reniakoz 23.05.2008 05:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2008 Dzięki Jolu - dotarły , ale dopiero dzisiaj sprawdziłam pocztę . Ale ci zazdroszczę,że już masz już swoją Kreskę pod dachem, chociaż wiem, że jeszcze większość pracy przed wami .Bardzo ładny kolor dachówki - jaki to rodzaj? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buli107 23.05.2008 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2008 Chceta to mata, nowe fotki na Garnku, sorki za wszędobylski bałagan , kupa klamotów jeszcze w domu, jak garaż stanie to w końcu klamoty znikną, zapraszam do podglądania Wczoraj znalazłem niedaleko mnie, po drugiej stronie jeziora kończącą się Kreskę ( lustrzane odbicie ), wygląda na projekt realizowany zgodnie z gotowcem, owalne kolumny itp... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolanta k 23.05.2008 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2008 RENIAKOZ dachówka to Roben średzka falista miedziana plus.Cieszę się że się podoba.A TY na jakim etapie budowy jesteś?BULI 107 nie widzę nowych zdjęć? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buli107 24.05.2008 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2008 Jolu, wejdź na Garnek.pl i wyszukaj fotki niejakiego Buli107 P.S. W Gorzowie przy ul. Srebrnej też stoi Kreska z garażem lub Babie lato Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buli107 24.05.2008 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2008 Jolu, wejdź na Garnek.pl i wyszukaj fotki niejakiego Buli107 P.S. W Gorzowie przy ul. Srebrnej też stoi Kreska z garażem lub Babie lato, ale wydaje mi się że to Kreska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolanta k 24.05.2008 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2008 ]Jolu, wejdź na Garnek.pl i wyszukaj fotki niejakiego Buli107 Dzieki za podpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolanta k 24.05.2008 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2008 Upsss coś skopałam.Nieważne.Obejrzałam za to zdjęcia domu i bardzo mi się podoba.Salon robi powalające wrażenie swoim rozmiarem.Braliśmy pd uwagę powiększenie go o jedną sypialnie ale zrezygnowaliśmy bo dom miał być tylko parterowy.Teraz trochę żałuje że został taki jak w projekcie.Mam parę pytań:jakiej szer.są drzwi dwuskrzydłowe z wiatrołapu do holu?,czy schody na poddasze są wygodne\niemęczące\ bo trochę ich jest?Mam jeszcze kilka pytań ale może następnym razem żeby nie być upierdliwa.Widoki cuuuudne!!.pozdrawiam.Czekam na odpowiedż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buli107 25.05.2008 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2008 Drzwi z wiatrołapu to podwójna 80-ka a schody męczące jak każde inne, na poddaszu urzędują chłopaki, my mamy wszystko na dole więc to oni biegają po schodach, ja to na górę wchodzę może 2-3 razy w tygodniu Jolu, śmiało pytaj, po to jest to forum. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 26.05.2008 12:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2008 OOO widzę że "Kreskowcy" przechwycili wątek. A czy jest tu jeszzce ktoś ze "starej" ekipy? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirosław 27.05.2008 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 OOO widzę że "Kreskowcy" przechwycili wątek. A czy jest tu jeszzce ktoś ze "starej" ekipy? Pozdrawiam Mam takie same odczucia - ale jestem cały czas na podglądzie. POZDRÓWKA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 27.05.2008 06:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 No no... spotkanie weteranów... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buli107 28.05.2008 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 Na to wygląda, że Kreska jest bardziej popularna, osobiście widziałem w swojej okolicy 4-5 Kresek. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buli107 05.06.2008 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2008 A może by tak weterani podzielili się doświadczeniem już z eksploatacji tych domków ? Chodzi mi o np. roczne koszta ogrzewania i jak macie rozwiązane instalacje ? Pozdrawiam. Tomasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 05.06.2008 17:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2008 Koszty ogrzewania... hmmm palę drewnem i nie potrafię do końca policzyć ile mnie to kosztuje, co zima to inaczej, ale nie rzuca na kolana.Co do instalacji - waro przemyśleć gniazdka na dworze - taras i po obwodzie domu - kosiarka i inne takie prace. Warto zaplanowac 2-3 krany na zewnątrz na potrzeby ogrodu, mycia samochodu. Dom duży więc warto zastanowić się nad instalacją antenową, telefoniczną, domofonową, małą siecią komputerową (chyba, ze jesteś fanem WiFi). Ogólnie warto przyjechać, zobaczyć i pogadać na spokojnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirosław 10.06.2008 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2008 A może by tak weterani podzielili się doświadczeniem już z eksploatacji tych domków ? Chodzi mi o np. roczne koszta ogrzewania i jak macie rozwiązane instalacje ? Pozdrawiam. Tomasz. Witam Ogrzewanie to chyba najbardziej płynna część eksloatacji zależna od wielu czynników. Pierwszy - ocieplenie domu (u mnie poroterm 24cm + styropian 15cm), jakość okien . Drugi - ilość m3 do ogrzania . Trzeci- ilość elementów grzewczych ( kaloryferów, m2 orzewania podłogowego.) Czwarty - Czy ogrzewanie jest razem z podgrzewanien wody użytkowej. Piąty - ile godzin dziennie jest włączone ogrzewanie oraz jaką temperaturę chcemy w domu uzyskać. Pierwszy rok a nawet dwa lata dom pobiera więcej ciepła z racji tego że ściany się wygrzewają i co ważniejsze trzeba się nauczyć ekonomicznego używania własnego pieca. Ale dosyć tych wymądrzeń czas na konkrety. Zaczniemy od m2 - dom dół 127m2 góra około170m2 tyle że skosy co daje mniej m3 + kaloryfer w garażu. Dom ogrzewany kominkiem z płaszczem wodnym oraz piecem na olej opałowy. Pieca używam głównie do podgrzewania wody - po nauce ekonomicznego używania 1000 litrowy zbiornik wystarczył prawie na 2 lata.Pierwszy rok dwie osoby drugi cztery. Odpadło zmywanie naczyń to załatwia zmywarka. Kominek pracuje zazwyczaj od godziny 17 do 24 ,soboty i niedziele cały dzień. Temperatura w domu po nagrzaniu podchodzi do 20-22 stopni . Do następnego dnia przy normalnej zimie spada do około 18 stopni.W jesienne dni kominek pracuje około 3 godziny jeden pełny wkład. Użytkowanie kominka wymaga praktyki odpowiednie wysezonowane drewno,oraz umiejętne użytkowanie potrafią bardzo ograniczyć koszty .Zapomniałem o odpowiednim dobraniu mocy kominka (pieca) do wielkości domu. Pierwszy rok ogrzewania zakończył się zużyciem 26 m3 drewna (niewysezowanego) temperatura w domu około 20 stopni. Drugi rok drewno już wysezonowane więcej dni grzewczych temperatura do 22 stopni spaliłem ok. 20 m3 drewna. Udział pieca olejowego w ogrzewaniu domu(czasami nie chciało się palić w kominku ) ok.2%. Już nie pamiętam kiedy się tyle rozpisywałem , na koniec zaznaczę że dwie ostatnie zimy trochę nas rozpieszczały. Pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirosław 24.06.2008 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2008 Witam Zacięło się coś .?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 26.06.2008 04:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2008 Czy coś sie zacięło... tak - powiadamianie o odpowiedziach w tym wątku... ale to chyba stała przypadłość forum.Co od ogrzewania - zastanawia mnie to jak szybko wychładza Ci się dom. U mnie spadek o 4 stopnie do rana to chyba tylko w najcięższe mrozy... ale wtedy paliłem na okrągło więc do tego nie dopuszczałem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirosław 01.07.2008 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 Czy coś sie zacięło... tak - powiadamianie o odpowiedziach w tym wątku... ale to chyba stała przypadłość forum. Co od ogrzewania - zastanawia mnie to jak szybko wychładza Ci się dom. U mnie spadek o 4 stopnie do rana to chyba tylko w najcięższe mrozy... ale wtedy paliłem na okrągło więc do tego nie dopuszczałem. Pozdrawiam Witam U minie wygląda to trochę inaczej - staram się grzać przez cały wieczór i całą noc czasami wstaję nad ranem około 3 i dokładam do kominka.To wstawanie wymusza nasz kocurro który wychodzi na nocne wojarze albo z nich wraca powsinoga jedna. Dlatego temperatura w czasie nocy prawie nigdy mi nie spada . Natomiast w dzien kiedy nikogo niema w domu temperatura spada około 4 stopni po 12 lub czasami nawet 16 godzinach niepalenia w kominku. Pzdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirosław 29.07.2008 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2008 Witam Widzę że lato w pełni bo plaża totalna. Pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniakoz 11.08.2008 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2008 Albo plaża, albo tak praca na budowach wre, że nie mają czasu zajrzeć na forum. Ale to świadczy,że wszystko dobrze idzie skoro nie maja problemów . Mam pytanie do Kreskowców budujacych obecnie .Ile na dzień dzisiejszy może w przybliżeniu kosztować stan surowy zamknięty Kreski bez użytkowego poddasza. Na poddaszu planuję na razie tylko strych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts