Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt BABIE LATO pracownia DOMOWE KLIMATY

Recommended Posts

No Kochani,tarasy wykończone, cokół i podmurówka ogrodzenia też, trawka ładnie rośnie ( swoją drogą makabra była z trawą, wysiałem na początku maja akurat jak zaczęła się półtoramiesięczna susza, potem trzytygodniowa nieobecność w lipcu i po powrocie zastałem prawie metrowy trawnik z lebiody, tydzień temu zrobiłem rekultywację i dosiew, właśnie zaczyna odrastać i wschodzić ten dosiew ) no i garaż już stoi, jak uprzątnę trochę to wrzucę fotki. Pierwszy sezon wyszedł mi 4tys. za gaz ( ogrzewanie i ciepła woda ), to chyba nieźle biorąc pod uwagę "mokrość" budynku i powierzchnię ( parter plus poddasze z zagospodarowanymi nad-tarasami ). Kominek zacznie ogrzewać dopiero od przyszłej zimy. Pozdrawiam.

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 609
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
Witam wszystkich.Mieszkam na dolnym śląsku. Od czterech lat buduje dom typu KRESKA trochę mi to zabiera czasu.Na dzień dzisiejszy mam stan zamknięty i elektyke.Wczoraj firma zamontowała okna.Teraz robię sam podbitkę i ocieplenie ścian kolankowych. Jak ktoś chce to mogę troche doradzić co do wykonania. Ściany nośne i działowe są z porotherm. Dach karpiówka kreaton klasik czerwona angoba.Kolumny beczkowate

• 1 month później...
  • 3 weeks później...

czy ktos buduje babie lato z garazem??patrzylismy z mezem,ze sam material wyniesie kolo230tys(tak pisze w kosztorysie projektu na stronie internetowej).

Szczegolnie interesuje mnie dach,poniewaz powierzchnia wynosi 338m2 to postawilibysmy na blachodachowke(jest tansza i tez dobra). ktos moze posiada swoj kosztorys?

Bo wlasnie jestesmy na etapie polowania na dzialke a wlasciwie w marcu bedzie przetarg i chcemy wlasnie kupic projekt babiego lata z garazem 139m2 plus garaz. Bylabym wdzieczna za wszelkie informacje;)

pozdrawiam :)

Cześć !

My budujemy Babie Lato z garażem. Stan surowy zamknął nam się w 300000zł. Nie dokonywaliśmy żadnych zmian w projekcie i jesteśmy zadowoleni. Dom bardzo nam się podoba. Na kosztorysy przy projekcie trzeba brać poprawkę. Generalnie ten dom nie jest tani o czym uprzedzano nas od początku. Ale warto! ewentualnie służę zdjęciami z budowy. :) :) :D

czy ktos buduje babie lato z garazem??patrzylismy z mezem,ze sam material wyniesie kolo230tys(tak pisze w kosztorysie projektu na stronie internetowej).

Szczegolnie interesuje mnie dach,poniewaz powierzchnia wynosi 338m2 to postawilibysmy na blachodachowke(jest tansza i tez dobra). ktos moze posiada swoj kosztorys?

Bo wlasnie jestesmy na etapie polowania na dzialke a wlasciwie w marcu bedzie przetarg i chcemy wlasnie kupic projekt babiego lata z garazem 139m2 plus garaz. Bylabym wdzieczna za wszelkie informacje;)

pozdrawiam :)

Monigue.paris......troszke zostalam zaszokowana twoja wypowiedzia.... to znaczy daliscie 300tysiecy za stan surowy zamkniety?? to "troche duzo" , tymbardziej ze na projekcie ogolnikowo zostalo obliczone 370tys za stan "pod klucz"(w tym 230tys za wszystkie uzyte materialy do wybudowania i wykonczenia domku ).

A macie uzytkowe poddasze?

Bo to duza roznica,my z mezem nie chcemy uzytkowego poddasza ani dachowek,kolumny beda grube aczkolwiek proste...

Chetnie popatrze na zdjątka ;) wrzućcie je na forum ,inni tez chetnie popatrza;)

pozdrawiam:)

Witam,

Mam pytanie o kolumny w projekcie Babie Lato. Chodzi mi o ich wysokość i średnicę.

Pozdrwaim :wink:

Maarian wejdz na http://www.domoweklimaty.pl/index.php?page=projects&action=project&project_id=740

Tam znajdziesz kosztorysy, rysunki ,przkroje i kolumny takze powinny miec wymiary...

pzdr.;)

... katka wiem na czym polega roznica miedzy stanem deweloperskim(przy okazji sorry za pomylke) a stanem pod klucz...ale moze sie myle wiec mnie oswieć...

I nadal nie moge pojac ,ze mozna dac 300tys za stan surowy(jeszcze monique.paris nie okreslila czy zamkniety czy otwarty)...

Czytalam forum od samego poczatku wiec dlatego sie dziwie,ze jedni buduja za ponad 100tys a drudzy za 300tys stan surowy... za duza rozbieznosc jak dla mnie...

Teraz to juz calkowicie nie wiem czego sie spodziewac...

Przyda sie kazda rada;)

pozdrawiam.

... katka wiem na czym polega roznica miedzy stanem deweloperskim(przy okazji sorry za pomylke) a stanem pod klucz...ale moze sie myle wiec mnie oswieć...

Nie wątpię, że wiesz, jaka jest różnica chodziło mi tylko o sprostowanie.

A co do rozbieżności w kosztach budowy to wszystko zależy od kilku czynników np. miejsca gdzie się buduję, są rejony polski bardzo drogie a są miejsca gdzie tanio można wszystko kupić. Zależy od wkładu własnej (lub rodziny) pracy a zatrudnianiu firm budowlanych. Zależy też od użytych materiałów, patrz same kolumny jedni mają proste wylewane a inni kupowane gotowe profilowane bardzo drogie (są jeszcze metody pośrednie :) ). Nie mówię już o pokryciu dość obszernego dachu czy oknach. Wszystko zależy od zasobności portfela budującego. Najlepiej samemu sobie zrobić orientacyjny kosztorys według własnych zapotrzebowań i lokalnych cen. Opieranie się na innych jest mylące nie mówiąc już o zmieniających się cenach.

Witam,

Mam pytanie o kolumny w projekcie Babie Lato. Chodzi mi o ich wysokość i średnicę.

Pozdrwaim :wink:

Buduję Kreskę, sądzę, że kolumny są takie same: kolumny przednie - wysokość 263 cm, średnica zmienna, od góry: 40-49-45 cm, baza dolna: 55 cm, baza górna: 60 cm; kolumny tylnie - wysokość 273 cm, średnica i szerokość baz takie same, jak przy kolumnach przednich.

pzdr

Katka masz w zupelnosci racje z tymi kosztami...

U nas sporo bedzie robione po znajomosci tzn. murarze ,dekarze, hydraulicy,stolarze ale to i tak nie rozwiazuje sprawy kosztow.

Procz dzialki ,tak na oko liczylismy z mezem,ze moze udaloby sie zbudowac i wyremontowac babie lato za 300tys?? Oczywiscie bez szalenstw czyli blachodachowka czy np. kolumny grube ale nie typ beczkowaty tylko zwykle.

Narazie do kosztow budowy podchodze lightowo,bo teraz jestesmy w trakcie polowania na dzialke wiec teraz to jest najwazniejsze:)

A przy okazji czy mozesz mi przyblizyc o "matodach posrednich" profilowania kolumn o ktorych wspomniales ??zainteresowales mnie tym bardzo.. :wink:

Witam,

Jestem w trakcie budowy Babiego Lata (stan surowy zamknięty:))) i właśnie przymierzam się do docieplania poddasza. Mam pytanie do użytkowników lub właścicieli babiego w bardziej zaawansowanym stanie - ile wełny daliście na poddaszu i jak się to sprawuje w użytkowaniu? Mój wykonawca sugeruje 15 cm wełny między krokwie + 5 cm na krokwie. Ja się upieram przy wersji 15 cm plus 10 cm. Czy 20 cm wełny wystarczy żeby było ciepło i przytulnie bez płacenia megarachunków za ogrzewanie? Dach mam z dachówki ceramicznej.

Pozdrawiam [/img]