bikosa 09.05.2006 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 Cześć Wszystkim i Nowej Fance projektu Grazka3- Wdam się w polemikę. Też mieszkałam wiele lat w domu ze schodami (notabene bieganie po nich przedłuża życie )i dokładnie z podanych przez Ciebie powodów popełniłam ten sam "błąd". uważam, że piętrowy domek daje- coś co cenię w domkach najbardziej- intymność. Rzeczywiście życie tovczy się głównie na poziomie salonu ale jest też gdzie się zaszyć, odpocząć, poczytać itp. Kolejny argument- to przy pewnych potrzebach pokojowych nie uda się uzyskać takiej powierzchni przy parterówce. Oczywiście patrzę ze swojej perspektywy dumnej posiadaczki dwóch szkrabów (kto wie, czy to ostatnie słowo ). Problemem juz typowo Babiego lata są koszta budowy olbrzymiego dachu z dwoma gankami. Przy poniesieniu taakich kosztów nie korzystać z poddasza byłoby dla większości zbytnim luksusem. Ale tak sobie myślę- przy rezygnacji ze schodów można powiekszyć nieco dolne pokoje Co do przejścia z garażu- przy zaparkowanych dwóch samochodach byłoby raczej trudno się przepychać do drzwi umieszczonych w połowie długości ściany. Jeżeli więc jesteś zwolenniczką takowego połączenia to proponuję poszerzenie garażu o minimum 50cm. A biorąc pod uwagę plany saunowe to na pewno Zresztą myślę, że dobrze wszystko przemyśleliście i jak dla dwóch osób to będzie super. Życzę powodzenia i jeżeli jest potrzeba to służę pomocą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 10.05.2006 05:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 Bikosa - jak się cieszę, że Cię widzę Pozdrowienia dla Wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirosław 10.05.2006 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 WitamRafałek wystarczyło uderzyć w stół a ............same się odezwały.Pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 12.05.2006 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2006 Witamy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KKrzysiek 03.06.2006 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2006 Serdecznie witam budowniczych i sympatyków Babiego Lata i Kreski. Proszę o przyjęcie mnie do Waszego szacownego zgromadzenia Wczoraj zalałem ławy - udało się w ostatniej chwili zdążyć przed ulewnym deszczem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 04.06.2006 08:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2006 Serdecznie witamy. !!! Cieszę się niezmiernie, że udało Ci się przed deszczem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KKrzysiek 21.06.2006 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2006 Kochani - nietypowe pytanie - chodzi o rurę doprowadzającą powietrze do kominka. Zasadniczo w projekcie przewidzaina jest PVC fi 100 mm. Tak też zrobiłem i wyprowadziłem wylot koło wykusza od zachodniej strony. Z ciekawości przejrzałem internet i okazuje się, że średnica powinna mieć minimum fi 160 mm. Czy to jest rzzeczywiście konieczne? Czy się Wam "dobrze pali" przy fi 100 - jak w projekcie, czy coś jednak zmienialiście? Jaki wkład (o jakiej mocy) będzie najlepszy na podstawie Waszych doświadczeń? Z góry Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 21.06.2006 12:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2006 Wiele osób ma setkę pali się dobrze. Tu dużo zależy od mocy wkładu. Jeśli masz już wkład to poczuytaj jakie są zalecenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KKrzysiek 21.06.2006 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2006 Dzięki serdeczne za odpowiedź. Wkładu jeszcze nie mam, ale z tego - jak ze wszystkiego też pewnie trzeba będzie zrobić doktorat ... Tak myślę, że na taką powierzchnię będzie między 10 a 14 kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ala4 21.06.2006 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2006 Witam wszystkich, dzisiaj kupiłam projekt babiego lata i zaczynamy niedługo budowę. Czy to naprawdę taki worek bez dna jak tutaj piszecie? czy jest szansa zamknšć się w kosztach budowy ok. 300 tys.? zy muszę liczyć się z wiekszymi kwotami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GAGAWA 23.06.2006 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2006 Witaj w gronie miłoników Babiego Lata. Niestety każda budowa to "worek bez dna". Co do kosztu 300 ty - wszystko zalezy od Twoich planów - ja osišgnęłam ten pułap bez wykańczania poddasza i bez kosztu ogrodzenia W moim przypadku największe różnice kosztów były na etapie wykończenia - napisz co więcej o swoich planach. Miłego i słonecznego Weekendu wszystkim życzę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ala4 24.06.2006 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2006 Chciałabym zaczšć budowę w przyszłym roku, w tej chwili poszukuję dobrego architekta oraz dobrej ekipy budowlanej, jeżeli ktos by miał kogo godnego polecenia to chętnie skorzystam. Będę chciała zrezygnować z kolumn i zadaszenia z tyłu domu oraz połšczyć okna tak żeby były większe, no i jeszcze zrobić garaż jednostanowiskowy ze względu na to że dom nie zmieciłby się na działce.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 24.06.2006 12:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2006 Duże okna drastycznie zmieniają charakter tego domu a tylni ganeczek z daszkiem dodaje swojskiego klimatu, no ale to już sprawa gustu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GAGAWA 26.06.2006 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2006 Racja, ten dom bez ganku i kolumn bedzie zupełnie innym projektem... Mymy się jeszcze skuslili na wykonanie boni, co dodało uroku całoci. [/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bikosa 05.07.2006 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2006 Hej, dodam jeszcze, że daszek nad tarasem bardzo sie przydaje przy takije pogodzie jak dziś jak i przy niezbyt intensywnym deszczu. rzyjemnie posiedzieć Pozdrawiam serdecznie i życzę powodzenia. Co do studni bez dna- niestety tak to u nas wygląda A`racje ma Gęgawa- największe oszczędności/rozrzutności wystąpują na etapie wykończeniówki. wart więc się zastanowić nad sensem rezygnacji z kolumn i ganku- chyba , że to kwestia gustu a nie dbania o portfel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 02.08.2006 09:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2006 I co tam u Was słychać?Ja kończę wiatę na drewno i ogrodzenie (ale bez frontowego...) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 02.08.2006 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2006 I co tam u Was słychać? Ja kończę wiatę na drewno i ogrodzenie (ale bez frontowego...) Pozdrawiam U mnie skończone ocieplenie zewnętrzne ( tylko kawałeczek siatki pozostał do zaklejenia ) , ocieplenie poddasza w trakcie , zaczełem malowanie i gdzieniegdzie panele i kafelki , kotłowania działa i piec na eko groszek również . Na zewnątrz jeszcze w tym roku dam sobie spokój , zostanioe do zrobienia podbitka , elewacja, ogrodzenie , nawiezienie ziemi, ale to już raczej przyszły rok . Uaktualniłem dziennik, można podejżeć kilka fotek Pozdrawiam wszystkich!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Alina Lozowska 02.08.2006 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2006 Rafałek, mam kłopot jak rozwiązać temat magazynowania drewna do kominka. Jaki jest Twój pomysł na wiatę, gdzie ja umieściłeś? pozdrawiam Alina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
betrisa 04.09.2006 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2006 hej! Kupujemy projekt kreski. Będziemy dostawiać do niej wolnostojący garaż z uwagi na gabaryty działki. Jest to lekkie szaleństwo z naszej strony bo 300 tyś kredytu nie sądzę zeby nam dali ale zbudujemy tyle na ile dostaniemy a reszta pomalutku. Najpierw parter tylko. W sobotę idziemy kupować projekt. Ktoś pisał, ża kreska jest w redzie, byłabym wdzięczna za dokładniejsze wskazówki. Miłoby było znaleźć jakiś taki domek tu w trójmieście i obejrzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 04.09.2006 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2006 hej! Kupujemy projekt kreski. Będziemy dostawiać do niej wolnostojący garaż z uwagi na gabaryty działki. Jest to lekkie szaleństwo z naszej strony bo 300 tyś kredytu nie sądzę zeby nam dali ale zbudujemy tyle na ile dostaniemy a reszta pomalutku. Najpierw parter tylko. W sobotę idziemy kupować projekt. Ktoś pisał, ża kreska jest w redzie, byłabym wdzięczna za dokładniejsze wskazówki. Miłoby było znaleźć jakiś taki domek tu w trójmieście i obejrzeć. gratulacje i miłej zabawy ) jedyne co sie zastanów to to zrobienie parteru najpierw, też tak chciałem na początku, ale jak sobie pomyślałem że mój pięknie zrobiony parter ktoś mi roznosi i brudzi w związku z pracami na poddaszu, to wolałem odrazu coś tam zrobić, tynki, wylewki , płyty GK .... ogólnie straszny bałagan i to nie tylko na poddaszu, ale też i na dole ale i na zewnątrz domu, zrób chociaż wszystkie "brudne" roboty tynki, wylewki , instalacje przynajmniej rozprowadzenie , bo potem fachowcy rozniosą Ci dół choćby nie wierm jak uważali. Chyba że wogóle nie masz w planie poddasza rusząc, to co innego . ( PS. poddasze w Kresce to jej duży atut , nawet teraz jest przytulniej niż na dole.... polecam )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts