Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt BABIE LATO pracownia DOMOWE KLIMATY

Recommended Posts

Witam po dłuższej przerwie. Jessień w pełni, zima pewnie niedługo (czas ucieka zbyt szybko), a u nas już minął miesiąc na swoim. Mam nadzieję, że Wasze budowy zbliżają się ku końcowi i dzień przeprowadzek już niedługi. Tak na marginesie. My mieszkamy, ale ciągle coś dokupujemy i tu zatrważająca informacja... ludzie ile te wszystkie duperelki kosztują - a tu lama, a tu karnisz, a tu foiranka - niby nic, a kasa ucieka porónywalnie jak przy podstawowej budowie. Dobrze, że można z czegoś zrezygnować i coś przesunąć na potem. Mieszkanie przy gołych żarówach też jest całkiem znośne :wink:

GAGAWA - polecił bym Wam mojego producenta okien, ale jeśli są potrzebne szybko to odpada - znajoma zamówiła u nich ostatnio i mówi, że mają strasznie zapchany terminarz i w grę wchodzą tylko odległe terminy, ale jeśli nie na zaraz i chcecie drewno lub drewniano-aluminiowe to chętnie podeślę telefon. Robią też drzwi - Średnio drzwi wejściowe mają od 3-4 tys i w górę. Robią w zasadzie każdy wzór - podesłać fotkę i porozmawiać... :wink:

Mirosław - napisz co u Ciebie od dawna cisza :cry: a może już mieszkasz? Ja borykam się ciągle problemem z dostępem do internetu - w domu mam z "komórki" a w pracy czasu brak :cry: . Może teraz zimą popiszę coś więcej.

Z ciekawszych rozwiązań instalatorskich uważam moją minikablówkę - duże możliwości i duża niezależność za niewielkie pieniądze - warto przemyśleć. Co do CWU uważam, że w naszych domach cyrkulacja CWU to konieczność. Kiedyś robiłęm testy i by w kranie w kuchni popłynęła ciepłą woda trzeba było zlać 10l. Ja wybrałem wariant z pompką sterowaną zegarem. 2x na godzinę z wyłączeniem nocy i czasu jak jesteśmy w pracy. Bajer! :D

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 609
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Jeszcze nie mieszkam :evil: miałem nadzieję że do świąt się wyrobię , ale ,,fachowcy'' mnie wyprowadzili z błędu wszystko im się ciągnie jakby pracowali na godziny. Najwięcej problemu mam z drzwiami termin oczekiwania minimum 8 tygodni. Pompka sterowana zegarem - ten patent też sprzedali mi moi hydraulicy . Napisz coś więcej o swojej minikablówce. Ja jestem już przemęczony psychicznie , muszę się pozbyć wszystkich pseudo fachowców i trochę odpocząć.

Pozdrówka :wink:

No i najważniejsze - Gratulacje już na SWOIM -trochę ,,zazdraszczam''

Nie martw się - z fachowcami tak już jest. Ja po pierwszym roku miałem niedosyt, teraz cieszę się, że ich już nie widzę. Wiem co czujesz.

Co do telewizji. Mója kablówka najbardziej przypomina tą: http://www.dipol.com.pl/schemat03.htm U mnie jest jeden konwerter bez zeza i multiswitch jest "tylko" 5 wejściowy. To co mam i tak mi wystarcza. W moich warunkach wystarcza jedna antena do TV naziemnej więc w porównaniu z tym schematem mam o jedną mniej. Na poddaszu mam (dokłądnie to będę miał, bo na razie leży wszystko na podłodze) szafkę gdzie wszystko ładnie poukładam. Tam schodzą się wszystkie kable - te z anten (5 szt) i te z pokoi (z każdego po jednym). W zależności od potrzeb podłączam je do multiswitcha (na razie tylko 2 a 2 mam wolne) Jednak jeśli by zaistniała potrzeba mogę dokupić kolejnego multiswitcha do łączenia kaskadowego i jednocześnie mogę oglądać na 8 odbiornikach. TV naziemna jest wszędzie a satelita wymaga osobnych tunerów. Dzięki temu można oglądać programy niezależnie ale z jednej anteny. Na końcókach mam gniazda z 3 wyjściami (satelita, TV i radio) do którego dochodzi jeden kabel. Wszystko działą łądnie i przyjemnie. Koszt bez kabla (multiswitch, zwrotnica i konwerter quadro) ok 300 zł. Koszt gniazda to ok 30zł. Kabli nie liczę. Anteny na naziemne trzeba dostosować do potrzeb indywidualnych. Może się okazać konieczne założenie wzmacniacza na naziemne - u mnie tak było. Jeśli masz jakieś pytania - pisz.

Pozdrawiam

Rafalek - dzieki - mamy juz niestety okna. Marzyly sie drewniane - ale w calej Polsce teraz chyba szał na kupno okien.. ostanie 3 miesiace odpisów...

Musieliśmy zdecydować sie na PCV. Urzedowski to czekanie ok 14 tygodni .. smutne :cry:

Zakładają w czwartek. Mamy już prad, ocieplenie zewnątrz, tynki wewnątrz. Jak wstawia to wrzuce kilka fotek.

Kierownik budowy uparł się, że w styczniu się przeprowadzimy... zobaczymy.

Pozdrawiam wszyskich!

• 2 weeks później...

Witam!

Bardzo spodobał się nam ten projekt - parter w pełni zaspokoi potrzeby mieszkaniowe mojej rodziny (2+1+wkrótce 1 :p ), góra byłaby do wykończenia kiedyś tam..., czyli projekt ten odpowiada nam i z zewnątrz i wewnątrz, no może poza małymi zmianami :wink: i tu pytanie do posiadaczy takiego domu: czy kosztem garderoby robiliście przejście do garażu - ja muszę takie mieć i gdzie umieściliście pralkę, my myślimy aby pralnię przenieść właśnie do garażu tzn wydzielić z niego osobne pomieszczenie z drzwiami, tym bardziej, że garaż jest duży, a my nie planujemy drugiego auta, poza tym planujemy też jakiś osobny budynek gospodarczy. Aha mam jeszcze pytanie odnośnie tarasu - nie jest za mały trochę?. no i ogólnie czy jesteście nadal zadowoleni ze swojego wyboru i co ewentualnie byście zmienili, poza projektem :wink: :p :p , pzdr, małgosia

Trochę opini z zamieszkania znajdziesz na końcu mojego dziennika.

Co do budujących to odnajdziesz ich tu: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=9723&start=0

Co do Twoich pytań:

Mamy przejście między domem a garażem. Przy dobrej organizacji możesz zrobić wąską garderobę przejściową, ale trzeba dobrze to rozplanować. My nie mamy garderoby tylko samo przejście. Trzeba też dobrze wybrać poziomy między domem a garażem lub zaplanować stopień.

Parter jest faktycznie samowystarczalny (mamy rodzinę 2+2). Co prawda w takim układzie brakuje nam pokoju do pracy ale na razie zaadaptowałem na te potrzeby pom. gospodarcze przy garażu (taka klitka na komputer i biurko).

Pion kanalizacyjny z gaderoby przenieśliśmy w róg w garażu przy kotłowni. To bardzo dobre rozwiązanie.

Pralnia jest też w tym rogu - łązienka na dole jest trochę za mała by wstawić tam jeszcze pralkę. Kiedyś rozważaliśmy by wnękę jaka jest w wiatrołapie przenieść do łązienki i zrobić tam prysznic. Pomysł jednak upadł i żona w tej wnęce chce szafę i półki na buty.

Taras jest całkiem dobry, ale trochę większy też by nie zaszkodził.

Jesteśmy zadowoleni z naszego wyboru.

Proponuję dalsze pytania przenieść do wątku do którego dałem link powyżej. Dzięki temu wszystko na temat tego projektu będzie w jednym miejscu co może ułatwić poszukiwania w przyszłosci innym forumowiczom.

Jeśli interesuje Cię ten dom chętnie pogadam również na GG w dni robocze między 7-15 :D

Pozdrawiam

Mieszka się super. Szkoda tylko, że nie ma kiedy napisać a byłoby o czym.

Mimo tego jednak, że jestem zadowolona z domku to chyba następnym razem wybrałabym inny projekt- głównie ze względu na koszta ale także na to, że zbyt rzuca się w oczy. Nasz domek wygląda zupełnie jak wizualizacja z biura projektowego i może to dlatego.

Pozdrawiam wszystkich fanów :D

cześć Rafałek!

Bardzo dziękuję za odzew, poczytałam trochę Twój dziennik, obejrzałam zdjęcia i dalej bardzo mi się ten projekt podoba, jest wszystko co być powinno, a czego teraz nie mam, czyli spiżarnia, osobne WC, metraż pokoi dzieci też wydaje się ok. Boję się tylko tego czy nas stać na ten domek, wydaje mi się, że trzeba sporych nakładów aby zachować "dworski" charakter domu, czyli odpowiednie okna (Twoje bardzooo mi się podobają), poza tym te kolumny - myślę że lepiej wyglądają beczułkowate, a to jak czytałam też może być kłopotliwe. Moja działka nie jest tak pięknie położona jak Twoja, to po prostu łąka 1,30 ha, niezalesiona, za wsią, wokół tylko pola, najbliższy sąsiad jakies 500 m - domek parterowy. Przy odpowiednim zagospodarowaniu działku, nasadzeniu drzew, myślę że może wyglądać to całkiem dobrze.

My będziemy budować systemem gospodarczym i chcielibyśmy zmieścić się w 250 tys. maksymalnie - oczywiście bez prac na poddaszu, wykończyć dół w stopniu nadającym się do zamieszkania - oczywiście bez szaleństw, a resztę kończyć w miarę napływu gotówki. Od razu mówię, że jestem laikiem budowlanym i mąż także i jeśli ta kwota Cię rozśmieszyła to proszę sprowadź mnie na ziemię :oops: , tyle się naczytałam o cenach na tym forum, że już nic nie wiem. Wiem że trudno mówić o kosztach bo : ceny 2 lata temu był inne, wszystko zależy od materiału i tysiąca innych rzeczy o których nie mamy jeszcze pojęcia, ale jedno jest pewne dom jest b. ładny i podoba się zarówno mi jak i mężowi - a to już pierwszy sukces. Na dniach odbieram decyzję o WZ i zaczynamy "zabawę" z papierami, a jak dobrze pójdzie to na wiosnę ostro ruszamy, bardzo chętnie w miarę możliwości skorzystam z Twoich rad i będę Cię też "ścigać' na GG, pzdr, małgosia

Cześć Malgo, wiem, że pytania odresowałaś do Rafałka ale mimo to powiem coś ze swojej strony. Zachowaliśmy "dworski" charakter domku. I niestety muszę przyznać, że wyszło dośc kosztownie- kolumny, elewacja z boniowaniem itp. Nasze okolice są dość drogie, szczególnie w wykonawstwie. Rafałek miał często ceny niższe o blisko połowę. Moim zdaniem zrobienie domku za 250k jest mało realne, szczególnie jeśl do wszystkiego trzeba najmować ekipy. Pozdrawiam serdecznie i życzę powodzenia w podejmowaniu decyzji. Aha- a jeszcze jedne feler- dom wygląda bardzo dostatnio :roll: i są problemy z wynegocjowaniem dobrych cen wg zasady stać go na dworek to i na drogich wykonawców :-?

No mówię, ze te 250 tys to nierealne, ale wydaje mi się to przy dzisiejszych cenach małoprawdopodobne. My przekroczyliśmy tą kwotę mimo braku elewacji i niewykończenia poddasza, choć jak robiłęm baaardzo wstępne wyceny to już za 50 tys dało by się coś tam zrobić.

Co do kolumienek - nam chodziło o koszty i czas. Kolumienki gotowe swoje kosztuję (zapytaj bikosę), ale mozna zrobić je ręcznie (zapytaj Mundzię - ona miałą ekipę która wykonała takie kolumienki samodzielnie). My planujemy je wykończyć na etapie elewacji. Co do boniowania, to żona rozważa czy by z nich nie zrezygnować, ale to jeszcze trochę potrwa.

Nie wiem ile można zyskać na zmianie materiałów, ale jak już pisałą bikosa - na robociźnie można sporo zyskać. Na pewno zaletą tego domu jest możliwość samodzielnego wykonania dołu i zamknęcie góry. Można też przeadaptowac projekt i zrobić osobne wejście na górę w wiatrołapie (ktoś tak ma jak dobrze pamiętam).

Stan surowy otwarty to myślę ciagle wydatek w granicach 100 tys (takie moje gdybanie), ale wykończenióka to moze być i 200 i więcej - wszystko zalezy co chcecie mieć. Jako ciekawostkę powiem, że stolarka drewniana (okna) wcale nie jest taka droga - wystarczy poszukać - choćby nasz wykonawca, drzwi wewnętrzne to już inna bajka i tu rozrzut może być znaczny, ale jak chcecie robić sami to może przypadnie Wam do gustu nasze rozwiązanie czyli surówki i wykończenie samodzielne.

Wiem, że chcecie ciąć koszty, ale rozważcie podłogówkę w holu - nawet taką robioną na sztukę czyli niezbyt gęstą. Jeśli położycie tam płytki to da ona Wam duuuży komfort (i duże koszty na rozruch, ale jak się wygrzeje jest suuuper, w trakcie użytkowania nie widać większej ciepłożerności - tylko start). Jesli górę zrobisz na płytach (ścianki) to możesz sporo obciąć kosztów. Mu górę mamy prawie zrobioną. Dużym kosztem na górze są okna czyli tu też możesz obciąć lekko z 10 tys. nie planując ich na tym etapie. Jednak dach jest dość istotną pozycją, a to za sprawą dużej ilości więźby (jak dobrze pamiętam 14 m3) i powierzchnia też robi swoje (ok 340m2). Jednak uważam, że warto było - szczególnie jeśli możesz dom dobrze umiejscowić na działce - nie jest to dom na małe działki. Co do instalacji - koniecznie wykonaj cyrkulację CWU.

Pomysłów jest jeszcze trochę, ale nie mam zbytnio czasu by zebrać myśli.

Pozdrawiam

Witam wszystkich marzycieli o "babim lecie" i tych którzy tę drogę mają za sobą. Projekt już kupilismy. Aktualnie zbieram się na pozwolenie na budowę ale chciałbym się poradzić co do ścian zewnętrznych domu. Czy U220+ocieplenie zdaje egzamin? Jakie są wasze doświadczenia.

Pozdrawiam

marek

• 2 weeks później...

Witaj Bikosa!

dzięki za uwagi, a brak odpowiedzi z mojej strony to nie ignorancja tylko niestety brak czasu :oops: , takie rady osób, które już wybudowały są bezcenne dla takich "leszczy" jak ja. Zdaję sobie sprawę, że projekt nie jest tani i obawiam się właśnie kosztów całej "oprawy" dworku dlatego cały czas się zastanawiamy i prawdopodobne że wybierzemy jednak inny projekt - a propos projektu nie sądziłam ze to wybieranie skądinąd przyjemne może być takie stresujące jednocześnie :roll: pzdr, malgo

Cześć Rafałek!

dziękuję za obszerną odpowiedź i przepraszam za brak odzewu ale niestety trudno mi się ostatnio dorwać do kompa.

z tymi 250 tyś to może być tak jak piszesz - za mało niestety, dlatego rozważamy inne projekty, jednak jak oglądam setki zdjęć to niezmiennie interesują mnie projekty właśnie w stylu dworkowym i na taki pewnie się zdecydujemy w końcu.., co do podłogówki to planujemy jak najbardziej - moi rodzice mają i doceniają, projekt który wybierzemy raczej na pewno będzie z użytk. poddaszem do wykończenia na póżniej, wiem że to wyjdzie drożej ale nie wiem czy na tyle żeby z niego zrezygnować -a w życiu bywa różnie.., tak więc suma sumarum na dolech chciałabym mieć jakieś 120 m2, a jeśli doliczyć poddasze to trochę wyjdzie.. kończę bo piszę z dzieckiem na kolanach.., pzdr malgo

• 2 weeks później...
  • 1 month później...