Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt BABIE LATO pracownia DOMOWE KLIMATY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 609
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Chceta to mata, nowe fotki na Garnku, sorki za wszędobylski bałagan , kupa klamotów jeszcze w domu, jak garaż stanie to w końcu klamoty znikną, zapraszam do podglądania 8)

Wczoraj znalazłem niedaleko mnie, po drugiej stronie jeziora kończącą się Kreskę ( lustrzane odbicie ), wygląda na projekt realizowany zgodnie z gotowcem, owalne kolumny itp...

Upsss coś skopałam.Nieważne.Obejrzałam za to zdjęcia domu i bardzo mi się podoba.Salon robi powalające wrażenie swoim rozmiarem.Braliśmy pd uwagę powiększenie go o jedną sypialnie ale zrezygnowaliśmy bo dom miał być tylko parterowy.Teraz trochę żałuje że został taki jak w projekcie.Mam parę pytań:jakiej szer.są drzwi dwuskrzydłowe z wiatrołapu do holu?,czy schody na poddasze są wygodne\niemęczące\ bo trochę ich jest?Mam jeszcze kilka pytań ale może następnym razem żeby nie być upierdliwa.Widoki cuuuudne!!.pozdrawiam.Czekam na odpowiedż

Koszty ogrzewania... hmmm palę drewnem i nie potrafię do końca policzyć ile mnie to kosztuje, co zima to inaczej, ale nie rzuca na kolana.

Co do instalacji - waro przemyśleć gniazdka na dworze - taras i po obwodzie domu - kosiarka i inne takie prace. Warto zaplanowac 2-3 krany na zewnątrz na potrzeby ogrodu, mycia samochodu. Dom duży więc warto zastanowić się nad instalacją antenową, telefoniczną, domofonową, małą siecią komputerową (chyba, ze jesteś fanem WiFi). Ogólnie warto przyjechać, zobaczyć i pogadać na spokojnie.

A może by tak weterani podzielili się doświadczeniem już z eksploatacji tych domków ? Chodzi mi o np. roczne koszta ogrzewania i jak macie rozwiązane instalacje ? Pozdrawiam. Tomasz.

Witam

Ogrzewanie to chyba najbardziej płynna część eksloatacji zależna od wielu czynników.

Pierwszy - ocieplenie domu (u mnie poroterm 24cm + styropian 15cm), jakość okien .

Drugi - ilość m3 do ogrzania .

Trzeci- ilość elementów grzewczych ( kaloryferów, m2 orzewania podłogowego.)

Czwarty - Czy ogrzewanie jest razem z podgrzewanien wody użytkowej.

Piąty - ile godzin dziennie jest włączone ogrzewanie oraz jaką temperaturę chcemy w domu uzyskać.

Pierwszy rok a nawet dwa lata dom pobiera więcej ciepła z racji tego że ściany się wygrzewają i co ważniejsze trzeba się nauczyć ekonomicznego używania własnego pieca.

Ale dosyć tych wymądrzeń czas na konkrety. Zaczniemy od m2 - dom dół 127m2 góra około170m2 tyle że skosy co daje mniej m3 + kaloryfer w garażu.

Dom ogrzewany kominkiem z płaszczem wodnym oraz piecem na olej opałowy.

Pieca używam głównie do podgrzewania wody - po nauce ekonomicznego używania 1000 litrowy zbiornik wystarczył prawie na 2 lata.Pierwszy rok dwie osoby drugi cztery. Odpadło zmywanie naczyń to załatwia zmywarka.

Kominek pracuje zazwyczaj od godziny 17 do 24 ,soboty i niedziele cały dzień.

Temperatura w domu po nagrzaniu podchodzi do 20-22 stopni . Do następnego dnia przy normalnej zimie spada do około 18 stopni.W jesienne dni kominek pracuje około 3 godziny jeden pełny wkład.

Użytkowanie kominka wymaga praktyki odpowiednie wysezonowane drewno,oraz umiejętne użytkowanie potrafią bardzo ograniczyć koszty .Zapomniałem o odpowiednim dobraniu mocy kominka (pieca) do wielkości domu.

Pierwszy rok ogrzewania zakończył się zużyciem 26 m3 drewna

(niewysezowanego) temperatura w domu około 20 stopni.

Drugi rok drewno już wysezonowane więcej dni grzewczych temperatura do 22 stopni spaliłem ok. 20 m3 drewna. Udział pieca olejowego w ogrzewaniu domu(czasami nie chciało się palić w kominku ) ok.2%.

Już nie pamiętam kiedy się tyle rozpisywałem , na koniec zaznaczę że dwie ostatnie zimy trochę nas rozpieszczały.

Pozdrówka :wink:

• 2 weeks później...

Czy coś sie zacięło... tak - powiadamianie o odpowiedziach w tym wątku... ale to chyba stała przypadłość forum.

Co od ogrzewania - zastanawia mnie to jak szybko wychładza Ci się dom. U mnie spadek o 4 stopnie do rana to chyba tylko w najcięższe mrozy... ale wtedy paliłem na okrągło więc do tego nie dopuszczałem.

Pozdrawiam

Czy coś sie zacięło... tak - powiadamianie o odpowiedziach w tym wątku... ale to chyba stała przypadłość forum.

Co od ogrzewania - zastanawia mnie to jak szybko wychładza Ci się dom. U mnie spadek o 4 stopnie do rana to chyba tylko w najcięższe mrozy... ale wtedy paliłem na okrągło więc do tego nie dopuszczałem.

Pozdrawiam

Witam

U minie wygląda to trochę inaczej - staram się grzać przez cały wieczór i całą noc czasami wstaję nad ranem około 3 i dokładam do kominka.To wstawanie wymusza nasz kocurro który wychodzi na nocne wojarze albo z nich wraca powsinoga jedna.

Dlatego temperatura w czasie nocy prawie nigdy mi nie spada .

Natomiast w dzien kiedy nikogo niema w domu temperatura spada około 4 stopni po 12 lub czasami nawet 16 godzinach niepalenia w kominku.

Pzdrówka :wink:

• 4 weeks później...
  • 2 weeks później...

Albo plaża, albo tak praca na budowach wre, że nie mają czasu zajrzeć na forum. Ale to świadczy,że wszystko dobrze idzie skoro nie maja problemów .

Mam pytanie do Kreskowców budujacych obecnie .

Ile na dzień dzisiejszy może w przybliżeniu kosztować stan surowy zamknięty Kreski bez użytkowego poddasza. Na poddaszu planuję na razie tylko strych.