Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt BABIE LATO pracownia DOMOWE KLIMATY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 609
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość Alina Lozowska

Taka jestem szczegółowa :wink: , że dopiero teraz zauważyłam,że na wizualizacji mamy w naszych dworkach białe kominy. Czy takie zostawiacie? Czy też robicie kinkierem ?

pozdrowienia

alina :)

Hej Alina- podoba mi się Twój podpisik- ja tez urodziłam syna - a nawet dwóch,`posadziłam drzewo i wybudowałam Babie Lato :wink:

Co do kominów. Dywagacje trwaly długo. Strasznie podobały mi się takie tynkowane. Wszyscy na mnie jednak wsiedli, że to niepraktyczne, będzie sie brudzić, tynk odpadać i wogóle totalne nieporozumienie. Pod naporem ww wypowiedzi uległam i mam kominy klinkierowe. Co o tym teraz myślę?? Jeśli kiedys będzie taka możliwość to natychmiast je otynkuje na biało. Uważam, że bardzo ładnie wyglądają takie białe- ktoś na forum zamieścił zdjęcia. Moje możesz zobaczyć- daj adres to prześlę na priv.

Pozdrawiam i owocnego budowania :lol:

No włąśnie - pod naporem... ale powiem Wam, że sa to obawy w pewnym sensie uzasadnione. Na pewno białe łądnie wyglądają tylko jak długo i u kogo? Obserwuję nasz komin od kotłowni i kominka (kominka nie ma ale wczesną wiosną majstry się przez niego ogrzewały, a kotłownia jest na drewno) ale czyszcząc komin czapy są dość mocno zabrudzone. Myślę, że przy gazówce nie będzie takich kłopotów ale kominek lub kotłownia na paliwa stałe będzie mogłą być już kłopotliwa dla takiego komina.

Witajcie wszyscy!

Chciałam zameldować, że mieszkamy!

Nie do konca wszystko mamy jeszcze zrobione, ale już u siebie.

Babie Lato jest super. Wprawdzie worek bez dna, ale warto ...

Trzymam kciuki za pozostałych, zeby jak najszybciej sie wprowadzili!

Pozdrawiam

Gagawa

Witam

Przyłaczam się do gratulacji.

A co do worka to niejest worek tylko potężny wór :evil: .

Pozdrówka :wink:

• 2 weeks później...

Witam

Życzenia Radosnych Świąt Wielkanocnych

wypełnionych nadzieją budzącej się do życia

wiosny i wiarą w sens życia.Pogody w sercu i radości płynącej z faktu

Zmartwychwstania Pańskiego

oraz smacznego Swięconego w gronie

najbliższych osób.

http://www.gifownik.pl/gify_gifownik_lut/swieta/wielkanoc/20.gif

• 4 weeks później...
Rafałku, właśnie zaczęliśmy budować Babie Lato. Mamy nadzieję, że Tobie dobrze się mieszka w swoim domku. Może masz jakieś spostrzeżenia i uwagi. Proszę podziel się, może coś zmienimy w trakcie budowy.

Pierwsza sprawa która mi się nasunęła to rezygnacja z wnęki przy wejściu (od strony łazienki) i włączenie jej do łazienki i zrobienie tam prysznica. Niestety - żona nie podziela tego poglądu. Kolejna sprawa to przejście z domu do garażu - bardzo praktyczna sprawa. Jesli macie dwa samochody a facet jest majsterkujący to można by poszerzyć garaż o pół metra.

Na poddaszu warto zrobić połączenie między stryszkiem nad garażem a pom gospodarczym.

To tyle na początek

Rafałku, generalnie nie robiliśmy zmian w projekcie, oprócz usunięcia małego okienka z pomieszczenia gospodarczego ( kotłowni). Powiększamy to pomieszczenie, aby zrealizować marzenie mojego ukochanego - budujemy tam saunę. Również kosztem pokoju przy garderobie ( z ukośną ścianą) poszerzamy garderobę, i robimy tajemne przejście do garażu. Tutaj uparłam się, że by garderoba pozostała. Nie zamierzamy na razie budować poddasza. Nie będziem z niego korzystać, mamy dość schodów ( teraz mieszkamy w szeregowcu i na co dzię biegamy po piętrach) Wszystkich takie rozwiązanie dziwi, ale taka była nasza decyzja. Trzy pokoje plus salon i jadalnia w zupełności nam wystarczy. Poza tym dorosły sym będzie mieszkał osobno, więc dla dwojga ludzi to i tak dużo.

Pozdrawiam

Grazka

Witam :p

Jeżeli chodzi o zmiany w projekcie to całkowicie zmieniliśmy podasze.

Dół pozostał bez zmian. Nie jestem zwolennikien wejścia do garażu z domu ( zapachy oraz wieczne noszenie piasku z garażu , ale zaznaczam to jest tylko nasz pogląd i nasz wybór ) wejście z domu ma też swoje zalety. Góra po małym przerobieniu konstrukcji dachowej dała możliwość storzenia pokoju nad całym garażem tz.bilardowego . Przeróbka polegała na takim wykonaniu konstrukcji że znikneły wszystkie słupy z pokoju i powstała ogromna przestrzeń do wykorzystania. Po poprzesówaniu ścianek działowych uzyskaliśmy jeszcze trzy pokoje, garderobę, dwa podręczne magazynki w kukówkach i łazienkę oraz przestrzenny koryarz z kącikiem wypoczynkowym.

Powierzchniowo góra jest większa od dołu o jakieś 50 m2 . Jest tylko jeden kłopot - to wszystko trzeba zimą ogrzać. W najbiższym czsie zrobię parę zdjęć bo narazie jest '' taki zapierdziel że nie ma czsu żeby załadować ''

POzdrówka :wink: :wink:

Witam, właśnie skompletowałem papiery do pozwolenia na budowę z Babim Latem w roli głównej. Buduję w okolicy Poznania. Z tego co się orientowałem na forum to koszt stanu surowego (z dachem) tego projektu to 100 - 150 kzł. Mam już dwa kosztorysy jeden na 220 drugi na 200 kzł, czy to są drogie oferty czy może podrożało od czasu gdy wy budowaliście ? Szczerze mówiąc miałem nadzieję ze w 150 to się zamknę .. :(

Cześć Mirosław, z tego co czytam wszyscy budujący Babie Lato nie rezygnują z poddasza. Z doświadczenia wiem, (mieszkam w domu z pięterkami kilka lat) że życie toczy się w kuchni i salonie. Piętra w moim domu spowodowały, że wszyscy pouciekali do swoich pokoi i nie ma kontakt. Uważam, to z dużą wadę. Dlatego teraz będzie tylko parter. Projekt Babie Lato na szczęście daje taką możliwość. No i nie ukrywam, że przy dużej powierzchni ( poddasze) koszty ogrzewania domu kolosalnie wzrastają.

Pozdrawiam Grazka