Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt BABIE LATO pracownia DOMOWE KLIMATY

Recommended Posts

Witam wszystkich fanów Babiego Lata. Zazdroszczę Wam bo my właśnie zaczynamy budowę na wiosnę (mam nadzieję...) - w okolicach Nadarzyna pod Warszawą. Czytam wszystkie Wasze posty bardzo dokładnie, ale najchętniej bym zobaczył te "cuda" na żywo. Jeżdże trochę po Polsce. Jeśli ktoś gotów bvłby pokazać mi swoje Babie Lato będę niezmiernie zobowiązany za kontakt i namiar.

Wszystkiego najlepszego w 2008 r.

Andrzej

• Odpowiedzi 609
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witaj Andrzeju,

Z tego co wiem Wielcy Pionierzy tego forum reprezentują kierunek północny. Nas z południa jest trochę mniej, a z okolic Warszawy nie kojarze nikogo. Tak czy owak warto sprawdzić jak budynek wygląda w całości. Mocno działa na wyobraźnię i utwierdza w przekonaniu, ze to właściwy projekt. Zapraszam do siebie na wizję lokalną (ocieplam teraz poddasze). A poza tym warto zrobić żonie albo sobie samemu prezent i zamówic makietkę domu. Kosztuje ok 200-250 zł i daje sporo radosci

Krzysiek

KKrzysiek- "WIELCY PIONIERZY" tego było mi potrzeba :lol: Dawno się tak nie uśmiałam :wink:

Pozdrawiam budujących i popieram, że warto zobaczyć w realu. Pierwsze babie lato pokazal nam kolega a nastepne wyszukalismy sami. wystarczy zwiedzic 1-2 osiedla domkow i nagle odkrywamy znajomą bryłę.

Porada dla początkujących- zawsze łatwiej zwiedzić domek gdy jeszcze jest w trakcie budowy- wtedy duuuużo chętniej się zapraszamy. kiedy etap jest już mocno zaawansowany lub domeik zamieszkany wtedy dość trudno jest mi podjąć decyzję o nieznanych zwiedzających. Tak wiec pozdrawiam (aha obecność na forum z czasem też potrafi zbudować zaufanie :p )

Powodzenia zyczę

• 1 month później...

Zgadzam się ze zdaniem Bikosy. Póki domek jest jeszcze w pierwszej fazie budowy, inwestorzy chętnie goszczą oglądających. Kiedy już coś zaczyna się dziać w środku, chęć do przyjmowania takich odwiedzin odwiedzin jest mniejsza.

Podglądacze cieszą, ale też denerwują. Zwłaszcza wtedy gdy są zbyt natrętni.

A że ufność do ludzi zanika z biegiem przybywających lat życia, zrobiłam sobie "firanki".... ze styropianu, coby wścibscy nie mogli zobaczyć jak wykańczam domek wewnątrz.

Ale ufać trzeba.

Pozdrawiam wszystkich ufających i budujących Babie Lato.

Grazka3 :lol: :lol: :lol:

Czym macie obłożony cokół i jak się Wam sprawuje w użytkowaniu?

Witam

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem '' cokół ''- jeżeli chodzi o fragment muru pomiędzy ziemią a początkiem tynku zewnętrznego to ja obłożyłem płytkami klinkierowymi w kolorze dachówki (kolor root). Wyszło nawet nie najgorzej. Pierwsze mrozy wytrzymało - nic nie odpadło.Trzeba przyznać że po obłożeniu dom prezentuje się znacznie lepiej. Po obłożeniu klinkierem dookoła domu ułożyłem agrowłukninę i wysypałem kamykami opaskę o szerokości ok.50 cm. Lepiej pacuję się kosiarką oraz ''cokól'' się tak nie brudzi podczas deszczu.

Pozdrówka :wink:

• 2 weeks później...

Wszyscy Pionierzy i miłośnicy Babiego Lata - z radością informuję, że 3 marca rozpoczęliśmy budowę !!! Póki co idzie zgodnie z planem - geodeta za jedyne 800 zł wytyczył osie i granice budynku i ekipa zaczęła kopać fundamenty. Wczoraj wylali ławy. Trzymajcie za nas kciuki...

P.S. Czy ktoś wie gdzie można zamówić makietkę domu?

Wszyscy Pionierzy i miłośnicy Babiego Lata - z radością informuję, że 3 marca rozpoczęliśmy budowę !!! Póki co idzie zgodnie z planem - geodeta za jedyne 800 zł wytyczył osie i granice budynku i ekipa zaczęła kopać fundamenty. Wczoraj wylali ławy. Trzymajcie za nas kciuki...

Witam

Życzę powodzenia :wink:

Co do makietki to na początku każdy jest zauroczony projektem .

Ja miałem inny pomysł - chcałem sobie sprawić obraz z widokiem domu , który miał wisieć nad kominkiem. Ale pomysł upadł- znalazło się tysiące innych wydatków a i euforia mineła.

Pozdrówka :wink:

Oj "twarda" kobieto co nie zaznała emocji... 8)

A tak z innej beczki - jak tam ogródki? Ja chętnie bym coś pokazał... ale nie ma co... wiosna jakoś nie chce zastartować a te parę krokusów jakoś serce cieszy ale na chwalenie nie wystarcza.

Gorąco pozdrawiam

PS. Bikosa - czy fotki doszły?

• 4 weeks później...
hej co do budowy domu to budując w tym roku sądzę że braknie Ci 350 tyś na wykończenie i wejście gdyż materiały poszły tak do góry i robocizna, że źle to widzę. Ja zacząłem budowę rok wcześniej i wszystkie materiały udało mi się kupic przed podwyżkami. Na chwile obecną dom kosztował mnie około 150 tyś i mam stan surowo zamknięty bez ddzwi garażowych, które kosztują około 7 tyś zł. Jeśli jest ktoś zainteresowany to mogę przesłać szczegółowy kosztorys budowy domu. Ja zacząłem budować rok temu.

Witam Wszystkich!

Zwracam się z prośba do osób które juz buduja Babie Lato (najchętniej z mazowsza ale nie koniecznie) i mogłyby udostępnić swój domek do obejrzenia "na żywo" Mieszkamy pod Warszawą i chcielibyśmy obejrzec ten dom wewnątrz;nie musi być wykończony ,jesli ktoś mieszka daleko od W-wy i chciałby sie podzielić doświadczeniem to też będziemy wdzięczni za kontakt!

Pozdrawiam Wszystkich

Beti!