Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt BABIE LATO pracownia DOMOWE KLIMATY

Recommended Posts

Cześć Wszystkim i Nowej Fance projektu :D

Grazka3- Wdam się w polemikę. Też mieszkałam wiele lat w domu ze schodami (notabene bieganie po nich przedłuża życie :wink: )i dokładnie z podanych przez Ciebie powodów popełniłam ten sam "błąd". uważam, że piętrowy domek daje- coś co cenię w domkach najbardziej- intymność. Rzeczywiście życie tovczy się głównie na poziomie salonu ale jest też gdzie się zaszyć, odpocząć, poczytać itp. Kolejny argument- to przy pewnych potrzebach pokojowych nie uda się uzyskać takiej powierzchni przy parterówce. Oczywiście patrzę ze swojej perspektywy dumnej :wink: posiadaczki dwóch szkrabów (kto wie, czy to ostatnie słowo :lol: ). Problemem juz typowo Babiego lata są koszta budowy olbrzymiego dachu z dwoma gankami. Przy poniesieniu taakich kosztów nie korzystać z poddasza byłoby dla większości zbytnim luksusem. Ale tak sobie myślę- przy rezygnacji ze schodów można powiekszyć nieco dolne pokoje :) Co do przejścia z garażu- przy zaparkowanych dwóch samochodach byłoby raczej trudno się przepychać do drzwi umieszczonych w połowie długości ściany. Jeżeli więc jesteś zwolenniczką takowego połączenia to proponuję poszerzenie garażu o minimum 50cm. A biorąc pod uwagę plany saunowe to na pewno :D Zresztą myślę, że dobrze wszystko przemyśleliście i jak dla dwóch osób to będzie super. Życzę powodzenia i jeżeli jest potrzeba to służę pomocą. :lol:

• Odpowiedzi 609
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 4 weeks później...
  • 3 weeks później...
Kochani - nietypowe pytanie - chodzi o rurę doprowadzającą powietrze do kominka. Zasadniczo w projekcie przewidzaina jest PVC fi 100 mm. Tak też zrobiłem i wyprowadziłem wylot koło wykusza od zachodniej strony. Z ciekawości przejrzałem internet i okazuje się, że średnica powinna mieć minimum fi 160 mm. Czy to jest rzzeczywiście konieczne? Czy się Wam "dobrze pali" przy fi 100 :D - jak w projekcie, czy coś jednak zmienialiście? Jaki wkład (o jakiej mocy) będzie najlepszy na podstawie Waszych doświadczeń? Z góry Dziękuję.

Witaj w gronie miłoœników Babiego Lata. Niestety każda budowa to "worek bez dna".

Co do kosztu 300 tyœ - wszystko zalezy od Twoich planów - ja osišgnęłam ten pułap bez wykańczania poddasza i bez kosztu ogrodzenia :(

W moim przypadku największe różnice kosztów były na etapie wykończenia - napisz coœ więcej o swoich planach.

Miłego i słonecznego Weekendu wszystkim życzę!

Chciałabym zaczšć budowę w przyszłym roku, w tej chwili poszukuję dobrego architekta oraz dobrej ekipy budowlanej, jeżeli ktos by miał kogoœ godnego polecenia to chętnie skorzystam.

Będę chciała zrezygnować z kolumn i zadaszenia z tyłu domu oraz połšczyć okna tak żeby były większe, no i jeszcze zrobić garaż jednostanowiskowy ze względu na to że dom nie zmieœciłby się na działce.

pozdrawiam

• 2 weeks później...

Hej, dodam jeszcze, że daszek nad tarasem bardzo sie przydaje przy takije pogodzie jak dziś jak i przy niezbyt intensywnym deszczu. rzyjemnie posiedzieć :lol:

Pozdrawiam serdecznie i życzę powodzenia.

Co do studni bez dna- niestety tak to u nas wygląda :-? A`racje ma Gęgawa- największe oszczędności/rozrzutności wystąpują na etapie wykończeniówki. wart więc się zastanowić nad sensem rezygnacji z kolumn i ganku- chyba , że to kwestia gustu a nie dbania o portfel. :lol:

• 4 weeks później...
I co tam u Was słychać?

Ja kończę wiatę na drewno i ogrodzenie (ale bez frontowego...)

Pozdrawiam

U mnie skończone ocieplenie zewnętrzne ( tylko kawałeczek siatki pozostał do zaklejenia ) , ocieplenie poddasza w trakcie , zaczełem malowanie i gdzieniegdzie panele i kafelki , kotłowania działa i piec na eko groszek również . Na zewnątrz jeszcze w tym roku dam sobie spokój , zostanioe do zrobienia podbitka , elewacja, ogrodzenie , nawiezienie ziemi, ale to już raczej przyszły rok . Uaktualniłem dziennik, można podejżeć kilka fotek :D

Pozdrawiam wszystkich!!

• 1 month później...
hej! Kupujemy projekt kreski. Będziemy dostawiać do niej wolnostojący garaż z uwagi na gabaryty działki. Jest to lekkie szaleństwo z naszej strony bo 300 tyś kredytu nie sądzę zeby nam dali ale zbudujemy tyle na ile dostaniemy a reszta pomalutku. Najpierw parter tylko. W sobotę idziemy kupować projekt. Ktoś pisał, ża kreska jest w redzie, byłabym wdzięczna za dokładniejsze wskazówki. Miłoby było znaleźć jakiś taki domek tu w trójmieście i obejrzeć.

hej! Kupujemy projekt kreski. Będziemy dostawiać do niej wolnostojący garaż z uwagi na gabaryty działki. Jest to lekkie szaleństwo z naszej strony bo 300 tyś kredytu nie sądzę zeby nam dali ale zbudujemy tyle na ile dostaniemy a reszta pomalutku. Najpierw parter tylko. W sobotę idziemy kupować projekt. Ktoś pisał, ża kreska jest w redzie, byłabym wdzięczna za dokładniejsze wskazówki. Miłoby było znaleźć jakiś taki domek tu w trójmieście i obejrzeć.

gratulacje i miłej zabawy :)) jedyne co sie zastanów to to zrobienie parteru najpierw, też tak chciałem na początku, ale jak sobie pomyślałem że mój pięknie zrobiony parter ktoś mi roznosi i brudzi w związku z pracami na poddaszu, to wolałem odrazu coś tam zrobić, tynki, wylewki , płyty GK .... ogólnie straszny bałagan i to nie tylko na poddaszu, ale też i na dole ale i na zewnątrz domu, zrób chociaż wszystkie "brudne" roboty tynki, wylewki , instalacje przynajmniej rozprowadzenie , bo potem fachowcy rozniosą Ci dół choćby nie wierm jak uważali. Chyba że wogóle nie masz w planie poddasza rusząc, to co innego . ( PS. poddasze w Kresce to jej duży atut , nawet teraz jest przytulniej niż na dole.... polecam ))