Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt BABIE LATO pracownia DOMOWE KLIMATY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 609
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Niestety jeszcze nie mieszkamy, planujemy przeprowadzkę w przyszłym roku wiosną.

W środku wszystkie mokre prace zrobione. Brak stolarki- tj. podłóg, parapetów i drzwi oraz do obudowy kominek. Tak jak wcześniej zakładaliśmy, nie robiliśmy poddasza. Tam na razie zrobiona jest kotłownia. Oczywiście wypuściliśmy wszystkie instalacje na poddasze, tak na wszelki wypadek Na zewnątrz, to co widać. Budynek wykończony. Do wykończenia ogrodzenie, no i ogród.

Grazka3

A ja chciałem się z wami torchę podzielić problemami , może będzie łatwiej. Wiem , że jak się ktoś buduje to nie ma czasu na mazgajenie.

Okazało się, że murarze spartolili strop, wylali za dużo i po położeniu rur do kaloryferów będę musiał ponieść poziom posadzki a co za tym idzie ostatniego stopnia schodów na poddasze i krew mnie zalewa bo będzie trzeba wchodzić na niego prawie "po drabinie". Może jest na to jakieś lekarstwo?

Strach pomyśleć o rurach odkurzacza. Na szczęscie panowie puścili je w ścianach.

bikosa, KKrzysiek wielkie dzięki za miłe opinie.

KKrzysiek, zapraszam do obejrzenia w naturze, wszak jesteśmy prawie sąsiadami. Twoje Babie Lato podziwiałam , będąc z wizytą u brata pod koniec października. Widziałam, że masz wstawione okna- jaką w końcu wybrałeś firmę?

Pozdrawiam wszystkich sympatyków Babiego Lata.

Grazka3

Grazka3 - wybrałem tak jak Ty Urzędowskiego.

Z terminami miałaś rację - mieli 1,5 miesiąc poślizgu.

Teraz myśle o drzwiach z naświewtlem, ale ceny drzwi to mają z kosmosu. De facto płaci sie za kolor bo nie są antywłamaniowe. Myśałem o modelu D303 (kasetony). Ale cena !!!

Czy Twoje drzwi też są z Urzędowskiego?

Brame chyba wezmę z Normstahla G60 2250x5000

Pozdrawiam wszystkich

KKrzysiek, mamy również drzwi Urzędwoskiego model DZ 039 z naświetlem w kolorze okien. Były drogie- nie pamiętam ile, ale sprawdzę. Wejście z tyłu domu - to drzwi Gerda, troszeczkę się różnią od koloru okien i drzwi, ale nam to nie przeszkadza.

Mieliśmy małą przygodę z montażem dzrzwi zewnętrznych. Źle je wypoziomowali i nie zgadzały się poziomy z oknami tarasowymi. Ekipa musiała to poprawiać. Zwróć na to uwagę, oczywiście jeśli będziesz zamawiał u Urzędowskiego.

Zastanawiałam się nad Twoim pytaniem w sprawie mocy kominka. Zamontowaliśmy już kominek i jest on na pewno większej mocy, a do ogrzewania będziemy mieć mniejszą powierzchnię, bo tylko parter. Nie wiem czy planujesz ogrzewanie podłogowe. U nas jest podłogówka w holu, wiatrołapie, kuchni, łazience i ubikacji.

W łazience dodatkowo daliśmy kaloryfer z opcją podłączenia do prądu. Sprawdza się w mokre letnie dni.

Pozdrawiam Grazka3

• 3 weeks później...

Podpisuję listę obecności... 8)

U nas poddasze zamieszkane przez córkę. Ogrzewam pokój w szycie (nad wykuszem) - tam właśnie przeprowadziła się Alicja robiąc miejsce dla rodzeńswta (już w połowie grudnia :D ), do tego hol i mniejszy pokój od tyłu. Ilość opału potrzebnego do ogrzania wzrosła przez to niezauważalnie, a przyznam, że bałem się tego najbardziej.

Od dłuższego czasu biorę się na górze za listwy przypodłogowe i czasu mi ciagle brak - podobnie jak na urządzanie gabinetu do pracy (ten mniejszy pokój).

Co do wykuszu - nie zauważyłem opisanych wcześniej problemów - może przy budowie majstry coś zamataczyły by wyszło.

Co do uzytkowania góry - ciagle uważam, że jeśli można to warto zrobić przejście między częścią nad domem a tą nad garażem - super się to sprawuje.

Co do góry - obrobienie okiem mam nieby niezgodnie z zasadami, ale przyznam, że problemów nie ma - nic się nie wykrapla, a za to faktycznie nie mam na ścięciach redukcji na ociepleniu.

Bardzo się cieszę z pomieszczenia nad poddaszem - podłoga na jętkach. Można tam sporo gratów zmieścić a do tego mam dobre dojście do wyłazu przy kominie od kominka. Na tym kominie mam anteny, a teraz w razie W mogę nawet zimą przez tem wyłaz coś poprawić nie wchodząc na dach.

Co do obserwacji użytkowania. Mamy kocioł na drewno i praktycznie do wczoraj paliłem tylko osiką. Drewno wyśmiewane, ale... w okresie przejsciowym wychodzi go niewiele więcej a cena baaardzo dobra. Faktycznie czyści komin - 2 tygodnie temu robiłem czyszczenie przed poważnym sezonem - w końcu za tydzień już grudzień - i przyznam, że w przeciwieństwie do lat poprzednich nie było czego czyścić - komin prawie jak nowy.

Pozdrawiam.

PS. Jak się wyrobię to dziś - najdalej jutro powieszę fotki z góry. Może kogfoś interesują jakieś szczególne sprawy?

witam wszystkich, jestem tu nowa i jak każdy nowicjusz mam sporo pytań, zdecydowaliśmy sie na ten projekt bo jest boski i bardzo funkcjonalny, budowę rozpoczynamy na wiosnę obecnie zbieramy papiery.. tylko czy może mi ktoś w przybliżeniu powiedzieć czy kosztorys tego domu w dużym stopniu odbiega od rzeczywistości??jaki jest MNIEJ WIĘCEJ koszt budowy bez wykańczania poddasz??

Rozrzut może być duży, ale myślę, że powinnaś się zmieścić w przedziale 250-300 tys. ale jeśli ktoś ma nowsze wyliczenia to niech mnie sprostuje. Dużo zalezy od standardu wykończenia. Jesli planujecie robić kiedyś górę, to by potem obniżyć koszty warto:

1. Wyprowadzić osobno prąd (pociągnij dodatkową linię i przygotuj na górze miejsce na skrzynkę - my taką mamy na stryszku nad garażem)

2. Wyprowadź na górę wodę i CO. Jest to do zrobienia bez konieczności mieszkania.

3. Jeśli z górą się nie śpieszysz pomyśl o schodach drewnianych. Górę możesz zamknąć płytą GK i na góę nałozysz wełny.

Jednak warto na górze wymurować ścianki działowe i wylać wylewki. My tak mieśliśmy. Powiem więcej na górze mielismy wykonaną całą instalacje elektryczną, wodę i kanalizę oraz króćce od CO. Koszt nie jest jakiś wielki, a potem góę robisz szybko i bezinwazyjnie. Bardzo przydaje się do tego przejście między góą nad garażem a domem. Majster wchodzi przez garaż a dopiero na końcu otwiera zabudowaną GK klatkę schodową.

Witam Wszystkich! Cieszę się że tu trafiłam ja również na wiosnę mam zamiar ruszyć z budową. Babie lato piękny projekt, ale powierzchnia dachu a co za tym idzie koszt mnie przeraził.

Jeśli mogę zapytać z jakimi kosztami musze sie liczyć chodzi o dach . Pozdrawiam!

Jestem z Dolnego Śląska czy może buduje sie tu Babie lato?

• 2 weeks później...
wielkie dzieki, bedziemy budowac na kredyt i 300 moze 350 musi nam wystarczyc :)

Witam

Może wyjdę na pesymistę ale myślę że nawet przy nie najwyższym standardzie pieniążków może zabraknąć. Takie koszty budowy (okna ,drzwi, podłogi,piece,kaloryfery,dachówka ,ocieplenie ,tynki zewnętrzne, oraz wiele innych drobiazgów które kosztują. ) z były w 2004-2005 .

Ale z całego serca życzę powodzenia będę trzymał kciuki a może się uda.

Pozdrówka. :wink:

• 2 weeks później...

Witajcie,

Na razie jestem cichym podglądaczem wątku i kolekcjonerem cennych wskazówek już budujących ale mam nadzieję wkrótce dołączę bardziej aktywnie.

Pozwolenie odbieram w styczniu i na wiosnę ruszamy....Buduje w okolicach Wieliczki - dom KKrzyśka podziwiałam w naturze - jeszcze raz wielkie dzięki za kontakt!!!

Grazka 3, twoj domek na zdjęciu prezentuje sie cudnie - tez budujesz w tych stronach, gdzie mozna go ewentualnie zobaczyć?

Mam tez pytanie o kolor twojej dachówki - w zestawieniu z tą elewacją wygląda to super! My się wciąż wahamy pomiędzy miedzią a ceglastoczerwoną.

Pozdrawiam wytrwałych forumowiczów (bikosę, rafalka, Mirosława....)!!!

Mamy zimę i nasunęło mi się takie luźne spostrzeżenie.

Mamy niewykończoną łazienkę na górze. Na razie ogrzewana tylko podłogówką - w miejscu gdzie ma być drabinka jest obejście z rurki. Co ciekawe - jest tam całkiem ciepło. Wychodzi, że podłogówka może być tam całkiem wystarczająca - jednak to łazienka i ciepełka nigdy za wiele wiec kiedyś będzie wykończona i drabinka powieszona.

Pozdrawiam serdecznie i bardzo swiątecznie :D

W moim domku już zrobione ogrzewanie jeszcze tylko podłączyć pompę ciepła I WYKOŃCZENIÓWKA. Przeraża mnie to co mnie czeka planowałam że ten dom będzie kosztował trochę mniej:( ale mimo wszystko jest najpiękniejszy na świecie nie mogę doczekać się końca. Zyczę wszystkiego najlepszego w nowym 2008 roku. Pozdrawiam

Vera78 miło, że podoba Ci się moje Babie Lato. Jeśli chodzi o kolor dachówki to jest to kolor ceglastoczerwona angoba. Budujemy w gminie Niepołomice,więc jeśli budujesz w pobliżu KKrzyśka, to będziemy "sąsiadkami.

Pozdrawiam cieplutko wielbicieli Babiego Lata, a z okazji zbliżającego się Nowego Roku, życzę szczęśliwości, wytrwałości i cierpliwości w budowaniu.

Grazka3 :lol: :lol: :lol:

Wszystkiego co najlepsze w Nowym Roku obecnym i przyszłym posiadaczom Babiego Lata!

Grazka3, buduje 3 km od KKrzyska w Lednicy Górnej k. Wieliczki więc na pewno będziemy sąsiadkami....Gdzie dokładnie powstało twoje Babie Lato, przyznaje że bardzo podoba mi sie twoje wykończenie domu i chciałabym, troche podpatrzeć i podpytać jesli to mozliwe oczywiście.....

Proszę o jakiś namiar na ciebie, moj tel to 600 28 99 17

Pozdrawiam bardzo serdecznie!!!!