z przejściem z domu do garażu.

Pozdrawiam