Gesiu 07.10.2003 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2003 Mam nisko polozona dzialke dlatego powyzej gruntu sa bloczki fundamentowe - musze obsypac fundament na wysokosc okolo 50 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gesiu 07.10.2003 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2003 W projekcie "Kreska " jest przewod wentylacyny w lazience na parterze . Czy ktos wie gdzie on idzie dale??? I jeszcze o rure doprowadzajaca powietrze do kominka - czy powinna byc pod posadzka i wychodzic na zewnatrz? jesli tak to gdzie ? przez fundament czy przez sciane ? bo jesli przez fundament to chyba nie da rady po jest tam taras. Czy odpowietrzniki z kanalizy musza byc wyciagniete ponad dach? jasli tak to dojda trzy malutkie "kominki" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 24.10.2003 07:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2003 Gesiu czy możesz powiedzieć ile ciebie kosztowały fundamenty i czy masz jakieś swoje wyliczenia ile wyjdzie stan surowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gesiu 24.10.2003 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2003 jak do tej pory okolo 12 tys. za tzw. chyba stan zero czyli fundamenty ale bez wylewania posadzek a co do stanu surowego to nie robilem wyliczen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 24.10.2003 09:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2003 A czy przynajmniej szacowałeć ile będzie cię kosztować ta budowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gesiu 24.10.2003 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2003 wstepnie przewiduje ze sciany ze silikatow postawie w granicach 20 tys., dach w zaleznosci od materialow i dobrych ukladow okolo 20-30 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 21.11.2003 13:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2003 Jak tam Wasze domki, na czym skończyliście w tym roku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konradk 26.11.2003 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2003 A ja już mama stan surowy , moja kreska prezentuje sie elegancko, buduje niedaleko LUBINA woj dolnośląskie , można obejrzeć .Teraz podciagnołem już wode i sciekiPOZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WIZOR 12.01.2004 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2004 CZy ktoś budował dom z tego projektu, jakie macie uwagi do tego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bikosa 12.01.2004 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2004 wizor sprawdz watki w projektach- kreska lub babie lato. wiekszosc dopiero planuje ale czesc juz cos zdzialalapozdrawiamag Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek gozdziak 23.01.2004 00:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2004 Cześc Wizor. Tez jestem zainteresowany tym projektem. Sposrod setek przegladnietych ten zwrocił moja uwage prostym i dobrym rozwiazaniem pomieszczen. Ma wlasciwie wszystko co potrzeba, a mianowicie i spory wiatrolap i spizarke i spore pomieszczenie gospodarcze z wyjsciem na ogrod. Decydujac sie na ten projekt zrobilibysmy w miejscu garderoby przejscie do garazu. Osobisice (zonie owszem) nie podoba mi sie dworkowy charakter tego domu, ale nie znalazlem jescze domu o nowoczsnym wygladzie z podobnym ukladem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WIZOR 26.01.2004 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2004 Witam wszystkich, kupiłem właśnie projekt Babie Lato, załatwiłem już pozwolenie na budowę i mam zamiar zaczynac na wiosnę. Jeżeli chodzi o fundament to rzeczywiście ława powinna byc ciągła, zwrócił mi na to uwagę wykonawca, póki co wykonawca wycenił mi fundamenty na 18 tyś do stanu zero. Bede budował pod Częstochową. Pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WIZOR 26.01.2004 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2004 Witam.Kupiłem projekt i zrobiłem kilka poprawek.Wybiłem z garderoby drzwi do garażu, oraz wstawiłem do garażu dwa okna, gdyż był slepy. Załatwiłem już pozwolenie na budowę i zamierzam na wiosnę postawić fundamenty.Jeżeli chodzi o fawę fundamentową i wykonawca z którym rozmawiałem, też zaproponował mi połaczenie ławy, żeby jej nie przerywać.Jeżeli chodzi o koszt fundamentu do stanu zerowego to wynosi on o 20 - 25 tyś w moim regionie. Buduję niedalek Częstochowy - ŁysiecJeżeli zacznę będe informował o budowie i załączę zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marsov1 26.01.2004 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2004 witam ponownietroche sie przechrzcilem ale to ciagle ten sam zainteresowany ''Babim Latem'' Chcialbym poznac opinie twjego projektanta na temat jakosci tego projektu m.in. cz wszystkie szczegoly ktore powinny sie znajdowac, w projekcie sa zawarte. Co sie tyczy fundamentow to zwrocilem sie z ta uwaga do APA i ciekaw jestem co mi odpowiedza. Chcialbym rowniez wiedziec jak wysoka jest scianka kolankowa w projekcie i czy moze ja podnosiles. Ja ciagle sie zastanawiam nad zakupem odpowiedniego projektu. Moze twoje odpowiedzi pomoga mi podjac decyzje. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bikosa 26.01.2004 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2004 Jak widzę co ław zdania są podzielone. Ja pytałam znajomego (inzynier budownictwa, biegly sadowy w budownictwie, wycenach neruchomosci, od ponad 30 lat kierownik budowy, nadzor inwestrorki itp). On mi to rozrysowal, brak ciaglosci wystepuje w miejscu podciagu, podciag opiera sie o sciane zewnetrzna i nosna wwenatrz domu. tak wiec naciski rozkladaja sie glownie na tych punktach, od strony law fundamentowych tez dzialaj sily w kierunku przeciwnym i jesli w tym miejscu dacie fundamenty to na tych koncach gdzie sie opiera podcia bede dzialaly ku gorze z wieskza sila a w miejscupodciagu tez ku gorze (ale tam nie ma sciany i nie ma przeciwwagi). kurcze chyba tego nie wytlumacze bez rysunku a jestm zbyt tepa aby zamiescic taki rysunek. tak weic nie ma potrzeby aby cos dodatkowego kombinowac. moze dojc nawet do pzregiecia fundamentu w tym miejscu. to samo pod brama garazowa.pozdrawiami ciekawe co apa na to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 27.01.2004 06:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2004 Bikosa - co to za samokrytycyzm podziwiam... Co tam na blacu boju? co z oknami - czy udało Ci się coś wynegocjować? Po rozmowie z naszą architekt wyszło, że faktycznie drzwi na taras są lekko nietypowe, co jednak nie robi specjalnego wrażenia na lokalnych sprzedawcach. Radzą jednak (dla włąsnej wygody) zrobić skrzydła symetryczne. Czy Ty już masz jakąś koncepcję w tym temacie? My już chyba zakończone rozmowy na temat ścian. Jak by nie było - będzie 3 warstwowa. Na koniec tygodnia powinna ruszyć produkcja więźby. Stropy się przeprojektowują. Pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 27.01.2004 06:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2004 póki co wykonawca wycenił mi fundamenty na 18 tyś do stanu zero. WIZOR czy to cena z materiałem? Ja za całe Babie Lato (sama robocizna) wynegocjowałem 14,5 kzł (ściany stan surowy) i 12 kzł za dach (więźba, impregnacja, pełne deskowanie). Jeśli krokwie mają mieć takie bajeranckie wycięcia i deski na deskowaniu heblowane zamiast podbitki to trzeba będzie dodać jeszcze tysiąc. Do końca tygodnia zamawiam materiały - wtedy będę wiedział mniej więcej ile wyjdzie całość. Buduję z porotermu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WIZOR 27.01.2004 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2004 WitamKoszty podane to koszt robocizny z betonem. Ja mam kupic tylko betonity i stal na zbrojenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marsov1 27.01.2004 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2004 witam pozna poraOtrzymalem z pracowni APA odpowiedz na temat moich watpliwosci na temat poprawnosci zaproponownych przez nich fundamentow cyt: Nie ma żadnych błędów w projekcie fundamentów do budynku Babie Lato. Czasami, jeżeli na konkretnej działce grunt jest inny niż założony teoretycznie w projekcie fundamenty trzeba dopasować do innej nośności Wynika z tego ze brak ciaglosci w fundamentach nie jest bledem zreszta Bikosa probowala nam to wyjasnic Rafalek czym sie kierowales decydujac sie na sciane trojwarstwowa i na zmiane stropow. Ja co prawda jeszcze sie niezdecydowalem na Babie lato ale jestem juz coraz blizej zakupu. marsov1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 28.01.2004 06:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2004 Marsov1 - ścianę 3 warstwową wybrałem przez porównanie kosztów - wyszło mi przy robociźnie jaką wynegocjowałem, że jest trochę tańsza, część kosztów przenoszę na wiosnę czyli mniejszy wat - razem da to większy zysk... (mniejszy koszt) a współczynnik całkiem przyzwoity... Co do stropu z płyt to po pierwsze niski koszt, po drugie nikt mi nie chce zrobić monolitu, po trzecie gęstożebrowy też może się rysować, a płyty dobrze położone nie powinny choć mogą i wybór był świadomy... Co się tyczy dyskusji o fundamentach to sprawa byłą sprawdzana niezależnie, a że efekt był zbieżny z tym co napisałą Bikosa nie będę powtarzał (fundament jest OK, jednak w przypadkach skrajnych może wymagać modyfikacji. Na pewno jest za głęboki na warunki zachodniej Polski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts