betrisa 04.09.2006 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2006 nie no pewnie zrobilibyśmy wszystko i górę też ale liczę się z tym,że może nam zabraknąć pieniążków, więc etapami. Wszystko i tak wyjdzie w praniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jagi1 08.10.2006 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2006 Witam serdecznie wszystkich miłośników Babiego Lata! Forum jest rewelacyjne w związku z czym proszę o pozwolenie przyłaczenia się!!! Tak się zdarzyło, że jakiś czas temu przeczytałem Dziennik Rafałka i będąc pod dużym urokiem tego domku wspólnie z żona wybraliśmy właśnie ten projekt. Obecnie jestem na etapie wylewania stropu. O ile do tej pory nie było problemu to teraz mam dylemat. Projektant zaproponował mi alternatywne rozwiazanie stropu zamieniając monolityczny na terrivę. Jednak jak dalej zagłębiłem się w dzieło mojego projektanta to wszystko wskazuje na to, że strop w połowie jest monolityczny, a w połowie terriva. Te wylewane części stropu umieszczone zostały w miejscach gdzie na poddaszu słupy więzby dachowej opieraja się na stropie (obciążenie słupa 14x14 -3500 kg). W zwiazku z tym mam pytanie, czy ktoś z forumowiczów stosował w Babim Lecie strop typu terriva? Jeżeli tak to jak wybrnął z wylewanych części stropu. Pozdrawiam wszystkich!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 09.10.2006 17:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 Wiem, że kasa to wielki problem, ale tak jak pisze pawelurb może potem być dużo brudu na dole mimo wszelkich starań. Włąśnie dla tego my staraliśmy się wykonać na górze jaknajwięcej mokrych i brudzących prac i chyba nam się udało. Zostało nam ocieplenie skosów, szpachlowanie, wstawienie drzwi i wykonanie podłóg. W łązience płytki i założenie białego montarzu...Co ciekawe wykonanie obecnego etapu (instalacje, wylewki, działówki i tynki nie wpłynęło jakoś zauważalnie na cenę całej wykończeniówki (no może nie staraliśmy się rozdzielić tych kosztów, ale było by to raczej dość kłopotliwe. Na pweno można zbić mocno cenę wykonawstwa. Tak więc nie namawiam, ale starajcie się wykonać jaknajwięcej w obecnym etapie. Trzymam kciuki. PS. A co do poddasza... ja mam jeszcze stryszek nad garażem, ale i tak robi ono kolosalne wrażenie na kazdym zwiedzającym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 10.10.2006 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2006 z tymi kosztami poddasza to się zgadzam, nie poczułem tego żeby jakoś znacznie więcej kosztowało zrobienie go na surowo, rozmyło sie w całości , w miarę możliwości robić tam jak najwięcej, tymbardziej że poddasze to zajecie na zimowe wieczory , ja na swoim prawie wszystko poza instalacjami zrobiłem sam w wolnych chwilach , ścianki, ocieplenie , stelaże GK. itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
betrisa 10.10.2006 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2006 a tak ogólnie to za ile myślicie,że uda wam się ten domek zbudowć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 10.10.2006 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2006 a tak ogólnie to za ile myślicie,że uda wam się ten domek zbudowć? moja Kreska kosztowała jak narazie 220 tyś , zostało do zrobienia: elewacja , ogrodzenie, zagospodarowanie terenu , panele na poddaszu + malowanie, łazienka na poddaszu , płytki w salonie , kominek i drzwi wewnętrzne, myślę że jeszcze 50 tyś i powinno być wszystko na gotowo, nie robiła firma, do kazdego etapu brałem innych wykonawców , również sporo pracy własnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 10.10.2006 12:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2006 a tak ogólnie to za ile myślicie,że uda wam się ten domek zbudowć? Pytasz o Kreskę czy Babie lato? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
betrisa 10.10.2006 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2006 kreskę. Jesteśmy w trakcie załatwiania pozwolenia na budowę ale przerażają nas koszty. Kosztorysu nie mamy bo jeszcze firmy nie znaleźliśmy odpowiedniej ale na oko to śpiewają niebotyczne sumy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kymu 11.10.2006 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 Witam wszystkich forumowiczów , również rozpocząłem budowę projektu Babie lato, jak narazie jestem na etapie doboru barw eleacji i tu kieruje pytanie do osób zorientowanych: może ktoś podzielić się swoimi doświadczeniami co do barw ścian zewnetrzynych oraz koloru kominów, tudzież być może istnieje jakaś strona na której można samemu dobrać najbardziej odpowiadającą gamę kolorów pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 11.10.2006 16:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 Witam wszystkich forumowiczów , również rozpocząłem budowę projektu Babie lato, jak narazie jestem na etapie doboru barw eleacji i tu kieruje pytanie do osób zorientowanych: może ktoś podzielić się swoimi doświadczeniami co do barw ścian zewnetrzynych oraz koloru kominów Powiem tak... jak dla mnie to jak na początek bardzo ciekawe podejście... Niestety - ja mimo, że mieszkam, nic nie doradzę gdyż elewacja to dla nas ciągle wielka niewiadoma, no ale może do realizacji w tej pięciolatce. Pozdrawiam i życzę trafnych wyborów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 11.10.2006 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 u mnie też elewacja to ostatnia rzecz jaką zrobię, narazie ocieplone i zaklejone i tak zostanie przynajmniej do przyszłej jesieni , a co do koloru ....cóż.... raz gusta każdy ma inne, ale to zależy od koloru dachu np. ja mam dachówkę brązową , kominy z klinkieru w kolorze dachówki , elewacja będzie delikatnie beżowa , coś jak piaskowiec a opaski wokół okien i bonia z kolumnami białe, taki domek widzieliśmy w takim zestawieniu kolorów i się nam podobał..... a nawiasem mówiąc to tak jak kolega wcześniej napisał, zaczynanie od koloru elewacji....lepiej skupić się na innych istotniejszych elementach , potem i tak po wybudowaniu się wiele zmieni i wiele się zmienia w trakcie. Życzę powodzenia w budowie i zapraszam do wymiany doświadczeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grazka3 12.10.2006 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2006 Witam wszystkich budowniczych i sympatyków Babiego Lata. Nasz plan na rok 2006 został zrealizowany. Dom stoi w stanie surowym otwartym ( otwory okienne i drzwiowe zabite). Okna planujemy zamawiać najprawdopodobniej w styczniu przyszłego roku, podobno można uzyskać większe rabaty ( tak mówią w firmach , u których wstępnie robliiśmy kalkulację kosztów). Teraz najbardziej jestem zadowolona z dachu. Robiliśmy komiiny z cegły klinkierowej w kolorze ceglastym i w tym samym kolorze mamy dach. Wybraliśmy dachówkę, która pasuje do rejonu położenia domu (Małopolska) klasyczna dachóweczka marsylka angobowana. Chcę podzielić opinie o wyróżniającej się architekturze domu, jest okazały i nieprzeciętny. Niestety niektórzy potencjalni wykonawcy próbują z tego powodu powyższać cenę za roboty. Tak mieliśmy w przypadku robót hydraulicznych różnica w cenie tego samego zakresu prac wynosiła nawet 200%, to samo było z oknami. Ale szukamy dalej no i ciągle przeliczamy kasę, co by pieniążków wystarczyło. Pozdrawiam Grazka3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KKrzysiek 07.11.2006 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 Ja również witam szanownych forumowiczów Sam nie mam się jeszcze czym pochwalić bo "mury nie pną się do góry" Plan na ten rok zrealizowałem tzn. jestem na poziomie "zero". Teraz już wiem, że poziom podłogi (gruntu) to wcale nie tak nisko, bo ... gruszki z betonem nie wyrabiały na zakrętach ... Z nieciepliwością czekam na wiosnę na bardziej widowiskowy etap układania pustaków ... żeby tylko było z czego i było komu budować ... teraz nic się nie da w 100% zaplanować. Bardzo ucieszył mnie wpis Grazki3. Nareszcie ktoś z południa Polski buduje Babie Lato! Czy mogę się wprosić na wizję lokalną? Pozdrawiam wszystkich forumowiczów. Byle do wiosny !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grazka3 20.11.2006 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 KKrzysiek również się cieszę, że będziesz budował Babie Lato i to na południu Polski. Co do wizji lokalnej zapraszam, ale nie wcześniej niż na wiosnę. Teraz mieszkamy na północy Polski, a domek budujemy na drugim końcu Polski. Tak trochę ekstremalnie, z większym wysiłkiem, ale tez się udaje, czego przykładem jest stan surowy otwarty budynku ( już niedługo). Po przejrzeniu dużej ilości ofert na okna i drzwi podjęliśmy decyzję w jakiej firmie złozymy zamówienie. W 99% będzie to Urzędowski ( wcale nie taki drogi po zastosowaniu upustów). Pozdrawiam wszystkich sympatyków Babiego Lata. Grazka3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bikosa 20.11.2006 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 Grazka3- hej, przeczytaj w wątku jakie okna o urzedowskim- opinia specjalisty była taka sobie. poza tym zycze powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KKrzysiek 11.12.2006 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2006 Drodzy Forumowicze - jest jeszcze sporo czasu, ale robię wstępny casting na kolor dachówki na Babie Lato. Czy ktoś z Was położył jasny kolor? Wiem, że modne są teraz ciemniejsze, co najwyżej miedziane, ale może ktoś z Was odważył się na kolor czerwieni naturalnej lub ceglanej? Angobowana jest tylko w Ruppie. Zresztą - napiszcie jak finalnie wyglądają takie i takie ... i polećcie coś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 16.12.2006 18:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2006 Czerwoną o ile pamiętam ma Bikosa - chyba nawet mocno czerwoną . My wybraliśmy brąz i nam się podoba. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grazka3 18.12.2006 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2006 Położyliśmy ceglastoczerwoną dachóweczkę- wygląda uroczo. Jesteśmy zadowoleni z efektu. Pozdrawiam Grazka3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KKrzysiek 18.12.2006 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2006 Rafałek, Grazka3 - Dziękuję Wam za odpowiedź Bardzo chetnie obejrzałbym Wasze piękne dachy w naturze tyle, że ... do Rafałka mam bardzo daleko bo mieszkam w Krakowie. Grazka3 - czy mozesz w jakiś sposób podać namiar gdzie stoi Twój piękny domek z ceglastoczerwonym dachem? Skręca mnie z ciekawości jak wygląda ten kolor na dachu, bo też mam ochotę na taką dachówkę a chyba jesteśmy "po sąsiedzku". Pozdrowienia dla wszystkich ! Czekam na śnieg i związane z nim oczekiwane promocje na materiały budowlane... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grazka3 19.12.2006 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2006 Witaj KKrzysiek- myślę,że jeśli chodzi o dach to mogę przesłać Ci zdjęcia. Co do namiarów na lokalizację, to na priv. Co do obniżek materiałów budowlanych - to dostaliśmy cynk od naszego zaopatrzeniowca, że materiały budowlane pójdą w górę, np. styropian . Dlatego już teraz złożyliśmy zamówienie na styropian. Będzie sobie czekał na odpowiednią chwilę . Zamówiliśmy okna i dzrzwi oraz bramę do garażu. Jesteśmy zadowoleni z oferty cenowej. Jednak zdecydowaliśmy się na Urzędowskiego - po wyliczeniach okna i drzwi zewnętrzne ( ( drzwi gospodarcze firmy Gerda ) będą kosztowały nas trochę powyżej 25 tyś. złotych. Okna tak jak chciałam ze szprosami ramkowymi, chociaż ktoś na Forum przestrzegał, że się wypaczają. Do tego Brama garażowa- firmy nie pamiętam, ale za to cena niższa prawie o 2 tyś zł od Hormanna, a różnicy nie ma. Ponieważ nie mieszkamy tam gdzie budujemy- a odległość jest bardzo duża, korzystaliśmy z bezpłatnych doradców budowlanych, którzy wyszukują ofert dla inwestorów i przedstawiali nam wykonawców i ceny. Dzieki temu dotarliśmy do wykonawcy bramy garażowej. Tak sie z tego cieszymy bo brama z napędem będzie dużo niższa. Termin reakizacji 11 tygodni od zamówienia, czyli wychodzi jakiś początek marca- tak jak zakładaliśmy. Pozdrawiam wszystkich Grazka3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts